Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методология Дж. Джонс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Навчання

Курс фундаментального методу проектування ("Школа Метчетта", Брістоль, Англія) займає три тижні і вимагає від учнів повної віддачі часу і уваги аж до пізнього вечора. Сумнівно, щоб основні переваги, приписувані фундаментального методу проектування, можна було отримати без настільки повної самовіддачі цього предмету. Однак ті частини курсу, які піддаються об'єктивному опису, тобто ті, що викладені тут, мабуть, представляють цінність і можуть бути застосовані б інтенсивного навчання. При спробах копіювати ті сторони навчання фундаментального методу проектування, оторое вимагають глибокої інтроспекції може виникнути загроза психічному стані. Ця загроза буде набагато слабкіше, якщо кожен учасник робіт за цим методом буде користуватися повною свободою в будь-який час "вийти з гри" без будь-яких пояснень.

Рис. 8 Дж.Д.Джонс

Стисла та коротка форма принципів:

Функціональний метод проектування Метчетта

Функціональний метод проектування Метчетта - комплексний евристичний метод технічної творчості, в якому одночасно використовуються такі "режими мислення".

Мислення стратегічними схемами (вироблення стратегії і дотримання

стратегії).

Мислення в паралельних площинах (проектувальник, з одного боку, думає,

а з іншого - спостерігає процес мислення).

Мислення з кількох точок зору (часто воно здійснюється за допомогою

контрольних питань, даних нижче).

Мислення "образами" (образи можуть бути як ідеальними, так і реальними: у вигляді

схем, загадкових, привабливих малюнків, тому що в методі особлива увага звертається на

позитивний вплив емоції в процесі проектування.

Мислення з використанням основних елементів. Основні елементи - це

слова, які використовуються в процесі вирішення кожного завдання. Метчетт назвав їх

течтемамі, прочитавши своє прізвище справа наліво.

Течтеми об'єднані в сім груп:

1. Варіанти рішень - визначити потребу, визначити необхідний елемент, уявити собі рішення, прийняти тимчасове рішення, прийняти остаточне рішення, скасувати рішення;

2. Варіанти суджень - припустити, зважити, зважити і порівняти, екстраполювати, залишити без зміни, передбачити;

3. Варіанти стратегій - продовжувати в тому ж напрямку, продовжувати і розширити, змінити напрямок, зіставити з минулим, зіставити з майбутнім, уважно розглянути, вирішити конфлікт, продовжувати більш інтенсивно, припинити;

4. Варіанти тактик - оцінити ризик, перевірити наслідки, розвинути, порівняти з іншими рішеннями, розділити дію, пристосувати інше рішення, зосередитися на малій ділянці, розкласти на компоненти, перевірити можливу причину, обдумати можливість нового рішення, замінити рішення на протилежне, перевірити інші варіанти;

5. Варіанти відносин - зберігати рішення в пам'яті, виявити залежність, відстрочити ухвалення рішення, повідомити про рішення, співвіднести з раніше прийнятим рішенням, перевірити на надмірність, перевірити на невідповідність;

6. Варіанти понять - використовувати нове поняття, змінити площину абстракції, використовувати схему стратегії, змінити точку зору, порівняти з існуючою системою, порівняти з получающейся системою, застосувати первинне кільце (див. групу 5 і перелік питань, даний нижче), застосувати вторинне кільце (см . групу 6 і перелік питань, даний нижче);

7. Варіанти перешкод - обійти перешкоду, зруйнувати перешкоду, усунути перешкоду, почати нову дію з нуля, почати нову дію з прийнятого рішення, діяти в одному, двох, трьох чи багатьох вимірах.

"Режими мислення" призначені для усвідомлення, контролю і пристосування способу мислення до завдань проектування. Методом Метчетта використовується перелік контрольних питань:

1. Які потреби є: життєво важливими, дуже важливими, важливими, бажаними?

2. Які потреби: функціональної системи, споживача, фірми, зовнішнього світу?

3. Які потреби на кожному з перерахованих нижче 10 етапів існування вироби: проектування і деталювання, відпрацювання, виготовлення деталей, складання, випробування та налагодження, остаточна обробка та упаковка, збут, монтаж, експлуатація та використання, тех. обслуговування і догляд?

4. Які відомості можна отримати, якщо задати 6 основних питань аналізу трудових операцій: що потрібно зробити (потреби), чому це потрібно зробити (причина), коли це потрібно зробити (час), де це потрібно зробити (місце), ким або з допомогою чого це має бути зроблено (кошти), як це зробити (метод)?

5. Яким чином кожну частину проекту можна: виключити, об'єднати з іншими частинами, уніфікувати, перенести, модифіковані, спростити?

6. Які ефекти, потреби, обмеження викличе кожна деталь комплексу щодо будь-якої ін деталі цього комплексу?

Дуже велику увагу Метчетт приділив питанням самоконтролю і самонастройки на всіх етапах процесу проектування, а також використанню логосінтеза (синтез за допомогою розмови). Метод Метчетта можна представити як збалансовану суміш досвіду, мистецтва, психоаналізу, "групової динаміки", самонавіювання, навіювання і деякої частки містики.

«Тектоніка» процесу проектування спирається на послідовність у часі і багаторівневість змісту проектної діяльності, яка поступово реалізується на стадії дивергенції, трансформації та конвергенції. Природність розгортання схеми «аналіз-синтез –оцінка» дозволяє представити ці стадії розвитку у вигляді сценарію безповоротного процесу збору інформації, пошуку концепції, розробки і оцінки варіантів. Цей сценарій не гарантує отримання найкращого проекту, але дає гарантії ,щодо його знаходження в зоні відносно оптимальних рішень [2].

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

  1. Джонс Дж. К. Методы проектирования: Пер. с англ. - 2-е изд., доп.- М.: Мир, 1986. 326 с, ил. — Загл. 1-го изд: Инженерное и художественное проектирование.

1970 and 1981 John Wiley & Sons Ltd. All rights reserved. Authorised translation from the English language edition published by John Wiley & Sons Ltd

перевод на русский язык, "Мир", 1976, 1986

  1. Тімохін В.О. Методологія проектування архітектурного середовища: конспект лекцій. – К.: КНУБА, 2006. – 48 стр.

  2. Кристофер Александер: архитектура вне времени и идея шаблонов проектирования. Т. Быстрова. 2011.

  3. Материалы по фундаментальному методу проектирования Э. Мэтчетта (FDM) по книге Дж.К. Джонса предоставлены канд. иск., дизайнером Н.Ю. Демидовым.

Использование информации, переведенной Н.Ю. Демидовым, опубликованной 03.08.2008, взято на сайтах:

  1. http://www.zodchii.ws/books/info-978.html

  2. http://www.taby27.ru/studentam_aspirantam/philos_design/812.html

  3. Архитектура. Короткий словарь-справочник. /За общей редакцией А.П. Мардера. - К.: Строитель, 1995. - 334 с.