Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programa_6_modul.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
556.54 Кб
Скачать

Розділ 3. Використання веб 2.0 у бібліотеках

Тема 3.1. Веб 2.0 для процесів самоорганізації користувачів та професійної бібліотечної громади

Можливості Веб 2.0 для підтримки спільної роботи в системах управління знаннями. Бібліотечні блоги та професійні спільноти бібліотекарів в соціальних мережах: цілі, завдання, можливості використання. Приклади: УБА в Інтернет, Незалежний бібліотечний портал, Library20.org, Асоціація електронних бібліотек Росії тощо). Залучення волонтерів, обєднання зусіль у вирішенні суспільно значущих питань – мережа care2.

Нові формат проведення зустрічей для обміну знаннями: (анти)/(не-) конференції, «самосбор», баркемп, блогкемп.

Система користувацьких рекомендацій, коллабораційна фільтрація, кращі приклади застосування (Librarything.com, LiveLib, Моя бібліотека, ІМХО.НЕТ).

Новий досвід OPAC. VuFind — веб-орієнтований портал ресурсів бібліотеки, з відкритим вихідним кодом. WorldCat —найбільша в світібібліографічнабаза даних.

Тема 3.2. Менеджмент знань (вебінари, спільна робота з документами, рейтинги, краудсорсинг)

Можливості Веб 2.0 для підтримки спільної роботи в системах управління знаннями . Програми для колективного редагування документів в онлайн (Google Docs,.Docstoc (dot-doc-stock) тощо). Створення, редагування, збереження документів, таблиць, презентацій, зображень. Створення електронної анкети та проведення опитування. Надання спільного доступу, управління правами доступу до документів та колекцій. Публікація документів.

Засоби планування (Google Календар, Списки). Управління календарями. Створення, редагування, збереження події. Засоби сповіщення. Спільна робота з календарями. Використання для бібліотекарів та користувачів.

Вебінари. Вебкасти. Скайпкасти. Зипкасти. Діа(в)логи.

Застосунки для подолання мовних бар’єрів та їх значення для вивчення мов. Пропозиція для бібліотек mangolanguages. Інтуїтивні знання. Livemocha.com доступний і привабливий спосіб вивчення мов. Словник та перекладач Google.

Бази колективного досвіду (Відповіді мейлру, Відповіді Google, Answers.com) Краудсорсінг та рейтинги.

Тема 3.3. Реклама та pr бібліотеки засобами Веб 2.0

Рекламна діяльність як складова маркетингової політики бібліотеки. Функції реклами в системі управління бібліотекою (формування попиту на бібліотечно-інформаційні послуги та сервіси; популяризація форм і методів обслуговування користувачів; сприяння впізнаваності; протидія конкуренції). Імідж бібліотеки, його складові. Брендинг, елементи фірмового стилю та їх використання для реклами. Рівень ефективності реклами бібліотеки та ступеня її сприйняття користувачами. Реклама та достовірність: проблеми. Використання засобів Веб 2.0 для реклами бібліотеки. Акцент на користувачів, їх персональні потреби та думки, персоналізація запитів через спілкування в соціальних мережах. Присутність бібліотеки у віртуальному просторі користувача. Специфічні засоби для реклами бібліотеки. Нові сервіси (Games@Your Library та ін.). Бібліотеки в Second Life. Різні засоби для дійсних та потенційних користувачів бібліотеки. Приклади успішних проектів реклами бібліотек світу в соціальних мережах тощо.

Веб-сайт бібліотеки в системі рекламної діяльності та формування іміджу бібліотеки. Інтерактивність Веб-сайту бібліотеки через засоби Веб 2.0. Реклама банерна, контентна. Пошукова оптимізація. Налаштування соціальних закладок на Веб-сайті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]