Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-гия (консп.лекц 31 с)..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Тема 5. Причини, умови та механізм конкретного злочину

Причини та умови вчинення конкретного злочину необхідно шукати в середовищі, що формує особу, у самій криміногенній мотивації та ситуації, у якій знаходилася особа у процесі вчинення злочину, тобто в наявності умов, що сприяють вчиненню злочину.

У механізмі злочинної поведінки перекручена життєва позиція виступає як основа розвитку криміногенної мотивації.

Так, у механізмі навмисного злочину рішення приймається з повним усвідомленням злочинного характеру дій і злочинних наслідків, що наступили.

У механізмі необережного злочину злочинні наслідки також усвідомлюються злочинцем. Суб’єкт усвідомлює, що порушує визначені правила, інструкції і заборони, але не вважає, що вони є злочинними, тому що такими особами не усвідомлюється суспільно небезпечний характер таких наслідків.

Тільки диференційований підхід до механізму вчинення навмисних і необережних злочинів дозволяє правильно підійти до програмування їх профілактики, а також до їхньої кримінально-правової кваліфікації та визначення санкцій за вчинене.

Тобто механізм індивідуальної злочинної поведінки має такий вигляд:

Середовище

Формування мотивації + (конкретна життєва ситуація) установка

Прийняття рішення (планування)

(ступор – затримка)

Виконання

рішення

Посткримінальна

поведінка

а) каяття; б) приховування слідів злочину; в) психічний захист (вчинив бо інакше

не міг)

Особа, яка вчинила злочин

Елементи механізму конкретного злочину.

Найголовнішим моментом механізму злочинної поведінки є її мотивація, який характеризує конкретну особу і являє собою сукупність її мотивів у розвитку, взаємодії і реалізації.

Мотив – це внутрішній стан особи. Мета – це усвідомлений результат. (Наприклад, мета – вчинення вбивства, тобто позбавлення людини життя. Мотиви такого злочину можуть бути найрізноманітнішими, це і помста, і користь, і ревнощі, тощо).

Часто в мотивації вирішальну роль відіграє тиск з боку злочинного середовища, а також недостатня інформованість про наслідки вчиненого злочину.

У мотивації навмисних злочинів значення має усвідомлена і зухвала позиція. Необережні злочини характеризуються легковажністю.

Таким чином, мотивація характеризує особу злочинця як цілісність, психічний стан з визначеним комплексом властивостей особи.

Ситуація та її роль у механізмі конкретного злочину.

Ситуацією в механізмі конкретного злочину є: визначені обставини, особливості людини, предметів, які впливають на образ дій злочинця, неналежне збереження речей, різних предметів, що враховуються злочинцем при виборі і реалізації злочинної поведінки. Ситуації злочинної поведінки можуть бути:

а) за періодом існування:

– коротка (раптово виникла ворожість);

- відносно триваюча (спільне розпиття спиртних напоїв);

- яка триває (неприязні відносини чоловіків протягом спільного життя);

б) за ступенем раптовості виникнення – спостерігається неодноразово, спостерігається постійно злочинцем;

в) за наявністю чи відсутності підстави.

Дуже часто особа злочинця усвідомлено формує саму ситуацію, яка стає найсприятливішою для вчинення злочину.

Віктимологічний аспект механізму вчинення конкретного злочину.

Віктимологічна характеристика особи і поведінки потерпілих – це база для розробки профілактичних рекомендацій. Своїм предметом така характеристика може мати: роз’яснення визначеному контингенту населення ряду правил, які забезпечують їх максимальну особисту безпеку; роз’яснення правил зберігання і заощадження майна; розробку заходів охорони громадського порядку, що обмежують можливості віктимної поведінки, а також заходів для посилення захисту мешканців від незаконного проникнення.

Фактично віктимна поведінка потерпілого – це така поведінка потерпілого, яка провокує злочинця чи полегшує його злочинні дії.