Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Механіка грунтів.doc
Скачиваний:
719
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
3.98 Mб
Скачать

3.3. Призначення проектної глибини закладання стрічкових та стовпчастих фундаментів

3.3.1. Загальні положення

Мінімальна глибина закладання, що визначена вище, dmin - є мінімальною для всього майданчика або тієї його частини, що розглядається. При проектуванні фундаментів призначають проектну (фактичну) глибину закладання, виходячи з умови d dmin. В цілому це залежить від ряду факторів: характеру рельєфу, інженерно-геологічної будови майданчика, наявності підвального приміщення, технічного підпілля, комунікацій та технологічних особливостей приміщень, що створюються в підземній частині будинку, наявності сусідніх будівель та споруд, вимог замовника та ін. Це перший етап проектування будівлі, що отримав загальну назву “прив’язка будівлі (споруди)” до місцевих умов або при більш вузькому визначенні – “посадка будинку (споруди) на інженерно-геологічний переріз”.

3.3.2. Підготовчі роботи до прив’язки будівлі на стрічкових фундаментах

Для його вирішення необхідно визначитися з типом фундаменту неглибокого закладання, що буде використаний при будівництві. Почнемо розгляд на прикладі одного типу стрічкових фундаментів – із збірних блоків, що, як правило, і повинно розглядатися в курсовому проекті (рис. 11).

Це означає, що висота фундаменту буде кратною розмірам блоків по висоті. Для фундаментних плит (подушок) висота відповідно до стандарту прийнята: для плит шириною до 1.6 м hпл = 0.3 м, а при b  2.0 м - hпл = 0.5 м. Стінові фундаментні блоки мають висоту hб = 0.6 м для основних та hб = 0.3 м для добірних. Використання останніх, при наявності різної глибини закладання фундаментів в межах будинку, повинно бути обґрунтованим, тому що це в цілому приводить до ускладнення робіт по монтажу фундаментів.

Розглянемо випадок, коли поверхня території в межах плями будинку має перемінні абсолютні позначки. З урахуванням вертикального планування поверхні нанесемо ці величини для характерних точок на спрощеному плані (схемі) будинку в осях „А”-“В”, „1”-“12” (рис. 11).

Для виконання прив’язки необхідно знати висоту підвалу. За технічними умовами hпід= 2.5 м (вказано в завданні на курсове проектування). Наносимо розміри будинку згідно з генпланом на спрощений профіль поверхні. Це можна виконати спрощено, враховуючи те, що прив’язку необхідно провести по осям “А” та “В” окремо. Приведемо приклад такого вирішення, приймаючи, що в межах плями будинку товщина шарів ґрунту витримана та характеризується даними, що наведені як приклад у табл. 15. Тобто, для верхньої частини геологічного перерізу: ІГЕ-1 – 0.6 м, ІГЕ-2 – 1.2 м, ІГЕ-3 – 4.1 м. ІГЕ-3 рекомендовано використовувати як несучий шар (підошва фундаментів спирається на пісок ІГЕ-3). Мінімальна глибина закладання фундаментів будівлі dmin=2.0 м.

Якщо план-схема (рис.11,а) початково складається як остаточний варіант, то вертикальний переріз початково включає положення будинку та рельєфу біля будинку в характерних точках окремо для осі „В” – суцільна лінія та осі „А” – штрих-пунктирна.

Рис. 11. Побудова та визначення позначки 0.000 для будівлі:

а - план-схема будівлі в осях з абсолютними позначками поверхні в м для характерних точок; б - спрощена схема будівлі по вертикалі з урахуванням мінімальної глибини закладання фундаменту, наявності підвалу та конструкції перекриття над підвалом