Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
12.83 Mб
Скачать

Визначення 33.

Визначення поняття "інформаційне забезпечення", наведені в різних наукових джерелах, висвітлюють мету інформаційного забезпечення, його об' єкт, засоби здійснення, процесуально-діяльнісну та інформаційно- ресурсну складові.

Визначення 34.

Процес інформаційного забезпечення складається з наступної послі­довності етапів (рис.2).

Рис. 2. Основні етапи діяльності з інформаційного забезпечення

(пунктиром показані можливі варіанти повернення до попередніх етапів у ході роботи)

Прийняття управлінських рішень із стратегічного розвитку підпри­ємства передбачає використання значного обсягу різноманітної інформації, яка постійно поповнюється всіма каналами комунікації, як зовнішні, так і внутрішні, в тому числі, і особистісне знання та досвід персоналу, тобто, максимально використовуючи весь інтелектуальний потенціал підприєм­ства.

Визначення 35.

Інтелектуальний капітал включає всі об'єкти промислової власності (патенти на винаходи, промислові зразки, товарні знаки та знаки обслуго­вування, фірменні назви та інші засоби індивідуалізації продуктів і послуг підприємства), ноу-хау, секрети виробництва, особисті знання та досвід співробітників, інформаційні ресурси підприємства і канали комунікацій, які можуть бути задіяні для одержання необхідних відомостей; якість і ма­сштаби використання програмних продуктів, мережевих інформаційних технологій, систем оперативного та інтелектуального опрацювання даних; організаційні можливості, зв'язки підприємства з постачальниками і замо­вниками.

Вивченню, оцінюванню та нарощуванню інтелектуального капіталу підприємства сприяє бенчмаркетинг.

Визначення 36.

Напрями бенчмаркетингу:

  • конкурентний- розглядає вироби, послуги і процеси роботи прямих конкурентів підприємства;

  • функціональний- орієнтований на вироби, послуги і процеси роботи організацій, які не є прямими конкурентами даного підприємства.

Таблиця 31

Запитання для самоперевірки:

  1. Дати визначення поняття «інформаційне забезпечення управління».

  2. Які існують категорії управлінської інформації?

  3. Які основні існують основні критерії відбору інформації?

Завдання для самостійної роботи:

    1. Навести приклади інформаційного забезпечення сфери міжнародних відносин.

    2. Скласти перелік засобів і методів перевірки достовірності інформа­ції.

    3. Навести приклади управлінської документації.

Тема 9. Види інформаційно-аналітичної діяльності

Аналітична діяльність як процедури і процеси інтелектуальної діяльності. Моніторингові, ініційовані і кумулятивні аналітичні дослідження. Комунікативний ау­дит.

Оглядово-аналітична діяльність. Основні цілі оглядово-аналітичної діяльності. Огляд як науково-технічний документ. Процеси підготовки оглядової інформації. Ви­моги до змісту оглядово-аналітичних документів. Класифікація оглядів.

Інформаційно-аналітична діяльність є складовою інформаційної дія­льності, тобто пов'язана з одержанням, використанням, поширенням ін­формації.

В комплексі проблем інформаційного забезпечення управління акту­альним є вивчення потоків інформації, інформаційних ресурсів установ, зовнішніх інформаційних ресурсів, форм і методів інформаційного забез­печення керівників, що потребує врахування здобутків теорії науково-ін­формаційної діяльності.

Для управлінської сфери, політики та економіки важливим є попе­редження конфліктів і соціально-політичних ситуацій, пошук найкращого виходу із становища, що склалось, оцінка можливих наслідків прийняття рішень, виявлення тенденцій і закономірностей розвитку фінансової ситу­ації, стратегічне планування. Ці проблеми характеризуються інформа­ційною відкритістю, невизначеністю меж проблемної галузі, унікальністю кожної ситуації, високими вимогами до оперативності прийняття рішень за умови фрагментованості і протирічивості інформації. Орієнтація на перед­бачення, виявлення тенденцій розвитку ситуації обумовлює переважне за­стосування різних аналітичних методів опрацювання інформації: інформа­ційний аналіз, джерелознавчий, ситуаційний аналіз, контент-аналіз та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]