Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методология Дж. Джонс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний університет будівництва і архітектури

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:

Методологія проектування Дж. Джонса

вик.ст.гр. ДАС-65

Селіванова Ю.В

Перевірив:

проф. Тімохін В.А.

КИЇВ-2011

ПЛАН :

  1. Вступ

  2. Аналітична частина

  3. Зміст та пояснення методів та теорій проектування

  4. Реалізація принципів на прикладах

  5. Висновки

  6. Список літератури

ВСТУП

Плідним може бути вивчення і практичне впровадження, поряд з традиційними емпіричними прийомами, нетрадиційних методів, так званих, технологічних прийомів творчості.

Методи творчості можна розділити на групи:

методи, що застосовуються при перегляді поставленого завдання при проектуванні;

методи проектування;

методи, що дають нові парадоксальні рішення;

методи математичного аналізу;

методи, які використовують професійні ігри.

Перегляд постановки задачі:

наводить завдання-аналог;

зміна формулювання завдання;

наводяшіе питання;

перелік недоліків;

вільне вираження функції.

Проектування:

аналогії;

асоціації;

неологии;

евристичне комбінування;

антропотехніка;

використання передових технологій.

Методи, що дають нові парадоксальні рішення:

інверсія;

емпатія;

«Мозкова атака»;

«Мозкова облога»;

«Нарада піратів»;

дельфийский;

карикатури та ін

Методи математичного аналізу:

семиразовий пошук;

побудова матриць і мереж взаємодії;

генерування ідей на основі побудови діаграм.

Методи, які використовують професійні ігри:

написання сценаріїв,

ігри (ігровий метод імітації) і т.д.

З перерахованих методів можна вибрати будь-який, найбільш відповідний хтя вирішення конкретного завдання, або групу методів і використовувати їх при проектуванні.

Іноді доцільно застосувати перетворення проектної задачі в більш легку і доступну для вирішення.

Аналітична частина

Сама книга відомого англійського вченого Дж. К. Джонса являє собою систематизоване керівництво по загальних методів інженерного і художнього конструювання і проектного аналізу. Він – Дж. К. Джонс - послідовно проводить концепцію проектування штучного середовища майбутнього` на основі системного підходу з залученням розроблених за останні роки нових ефективних методів планування, організації, оптимізації і стимулювання тиворческіх процесів. Він дає огляд традиційних та нових методів проектування і розглядаються загальні проблеми творчої діяльності в цій галузі. Також єдиною формальною схемою описуються 35 нових методів, які охоплюють усі етапи процесу проектування, аналізуються їхні переваги і недоліки і наводяться розгорнуті приклади їх застосування. Написана живою, доступною мовою, глибока за змістом книга Джонса, безсумнівно, буде корисна у використанні проектування, викладання за програмами метологічного проектування. Його наступником,та послідовникам ідей є – архітектор С. Метчетт, який пропонує фундаментальний метрод проектування та задає прості питання,що більше схожі та граничать з менеджментом проектування, психологією архітектора, як людини вдумливої та здатної осягнути своїми думками необхідні сфери, що допомогають у проектування об`єктів. Також С. Метчетт є викладачем та дослідником, що дає змогу нам зрозуміти більше медоди проектування Дж. Д. Джонса. Усі матеріали ,які висловлює С. Метчетт все були опубліковані в книгах Дж. Д. Джонса, тому в цій роботі буде зазначена лиш одна з прикладів розвитку медодів проектування. Основний ,який я вибрала для описання – це метод фундаментального проектування.

Метчетт починає навчання фундаментального методу проектування з того, що викласти свій досвід і думки щодо проектних робіт, які вони виконували у минулому. Кожного прискорений-° ся просять викласти свій характерний метод вирішення якої- то завдання і запропонувати шляхи його вдосконалення. Із запропонованих шляхів вдосконалення Метчетт найчастіше обирає потенційно плідний шлях, до якого проектувальник, однак, ставиться з побоюванням, оскільки він не бачить способу його здійснення. Бесіди спрямовані на те, щоб надати учневі впевненість у доцільності подальшого розвитку ідей, від яких він передчасно відмовився б, якби працював один. Стверджується, що таке надання впевненості для продовження роботи вимагає змін в самооцінці учня.

Основний педагогічний принцип Метчетта полягає в тому, щоб починати з методів, які вже освоєні учням, а не нав'язувати йому абсолютно новий метод, в який він, можливо, ніколи до кінця не повірить і від якого він відмовиться при перших же ознаках труднощів. Коли учень усвідомлює, що він вчиться розуміти і контролювати свій образ думок, у нього з'являються здатність і бажання використовувати деякі "режими мислення" фундаментального методу проектування для своїх цілей. Основою такого мислення з фундаментального методу проектування є два визначення проектування, дані Метчеттом:

а) "хороший проект - це оптимальне рішення, яке задовольняє сумі істинних потреб у конкретному комплексі обставин";

б) "проектування - це виявлення і вирішення конфліктів в багатовимірних

ситуаціях ".