Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
12.83 Mб
Скачать

Тема 8. Управлінська діяльність та інформаційне забезпечення управління

Інформація як стратегічний ресурс розвитку підприємства. Види управлінсь­кої діяльності за ступенем інтелектуальності і складності. Структура прийняття управлінського рішення. Інформаційне забезпечення управлінської діяльності. Основні етапи діяльності з інформаційного забезпечення. Категорії управлінської інформа­ції: стратегічного планування, контрольна, оперативна.

Критерії відбору інформації. Поліментність, активність, евристичність, до­статність (оптимальний мінімум).

Конкурентноздатність підприємства залежить від того, наскільки ке­рівництво і персонал може оперативно виявляти, а, часто, і передбачати зміни зовнішнього середовища і гнучко перебудовувати свою поведінку, обираючи інноваційний шлях розвитку.

Таблиця 28

ВИДИ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗА СТУПЕНЕМ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОСТІ ТА СКЛАДНОСТІ

о й ч

и «

Зміст завдань

Найбільш прості завдання, які складаються з повністю форма­лізованих процедур і виконання яких, окрім витрат часу, не становить ніякої складності для виконавців. Ці завдання стан­дартизуються і програмуються. До них відносяться контроль і облік, оформлення документів, їх тиражування, розсилання та ін

к 3 а <и

с

Виконавці завдань

Технічні працівники, які виконують всю рутинну роботу. Робо­та їх регламентована, не потребує розуміння змісту опрацьову­ваної інформації. До цієї ж групи відносяться працівники, які мають суто виробничі навички (друкарки, оператори). Основ­ний критерій продуктивності їх роботи - оперативність і своє­часність опрацювання без збоїв і помилок.

о й ч и

Зміст завдань

Більш складні завдання: прийняття рішень в умовах ризику, тобто в тому випадку, коли наявні випадкові чинники, для яких відомі закони їх впливу. Постановка і вирішення таких завдань можливі на основі методів теорії ймовірностей, аналітичного та імітаційного моделювання.

« к

и

^

а

Виконавці завдань

Спеціалісти, які виконують завдання другого і третього класу та формують інтелектуальний базис установи, забезпечують практично всю інформаційну підготовку для прийняття рішен­ня керівником. Вони є основними виконавцями документів, ви­значають їх якість. Частка рутинної роботи різна і при раціона­льній технології повинна бути незначною.

о й ч

и «

Зміст завдань

Слабко структуровані завдання, які містять невідомі або неви- мірювані компоненти (кількісно не оцінювані). Для цих завдань характерна відсутність методів розв'язання на основі безпосе­реднього опрацювання даних. У ряді випадків, на основі теорії нечітких множин і застосувань цієї теорії вдається побудувати формальні схеми_рішення.

н

а н

Виконавці завдань

(Див. Виконавців завдань другого класу)

Див. на наступній сторінці

Процес вироблення і прийняття рішень в системі управління є інфо­рмаційним процесом. Рішення- це "згусток" інформації, спеціально зібра­ної, проаналізованої і опрацьованої суб'єктом управління.

Рис. 1. Структура прийняття управлінського рішення

Інформаційну складову управлінської праці становить збирання, збе­рігання, опрацювання і передавання інформації. Через органи управління проходить велика за обсягом, різноманітністю і динамікою інформація. Будь-який вид виробничо-економічної діяльності ґрунтується на відповід­ному інформаційному забезпеченні (економічною, кон'юнктурною, науко­во-технічною, оглядово-аналітичною, фактографічною та ін. інформацією).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]