Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТБКВМ.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 8. Хімічні властивості hitpo- та аміносполук жирного та ароматичного ряду

Реактиви й матеріали: нітрометан; нітроетан; нітропропан; солянокислий метиламін; етиловий спирт; хлороводнева; сульфатна й нітратна кислоти; вапнякова або баритова вода; хлорне і гашене вапно; хлороформ; бромна вода; нітрит натрію; гідроксид калію; сульфат купруму; натронне вапно; хлорид феруму (III); цинк; лакмусовий папір.

анілін; дифеніламін; оцтовий ангід­рид; формалін; гідроксид калію; хромова суміш; бромна вода; хлорне вапно; газетний і фільтрувальний папір; соснова скалка.

N,N-диметиланілін;фенол; сульфанілова кислота; нітрит натрію; ацетат натрію; нітратна кислота; гідроксид натрію; лід; йодкрохмальний папір.

Дослід 1. Кислотні властивості нітрометану

У пробірку з 0,5 мл нітрометану добавляють 10–15 мл води, енергійно перемішують і беруть пробу на лакмусовий папір. Він забарвлюється в червоний колір, що свідчить про кисле середовище водного розчину нітрометану внаслідок явища таутомерії:

Дослід 2. ВІДНОВЛЕННЯ НІТРОСПОЛУК

У пробірку вносять два шматочки металічного цинку, 2–3 мл нітрометану і 7–8 мл 10 % розчину гідроксиду калію. Пробірку закріплюють на штативі Бунзена і нагрівають. Уже за слабкого нагрівання реакційної суміші з'являється запах метиламіну. Для його виявлення до отвору пробірки підносять вологий червоний лакмусовий папір. Він забарвлюється в синій колір, що вказує на основний характер продукту реакції:

Дослід 3. ДІЯ НІТРИТНОЇ КИСЛОТИ НА ПЕРВИННІ НІТРОСПОЛУКИ

У широку пробірку наливають 1 мл нітроетану, 2 мл ети­лового спирту, 3–4 мл 5% розчину гідроксиду калію і до­бавляють близько 1 г порошкоподібного нітриту натрію. До реакційної суміші із крапельної лійки добавляють 5% розчин сульфатної кислоти. З'являється червоне забарв­лення в результаті утворення калієвої солі нітролової кислоти:

Дослід 4. ДІЯ НІТРИТНОЇ КИСЛОТИ НА ВТОРИННІ НІТРОСПОЛУКИ

У пробірку наливають 1 мл нітропропану, 2 мл етилового спирту, 3–4 мл 5 % розчину гідроксиду калію і добавля­ють близько 1 г порошкоподібного нітриту натрію. Реакційну суміш збовтують і з крапельної лійки добавляють 5% роз­чин сульфатної кислоти. З'являється блакитно-зелене забарв­лення в результаті утворення псевдонітролів:

Дослід 5. ДОБУВАННЯ МЕТИЛАМІНУ З АЦЕТАМІДУ

У пробірку з газовідвідною трубкою, зігнутою під прямим кутом, вносять 1 г аміду оцтової кислоти, добавляють 3 г сумі­ші, що складається із хлорного (2 г) та гашеного (1 г) вапна, і нагрівають. Метиламін (газ), що утворюється, відводять у другу пробірку з холодною дистильованою водою. Визначають його за характерним запахом і посинінням лакмусового папірця: Ca(OCl)2 + 2H2O → Ca(OH)2 + 2НОСl

Дослід 6. ДОБУВАННЯ МЕТИЛАМІНУ З ЙОГО СОЛЕЙ

У пробірку з газовідвідною трубкою вміщують 1 г соляно­кислого метиламіну, добре змішують із подвійною кількістю натронного вапна. Отриману суміш нагрівають. Утворюється газоподібний метиламін. Підпалений біля отвору газовідвідної трубки, він добре горить на повітрі.

Якщо піднести червоний лакмусовий папір, змочений у воді, до отвору газовідвідної трубки, то лакмус синіє. Палич­ка, змочена в концентрованій хлороводневій кислоті, оповива­ється димом унаслідок утворення солі метиламіну і хлороводневої кислоти:

[CH3-NH3]+Cl- + NaOH → CH3 -NH2 + NaCl + H2O

CH3-NH2 + H2O → [CH3-NH3]+OH-

CH3-NH2 + HCl → [CH3-NH3]+Cl-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]