Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТБКВМ.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Дослід 12. Виявлення крохмалю в картоплі та зерні

Картоплю розрізають на дві частини і змочують розрізані частини розчином йоду в йодиді калію. Роблять теж саме із зер­нами кукурудзи та пшениці. З'являється синє забарвлення, що свідчить про наявність крохмалю.

Дослід 13. Розчинення клітковини у купрум-амоніачному розчині (реактив Швейцера)

У пробірку з 4–5 мл прозорого водного розчину купрум-амоніачного комплексу [Cu(NH3)4]OH (реактив Швейцера) зану­рюють смужку фільтрувального паперу або шматочок вати. Вміст пробірки перемішують скляною паличкою. При цьо­му волокна клітковини швидко роз'єднуються і майже повніс­тю розчиняються, утворюючи в'язкий розчин. Реактив Швейцера розчиняє клітковину, взаємодіє з нею й утворює комплек­сну сполуку типу гліцератів купруму.

Частину добутого розчину виливають у склянку з 10 мл 20 % розчину хлороводневої кислоти і добре перемішують. Суміш майже знебарвлюється, і вільна клітковина знову виді­ляється у вигляді білої маси.

Дослід 14. Розчинення клітковини в сульфатній кислоті

У склянку наливають 10 мл 80 % розчину сульфат­ної кислоти і занурюють шматочок вати. У процесі перемішу­вання суміші скляною паличкою вата розчиняється.

Частину цього розчину обережно виливають у воду. Виді­ляється клітковина у вільному стані.

Контрольні запитання

1. Напишіть структурні формули глюкози та фруктози. Реакції окислення та відновлення.

2. Поясніть ( наведіть приклади) які вуглеводи відносяться до - відновних (редукуючи) та невідновних дисахаридів.

3. Напишіть реакції утворення естерів целюлози. Які волокна та полімери отримують з них, де їх використовують?

Полімери. Високомолекулярні сполуки

Полімерами називають речовини, молекули яких складаються з великої кількості структурних одиниць-елементарних ланок. Якщо ланцюг макромолекул складається з ланок однакової хімічної природи , то такі полімери називаються гомо полімерами. Кількість елементарних ланок у макромолекулі полімеру характеризує його ступінь полімеризації та позначається буквою n. Молекулярна маса полімеру ( М) дорівнює добутку маси елементарної ланки (m) на ступінь полімеризації.

М = m  n

Полімеризацією називають процес синтезу полімерів з низькомолекулярних сполук ( мономерів). Особливостями полімерізації є те, що мономери мають кратні зв'язки або нестійкий цикл; процес відбувається без виділення побічних продуктів реакції. Розрізняють за механізмом реакції: радикальну та йонну полімеризації.

Співполімерізацією називається процес сумісної полімеризації двох або більшої кількості різних мономерів. Вміст ланок мономерів у макромолекулах співполімерів визначається, головним чином, їх відносною концентрацією і реакційною здатністю. У промисловості найширше використовують три способи проведення полімеризації: полімеризація у блоці, у розчині та в емульсії. Крім цих, існують ще полімеризація в газовій та у твердій фазах.

Лабораторна робота № 11

СИНТЕЗ ПОЛІМЕРІВ РЕАКЦІЄЮ ПОЛІМЕРІЗАЦІЇ.

Реактиви і прилади: бутилметакрилат, перекис бензоїлу, пробірки ( 5 шт.), хімічний стакан

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]