Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-гия (консп.лекц 31 с)..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Тема 10. Кримінологічна характеристика економічної злочинності

У кримінологічному плані економічна злочинність найтіснішим образом пов’язана з організованою злочинністю. Для такого роду злочинів характерна тільки корислива мотивація, прагнення до протиправного збагачення комерційних структур, окремих громадян чи організацій.

Економічна злочинність процвітає на фоні величезних соціальних протиріч у суспільстві, зубожіння частини населення, різкого зниження рівня життя, зростання безробіття, а також деформації правової та економічної свідомості суспільства.

Величезне поширення в даний час одержав такий вид економічних злочинів, як лжепідприємництво, значно виросла кількість зловживань у фінансово-кредитній сфері при одержанні кредитів обманним шляхом, а також незаконні операції з переводу за кордон значних грошових сум, підробка банківських чеків і кредитних карток. Велику суспільну небезпеку представляє помилкове і злісне банкрутство, тобто свідомо помилкова заява підприємця про неможливість виконання зобов’язань перед кредиторами в корисливих цілях, а також навмисне приховання підприємцем-боржником своєї стійкої неплатоспроможності шляхом надання відомостей, які не відповідають дійсності. Значно поширився в економічній сфері такий злочин, як ухилення від сплати податків підприємств та організацій. В результаті вчинення таких злочинів створюється реальна загроза можливості стабілізації державного бюджету і реалізації соціальної політики держави.

Причини та умови економічної злочинності.

Однією з причин економічної злочинності є тіньова економіка, суть якої полягає в протиправній, неврахованій державою економічної діяльності.

Крім того, формування системи комерційних банків також супроводжується зловживаннями в сфері кредитування. Створюються різні лжефірми, керівники яких одержують величезні кредити в таких банках, після чого отримані кредити переводяться на рахунки створених злочинцями лжефірм і привласнюються. Такого роду діяльність сприяє створенню цілої мережі посередників, завдання яких є відповідний підбір банків і надання допомоги у здійсненні таких угод.

Найважливішою умовою економічної злочинності є корупція службовців державних і недержавних структур. Крім того, високий рівень інфляції і різке падіння курсу гривні набагато полегшує кримінальним структурам здійснення контролю за валютним «чорним» ринком.

Попередження економічних злочинів.

Важливу роль у посиленні профілактики економічної злочинності повинна відігравати система кримінологічної експертизи, основою якої можуть стати асоціації незалежних експертів з числа фахівців-кримінологів, юристів, економістів і соціологів, тобто фахівців, які можуть прогнозувати наслідки різних законопроектів з погляду їхньої криміногенності.

У виховному плані необхідно створити різні об’єднання підприємців, які сприяють формуванню їхньої професійної етики, без якої неможливо нормальне функціонування ринкової економіки. Необхідним стає й організація навчання і підвищення кваліфікації підприємців. Конкретною реалізацією перерахованих вище заходів є впровадження комп’ютеризованих систем охорони складських, торгових і конторських приміщень і т.п.

У цій ситуації величезне значення відведене податковим органам, які є інструментом податкової політики держави. Необхідно постійно підвищувати ефективність діяльності податкових органів, наділяючи їх великими повноваженнями в сфері оперативно-розшукової діяльності.

Найважливішим профілактичним заходом є створення єдиної комп’ютерної системи обліку інформації про осіб, які були звільнені з державної служби за компрометуючими підставами, тобто за факти корупції.

Профілактичне значення має патрулювання співробітниками органів внутрішніх справ у районах розташування банків і транспортування вантажів. Крім того, профілактиці економічних злочинів сприяє виявлення правоохоронними органами і перекриття стійких каналів збуту викраденого майна та цінностей.