Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-гия (консп.лекц 31 с)..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Тема 9. Кримінологічна характеристика насильницьких злочинів

Серед насильницьких злочинів лідируюче положення займають такі злочини, як навмисні убивства, навмисні заподіяння тілесних ушкоджень, грабежі, розбої, зґвалтування і пов’язане з насильством хуліганство. Насильницькі злочини і хуліганство за ступенем суспільної небезпеки та вагою заподіюваних наслідків перевершують багато інших кримінальних проявів. Ці злочини наносять величезний моральний збиток суспільству. За останні роки зросла роль тяжких злочинів проти особи, такі злочини вчиняють найчастіше алкоголіки, наркомани, сутенери та повії. При вчиненні насильницьких злочинів велика частка злочинців, які мають патологічні відхилення в психіці, що не виключають осудності, часто це пов’язане з інтенсивними процесами алкоголізації і наркотизації суспільства. В результаті проведених досліджень встановлено, що кожен третій вбивця має ті чи інші психічні відхилення.

В даний час збільшилася кількість вбивств уже не на побутовому ґрунті, як наприкінці 80-х років, а з корисливих спонукань, тобто зросла кількість так званих замовлених убивств за грошову винагороду, а також викрадень людей з метою їхнього викупу. Зросла роль злочинів, вчинених з хуліганських мотивів з особливою жорстокістю та цинізмом. Хуліганські спонукання виражаються в прагненні протиставити свою поведінку суспільству, помститися за справедливо зроблене зауваження тощо.

Зросла кількість вбивств, поєднаних зі зґвалтуванням, ця обставина свідчить про надзвичайну жорстокість і розбещеність осіб, які вчинили такі злочини.

Щорічно росте число злочинних зазіхань на життя співробітників правоохоронних органів з метою заволодіння зброєю.

Кримінологічна характеристика особи насильницьких злочинців.

Основний контингент насильницьких злочинців і хуліганів складають особи у віці до 40 років. Вік осіб, які вчинили зґвалтування, коливається від 16 до 28 років, цей злочин є молодіжним. Це повною мірою відноситься і до хуліганства. Характерно, що при виникненні конфліктної ситуації дуже часто насильницькі злочини відбуваються з хуліганських спонукань. Насильство із застосуванням грубої фізичної сили характерне особам з недостатньою освітою та вихованням, з вузьким кругозором і низькими потребами й інтересами.

Основну масу злочинців з числа робітників складають особи з низькою професійною кваліфікацією і з невеликим стажем роботи.

Висока кримінальна активність властива особам, зайнятим у будівництві, обслуговуванні населення, тобто тих галузях, що не вимагають значної підготовки, освіти і кваліфікації.

Дослідження контингенту осіб, які вчинили вбивства, тяжкі тілесні ушкодження та хуліганство, дає можливість виділити три основних типи насильницьких злочинців за характером їхньої антигромадської спрямованості:

1) злочинці з агресивно-насильницькою спрямованістю, зі зневажливим відношенням до людини;

2) насильницькі злочинці, у яких явно не виражена спрямованість на вчинення зазіхання проти особи;

3) випадкові злочинці – особи, які до вчинення злочину характеризувалися позитивно, злочин ними було вчинено під впливом несприятливої зовнішньої ситуації, вчинене насильство було реакцією на ситуацію, що була ними сприйнята як гостро конфліктна. Злочинні дії такої категорії осіб являють собою неадекватну реакцію на раптово виниклу конфліктну ситуацію.

Зовсім очевидно, що профілактичні заходи до кожної з розглянутих груп злочинців повинні бути різними.

Причини та умови насильницьких злочинів.

В даний час у силу ряду соціальних і економічних причин загострилися протиріччя в суспільстві, зросла соціальна напруженість, знизилась кількість законослухняних громадян, різко знизився життєвий рівень населення. Ці обставини і призводять до вчинення особами насильницьких злочинів і хуліганства. До причин вчинення цих злочинів варто віднести:

– легковажну поведінку потерпілих, що послужило підставою до вчинення злочину;

– втрата особистої перспективи, погані матеріальні і житлові умови, які провокують на вчинення злочину;

– безкарність за раніше вчинені злочини;

– слабке виявлення осіб, які страждають психічними захворюваннями;

– незаконне володіння зброєю, його недбале зберігання;

– серйозні недоліки в охороні громадського порядку.

Особливу увага необхідно звернути на обставини, що формують агресивно-насильницьку спрямованість особи в ранньому віці.

Попередження насильницьких злочинів.

При вирішенні питань, спрямованих на боротьбу з насильницькими злочинами, необхідно виділити наступні види профілактики:

1) загальна – це вивчення та аналіз інформації про рівень, структуру і динаміку насильницьких злочинів і хуліганства в регіоні;

2) групова – її об’єктами є особи, які через свою антигромадську агресивність можуть вчиняти насильницькі злочини;

3) індивідуальна – це прогноз оцінки особи (колишня судимість, зловживання спиртними напоями і т.п.).

При здійсненні профілактики цих злочинів дуже актуальною є проблема своєчасного і повного їхнього виявлення і розкриття. У зв’язку з цим велике значення має ефективність прокурорського нагляду за виконанням вимог закону про своєчасну і повну реєстрацію заяв і повідомлень про злочини, своєчасний і правильний їх розгляд.