Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Павленко О.О.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

3.2.Особливості проведення аудиту ефективності виконання бюджетних програм у країнах Європейського Союзу

Ідеї вдосконалення державного фінансового контролю на основі оцінювання ефективності вкладення державних ресурсів набули поширення майже півстоліття тому назад, коли у США, Канаді, Великобританії, Швеції та деяких інших країнах було впроваджено відповідні дослідження.

У країнах Європейського Союзу під аудитом розуміють вид діяльності, який здійснюється з аналогічною (або дуже подібною) метою і за одними регламентами (стандартами) як приватними аудиторськими фірмами (приватними аудиторами), так і державними органами.

 Наприклад, в Нідерландах обов'язковий щорічний фінансовий аудит навчальних закладів проводиться на платній основі сертифікованими приватними аудиторами. Так само у Франції фінансовий аудит суб'єктів господарювання державного сектора економіки (суб'єктів підприємництва) щороку здійснюється визнаними у всьому світі приватними аудиторськими фірмами "за гроші". Водночас низка державних органів Нідерландів та Франції від імені держави здійснюють аудит у державному секторі економіки [5;с.102].

У Литві вищий орган фінансового контролю (National Audit Office of Lithuania) здійснює фінансовий аудит та аудит ефективності.

Прийоми, які використовувалися під час реалізації досліджень, були тісно пов’язані із концепцією розробки та виконання бюджетних програм.

Зокрема, в США програмно-цільовий метод складання бюджету було застосовано в середині 1960-х років в міністерстві оборони, запозичивши цю практику в автомобілебудівній компанії „Ford”.

У більшості країн державний аудитор виконує не тільки роль контролера, а й консультанта – активного учасника процесу вдосконалення управління бюджетними ресурсами [11;с.14].

Державний аудитор у країнах Європейського Союзу не лише досліджує фінансові звіти й бухгалтерські документи, перевіряє законність витрачання коштів урядовими структурами, але й проводить контрольні заходи, які називаються державним аудитом ефективності, що є аналогом державного фінансового аудиту в Україні. Цей вид діяльності державних аудиторів, запроваджений у багатьох країнах, належить до сфери аудиту урядових структур, державних підприємств та неприбуткових організацій, а часом поширюється і на приватні фірми та корпорації.

Державний аудитор відповідно до стандартів і положень державного офісу обліку уряду Франції досліджує фінансово-господарську діяльність, ефективність управління і витрачання бюджетних коштів, дотримання режиму економії ресурсів.

Контролем охоплюються органи законодавчої та виконавчої влади, судова гілка влади, державні департаменти та їх місцеві представництва, агентства та їх рахунки, бюджетні програми.

Також, стосовно особливостей проведення аудиту ефективності виконання бюджетних програм за кордоном, то в Канаді він здійснює для парламенту оцінку ефективності діяльності; забезпечує інформацією, спостереженням і рекомендаціями, призначеними для підтримки відповідального, чесного та продуктивного управління і заохочення відповідальності та впровадження найкращої практики [45,с. 214].

Державні аудитори у країнах Європейського союзу орієнтуються на перевірку використання бюджетних ресурсів відповідно до трьох ключових критеріїв, тісно взаємопов’язаних між собою

економічності

ефективності.

Продуктивності

Що стосується зарубіжного досвіду проведення аудиту ефективності, то він свідчить про значну увагу фахівців, науковців і громадськості до проблем ефективності в урядових структурах, державному секторі та повинен мати такі головні завдання (рис.3.1.)

Рис.3.1.Основні завдання аудиту ефективності

Ощадливість платників податків, інтереси яких відстоює законодавча влада демократичних країн світу, є головним стимулом постійного удосконалення підходів до проведення аудиту ефективності.

Зокрема, у США і Великій Британії потреба у проведенні аудиту ефективності у державному секторі виникла через те, що платники податків і політики вимагали більшої відповідальності від уряду і бюджетних організацій за витрати коштів.

Багатий і корисний досвід аудиту ефективності нагромаджено у ряді економічно розвинених країн світу, де цей вид аудиту успішно використовується вже багато років і дозволяє підтримувати конкурентоспроможність державного сектора економіки.

Найбільш тривалі традиції аудиту ефективності, який часто називають управлінським аудитом, існують у таких країнах як США, Велика Британія, Швеція, Японія та Австралія.

Аудит у державному секторі та в уряді США здійснюється відповідно до загальноприйнятих стандартів адміністративного аудиту (GAGAS), розроблених Головним обліковим управлінням США (US GAO). Останній раз переглянуті стандарти GAGAS були опубліковані у 1994 р. (так звана „Жовта книга”, яка отримала назву за кольором обкладинки). У „Жовтій книзі” наведено дві категорії стандартів: перша з них стосується фінансового аудиту, а друга – аудиту ефективності.

У Швеції аудит ефективності також є одним з ключових видів аудиту у державному секторі. Шведське національне управління аудиту почало здійснювати аудит ефективності ще у 1970 році. З самого початку головним завданням національного управління аудиту було визначення ефективності вирішення урядовими агенціями встановлених для них завдань. Сьогодні аудит ефективності у Швеції – це перевірка роботи урядових агенцій та оцінка ефективності використання ресурсів.

В Японії Комітет з аудиту, відповідальний за проведення ревізії рахунків центрального уряду, отримав повноваження (закріплені у законодавстві) на здійснення перевірок ефективності ще у 1889 році. Нормативи дослідження на об’єкті перевірки, датовані 1891 роком, розширили традиційний фінансовий аудит, вимагаючи від штатного (внутрішнього) аудитора виконання процедур перевірки доцільності здійснених витрат.

В Австралії інтерес до аудиту ефективності переважно проявляється у державному секторі, хоча аналогічні дії, що виконуються у межах аудиту ефективності чи управлінського аудиту, представлені також у приватному секторах економіки.

Отже, для того, щоб досягти високих результатів, потрібно не тільки володіти високим рівнем доходів, але й вміти ефективно розподіляти кошти на різні потреби. Це правило діє і на державному рівні: добробут суспільства багато в чому залежить від ефективності використання бюджетних коштів. Відповідно, все більшого значення набуває державний фінансовий контроль, в тому числі його нова форма – аудит ефективності.