Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Механіка грунтів.doc
Скачиваний:
715
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
3.98 Mб
Скачать

6.4.6. Висновки та рекомендації по вибору раціональних параметрів паль

За отриманими даними складаються висновки за результатами дослідження несучої здатності паль та рекомендації по вибору раціональних параметрів паль для будівлі, пальові фундаменти якої розраховуються.

Тут повинні бути підкреслені особливості зміни та залежності, що витікають з аналізу. Рекомендації можуть носити як загальний, так і конкретний характер, що враховує конструкцію будівлі та величини навантажень на фундаменти. Покажемо це на прикладі, який розглянуто вище.

  1. Для даного майданчика опір ґрунтів R під нижнім кінцем та по бічній поверхні f з глибиною зростає. Це відноситься, як для окремих ІГЕ, так і для всієї товщі.

Примітка: якщо для всіх видів ґрунту при витриманому їх стані за глибиною в межах ІГЕ R i f наростають, то для товщі в цілому ця зміна може бути різною.

  1. Величина R з глибиною наростає (збільшується в 10 разів) більш інтенсивно, ніж значення f (збільшується в 3.4 рази). За величиною співвідношення f/R знаходяться в діапазоні 0.013…0.018, збільшуючись біля покрівлі ІГЕ-2 до 0.037. Зміна f стрибкоподібно спостерігається, як і для R на контакті окремих ІГЕ. Виняток складає перехід між пісками ІГЕ-3 та суглинками ІГЕ-4, де величина f залишається постійною. Все це підтверджує, що в межах шарів R i f змінюються по-різному, хоча загальна залежність між R та f існує.

  2. Зростання величини FdR з глибиною відповідає зміні R та f, хоча ця залежність не є прямою.

  3. Якщо FdR змінюється стрибкоподібно, то Fdf наростає плавно, починаючи з нуля. Останнє відповідає реалізації сил тертя ґрунту по бічній поверхні. Все це приводить до того, що роль бічної поверхні палі в загальній несучій здатності палі з глибиною зростає (див. стовп. 13) від 0 до 62…66%. Відповідно в даних ґрунтових умовах зменшується несуча здатність палі по нижньому кінцю.

  4. Питома величина несучої здатності на 1 м3 палі підтверджує, що в даних ґрунтових умовах:

  • економними за вартістю за умов використання паль однакової довжини будуть палі перерізом 300300 мм;

  • доцільно використовувати палі, що заглиблюються в несучий шар на глибину 1…1.5 м. В якості несучого шару можна використовувати дрібний пісок ІГЕ-3 (тоді будуть застосовані короткі палі довжиною 5 м) або суглинки тугопластичні ІГЕ-4 (палі довжиною 8…9 м).

  1. Допустиме розрахункове навантаження на одиночну палю довжиною 5 м складе 210…290 кН. Очевидно, що такі палі придатні для незначно завантажених будівель. Допустиме розрахункове навантаження на одиночну палю довжиною 9 м складає 420…530 кН. Такі палі мають задовільну несучу здатність і їх можна використовувати в будівництві. При необхідності збільшення величини Fd.g = Np палі потрібно додатково заглибити в суглинки ІГЕ-4, ніж це прийнято при обговоренні.

Параметри паль уточнюють з урахуванням параметрів несучих конструкцій стін, колон чи стовпів та навантажень, що на них діють.

6.5. Розрахунок стрічкових пальових фундаментів

Розрахунок стрічкових пальових фундаментів під стіни включає призначення попередньої конструкції ростверку, як це приведено в п.п. 6.1…6.3, визначення несучої здатності одиночної палі прийнятих розмірів за ґрунтом основи, перевірку достатності міцності палі за матеріалом при прийнятій несучій здатності за ґрунтом, визначення необхідної кількості паль та їх рядності в ростверку, розрахунок та конструювання самого ростверку. Розглянемо ці етапи проектування стрічкових пальових фундаментів послідовно.