Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programa_6_modul.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
556.54 Кб
Скачать

Розділ 2. Сервіси веб 2ю0 та їх роль для бібліотек

Тема 2.1. Синдиксація/вікі технології. Вікіпедія

Синдикація контенту: сутність, механізми, недоліки. RSS як сімейство стандартів формування XML-документа, в якому зберігається інформація про поновлення. Стандарти Really Simple Syndication (RSS 2.0), Rich Site Summary (RSS 0.91, RSS 1.0) та RDF Site Summary (RSS 0.9 та 1.0). RSS-канали, RSS-стрічки, RSS-фіди. Історія виникнення, специфіка використання, несумісність, приклади. Зростання фідів (графік http://www.syndic8.com/stats.php). Робота сучасних браузерів, поштових клієнтів та програм миттєвого обміну повідомленнями з RSS-стрічками. RSS-агрегатори, їх призначення та механізм дії. Безкоштовні Веб-агрегатори: Google Reader (www.google.com/reader) та Bloglines (www.bloglines.com). Створення стрічки RSS feed з використанням різних застосунків. Приклади кращих RSS-ресурсів для різних сфер (Новини, Спорт, Інтернет, Бібліотеки тощо) Програмні продукти для створення RSS міток для перепублікації, для змішування, для читання RSS-стрічок.

Atom та атомізація. Протоколи публікації Atom. Використання Atom на Blogger.com, Google News, Gmail та інших сервісах Google. Додатки до стандарту (GData) та його використання (Google Calendar). Переваги використання RSS та Atom (економія часу, економія трафіку, відсутність спаму, анонімність, поінформованість).

Бібліотекарі як RSS-видавці. Застосування для бібліотекарів і для користувачів.

Вікі: сутність поняття та концепції. Технології та властивості. Відкрита філософія вікі. Визначальні ознаки (багаторазове редагування текстів, колективне авторство, слідкування за змінами тощо). Технічні характеристики та мова. Вікі як веб-сайт, що дозволяє користувачам самостійно змінювати зміст сторінок на ньому. Вікі як спільне програмне забезпечення (collaborative software) для створення такого сайту. Вікі та ВікіВікіВеб (WikiWikiWeb). Portland Pattern Repository — перший вікі в історії. Найбільші вікі-системи (MediaWiki, MoinMoin, UseModWiki, TWiki та ін.) MediaWiki як засіб для створення інтернет-енциклопедій. Різноманітні вікі-системи (WackoWiki, Confluence, NPJ, WikidPad, deskDo, OpenWiki, TiddlyWiki та ін.) та сфери їх застосування (онлайн-енциклопедії, бази знань, засіб для спільної роботи та ведення документації, ведення персональних чи групових todo-списків та ін. проектних робіт). Засоби для перевірки правильності недавніх змін у сторінках на вікі та можливих обмежень.

Вікіпедія - найбільший вікі-портал у світі. Феномен Вікіпедії, історія розвитку, структура, мови, статистика, правила, особливості, критика, значення. Історія української Вікіпедії. Споріднені продукти: вікіновини, вікіпідручник тощо. Інші проекти («Планета Вікімедія» та ін.). Вікі-спільноти (світові: WorldWideWiki: SwitchWiki, WikiIndex та ін.; вітчизняні: «Майдан Вікі», «WWW Енциклопедія Києва» «ВЕК» та ін.)

Використання вікі в бібліотечній справі. Представлення Бібліотеки у Вікіпедії.

Тема 2.2. Соціальні геосервіси

Геоінформаційні системи: поняття, класифікація, функції, основні проекти (Google Maps, WikiMapia, Google Earth, Панораміо тощо. Використання геосервісів (як джерела інформації, платформи для рішення дослідницьких завдань, платформи для проведення мережених проектів (вебквестів) тощо. Google for Educators. Гібридні додатки (mashups), що об’єднують кілька інструментів Веб 2.0 між собою чи з іншими додатками (інтеграція географічних мап від Google, Yahoo із засобами розміщення фото). Нові послуги бібліотек з використанням соціальних геосервісів. Законодавче врегулювання. Обмеження. Питання порушення особистої гідності та державних таємниць. Реклама на дахах. Геокешинг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]