Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Павленко О.О.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

5.4. Напрями удосконалення державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм

Ефективне використання бюджетних коштів залишається однією із важливих проблем виконання бюджету як для України, так і більшості країн світу. Реалізація ефективної політики у сфері державних фінансів посідає важливе місце у процесі регулювання економічного розвитку держави. Тільки належне застосування новітніх форм державного фінансового контролю, до яких відноситься державний фінансовий аудит, в управлінні фінансовими ресурсами надасть можливість створити необхідні передумови для здійснення в державі ефективної економічної політики та забезпечить виконання бюджетних програм.

В сучасних умовах розвитку все більше наголошується на необхідності оцінки ефективності та результативності управління державними ресурсами. Мова йде про модернізацію контролю, який би мав спрямованість на проведення глибокого аналізу та оцінки системи державного управління в різних сферах з точки ефективності, результативності, а не тільки встановлення законності операцій та цільового використання коштів, як це традиційно прийнято під час інспектування. Тим більше, що без ефективної системи контролю в системі державного управління неможлива побудова високорозвиненої, демократичної держави.

Державний фінансовий аудит – одна із найважливіших функцій державного управління, спрямована на виявлення відхилень від прийнятих стандартів законності, доцільності й ефективності управління фінансовими ресурсами та іншою державною власністю, а за наявності таких відхилень - на своєчасне вжиття відповідних коригувальних і запобіжних заходів. Від ефективності державного фінансового аудиту залежить економічне, і, значною мірою, політичне благополуччя нації.

Запровадження державного аудиту як найновішої самостійної форми державного фінансового контролю, безумовно, пов'язане з численними проблемами.

До основних з них належать наступні(таблиця 5.2.)

Таблиця 5.2.

Основні проблеми державного фінансового аудиту

через новизну державного аудиту не визначено головні принципи, процедури та відсутні обґрунтування методів здійснення даної форми фінансового контролю

не вирішене питання інформаційного та програмного забезпечення аудиторського процесу

не визначені функції аудиторів, їх права, етичні норми діяльності, обов’язки та відповідальність

чітко не визначені користувачі інформації, яка буде отримана у результаті державного аудиту

не встановлено форму вихідних документів, які мають складатися за результатами державного аудиту

відсутністю правових гарантій нефіскальності державного аудиту

неврегульованість взаємовідносин між державними фінансовими органами з приводу призначення і проведення державного аудиту та використання його результатів

Наявність фінансового аудиту об'єктивно зумовлено тим, що фінансам як економічній категорії притаманна не тільки розподільча, а й контрольна функції. Тому використання фінансів державою та місцевими утвореннями для вирішення своїх завдань обов'язково передбачає здійснення контролю за їх виконанням.

За результатами фінансового аудиту складається звіт та протокол його погодження, який є невід'ємною частиною такого звіту (додаток Л).

Що стосується аудиторського звіту, то він оформляється на паперових носіях державною мовою і повинен мати наскрізну нумерацію сторінок. На першому титульному аркуші звіту про результати дослідження зазначається назва документа, дата, реєстраційний номер, місце складання та номер примірника (додаток М).

Фінансовий контроль здійснюється у встановленому законодавством порядку усією системою органів державної влади та місцевого самоврядування, в тому числі спеціальними контролюючими органами.

Безумовно, у період, коли Україна розбудовує ринкові відносини, не можна недооцінювати роль фінансового контролю держави, яка полягає в забезпеченні фінансової дисципліни. Слід пам'ятати, що фінансовий контроль – це один із способів наповнення державного бюджету, що є важливим для такої країни, як наша. Це також інструмент боротьби зі злочинами у сфері фінансових відносин, спосіб збереження державного майна і коштів, що вкрай актуально останнім часом в Україні. Крім того, ефективність здійснення контрольних функцій є чинником підвищення авторитету держави у світовому співтоваристві.

Враховуючи вищеназвані недоліки важливим є розробка та рекомендація основних напрямів удосконалення існуючої системи державного фінансового аудиту з метою покращення діяльності суб’єктів господарювання, забезпечення їх стабільності та ефективності функціонування. Серед таких напрямів є (таблиця 5.3.)

Таблиця 5.3.

Напрямів удосконалення системи державного фінансового аудиту

удосконалення законодавчої бази у сфері державного фінансового аудиту

створення системи органів незалежного зовнішнього державного аудиту шляхом розвитку регіональних рахункових палат на основі наявної розгалуженої мережі контрольно-ревізійних органів

прийняття та коригування урядових рішень з питань організації урядового внутрішньо-системного державного аудиту

здійснення поступового переходу від ревізій фінансово-господарської діяльності до аудиту виконання основних показників бюджетних установ

Врахування вище перелічені пропозицій є ефективною запорукою підвищення ефективності державного фінансового аудиту і важливим фактором зміцнення економічної безпеки на шляху інтеграції України у світове співтовариство системи фінансового контролю та аудиту.

Підсумовуючи вище сказане, можна зробити висновок, що виникає гостра необхідність у розробці і прийнятті комплексу заходів з практичної реалізації державного фінансового аудиту відповідно до міжнародних стандартів, що призведе до ефективного і раціонального використання державних фінансів, які мають вирішальне значення для економічного розвитку України та суспільного добробуту її громадян.

ВИСНОВКИ

З метою створення сприятливих умов для розвитку внутрішнього ринку, наповнення його якісними та безпечними товарами у 2009 році прийнято Державну цільову економічну програму розвитку внутрішнього ринку на період до 2012 року.

Для забезпечення макроекономічної стабільності та інклюзивного економічного зростання необхідно реформувати систему стратегічного планування в напрямі органічного поєднання стратегії, прогнозу, програм соціально-економічного розвитку та державного бюджету, цілей та ресурсів. Успішне впровадження реформ в Україні певною мірою залежить від вдосконалення системи державного управління та забезпечення стійкого зв’язку між програмами, програмними заходами, бюджетом та виконавською дисципліною.

На даний час, не досягнуто очікуваної ефективності від виконання заходів, оскільки не проводились роботи по розробці національних стандартів, гармонізованих з міжнародними зокрема європейськими, практично не проводилась розробка національних стандартів, прийнятих на заміну міждержавних стандартів прийнятих до 1992 року, не створено систему оперативного взаємного сповіщення про продукцію, що становить серйозний ризик, що унеможливлює застосування декларативної моделі системи технічного регулювання. Відбір зразків у сфері захисту прав споживачів та державного ринкового нагляду протягом 2010 – 2012 років практично не здійснювався.

Незважаючи на видиме благополуччя і успішність передбачуваної соціальної програми, важливим є визначення місця і ролі держави в соцзабезпеченні. Основною стратегією в цьому напрямку повинен стати відхід від державного фінансування і надмірної державної опіки. Основними завданнями держави є забезпечення такої політики, яка зможе відповідати на виклики світової економіки і мотивувати самостійну відповідальність громадян за свій добробут. Тільки реалізація власних зусиль та ініціативи кожним учасником господарської діяльності в умовах вільної конкуренції може призвести до зростання і власного благополуччя, і добробуту всього суспільства в цілому.

Отже, для того, щоб досягти високих результатів, потрібно не тільки володіти високим рівнем доходів, але й вміти ефективно розподіляти кошти на різні потреби. Це правило діє і на державному рівні: добробут суспільства багато в чому залежить від ефективності використання бюджетних коштів. Відповідно, все більшого значення набуває державний фінансовий контроль, в тому числі його нова форма – аудит ефективності.

Основні проблеми, на розв’язання яких була спрямована Державна програма, залишаються невирішеними. Передусім, це послаблення конкурентних позицій вітчизняних товаровиробників на внутрішньому ринку, зменшення частки продукції вітчизняних товаровиробників у сукупному пропонуванні товарів, зокрема, скорочення частки продажу вітчизняних споживчих товарів у структурі роздрібного товарообороту.

Головним завданням виступає забезпечення своєчасного здійснення платежів на підставі платіжних доручень розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів відповідно до зареєстрованих бюджетних фінансових зобов’язань та в межах відкритих асигнувань загального фонду державного бюджету.

Підсумовуючи вище сказане, можна зробити висновок, що виникає гостра необхідність у розробці і прийнятті комплексу заходів з практичної реалізації державного фінансового аудиту відповідно до міжнародних стандартів, що призведе до ефективного і раціонального використання державних фінансів, які мають вирішальне значення для економічного розвитку України та суспільного добробуту її громадян.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Авдулов А. Н. Програми регіонального розвитку в контексті державної науково-технічної політики: досвід США [Текст] / А. Н. Авдулов, А. М. Кулькин.–М. : ИНИОН РАН, 1999. –166 с.

  2. Аптекар С. С. Глобальна економічна криза 2008-2010 років: світовий досвід та шляхи подолання в Україні : монографія / С. С. Аптекар, В. В. Іванова. – Донецьк ; К. : Юго-Восток, 2010. – С. 255.

  3. Бардаш С. В. Контроль діяльності суб'єктів господарювання: гіпотези та версії порушень / С. В. Бардаш ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. – К. : КНТЕУ, 2008. – 312 с.

  4. Бойко О. М. Досвід інноваційної співпраці країн ЄС та СНД [Текст] / А. М. Бойко, Г. А. Власкін, Є. Б. Ленчук, В. В. Овчинников, В. А. Цукерман // Матеріали конференцій та інноваційного форуму держав-учасників СНД «15 років Співдружності Незалежних Держав». –Калуга : Изд-во науч. лит. Н. Ф. Бочкарьової, 2006. –С. 225–266.

  5. Бугаєнко В. Проблеми державного фінансового аудиту діяльності бюджетних установ / В. Бугаєнко // Вісник Київського національного технічного університету. – 2009. – № 4. – С. 100-105.

  6. Вертакова Ю. В. Индикативное планирование воспроизводственных процессов устойчивого планирования экономики региона (эмпирически-статистический подход) / Ю. В. Вертакова. – М. : Высшая школа. – 2005. – 240 с.

  7. Висновки щодо виконання Державного бюджету України за 2009 рік [Електронний ресурс] : підготовл. Департаментом з питань бюджет. політики і затвердж. постановою Колегії Рахунк. палати. – К., 2010 –Режим доступу: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16726627. – Назва з екрана.

  8. Гладких Д. Особливості планування доходів та витрат бюджету / Д. Гладких // Вісник НБУ. – 2008. – № 1. – С. 6-8.

  9. Гнибіденко І. Ф. Соціально-економічні проблеми зайнятості і соціального захисту населення в аграрному секторі економіки України / І. Ф. Гнибіденко. – К. : Соцінформ, 2002. – 336 с.

  10. Гнилицька Л. Контроль та аналіз у бюджетуванні / Л. Гнилицька // Бухгалтерський облік і аудит. – 2009. – № 7. – С. 12-24.

  11. Губені Ю. Е. Розвиток сільських територій: деякі аспекти європейської теорії і практики / Ю. Е. Губені // Економіка України. – 2007. – № 4. – С. 62-70.

  12. Данжани Н. Средства сетевой безопасности / Н. Данжани, Д. Кларк. – Издательство: Кудиц-образ, 2007. – 368 с. – ISBN 978-5-91136-022-1.

  13. Демографічна ситуація в Україні у 2007 році : експрес-бюлетень / Держ. ком. статистики України. – 2008.  – № 27. – 36 с.

  14. Дем'янишин В. Г. Теоретична концептуалізація і практична реалізація бюджетної доктрини України : [монографія] / В. Г. Дем'янишин ; Терноп. нац. екон. ун-т. – Т., 2008. – 496 с.

  15. Деньга С. М. Вимірювання ефективності у CRM-системах / С. М. Деньга // Сучасні технології управління підприємством та можливості використання інформаційних систем: стан, проблеми, перспективи / Одес. нац. ун-т. – О., 2009. – С. 41-46.

  16. Деньга С. М. Екаунтинг ефективності вкладення капіталу в торговельну сферу. Ч. 3. Організація екаунтингу в умовах мережевих комп’ютерних технологій обробки інформа-ції : [монографія] / С. М. Деньга. – Полтава : РВЦ ПУСКУ. – 2008. – 455 с.

  17. Державна програма розвитку соціальної сфери села на період до 2005 року : указ Президента України вiд 15 лип. 2002 р. № 640/2002 [Електронний ресурс] / Верховна Рада України. – Режим доступу : http://zakon.nau.ua/doc/?code= 640/2002.

  18. Державна регіональна політика України: особливості та стратегічні пріоритети : монографія / за ред. З. С. Варналія. – К. : НІСД, 2007. – 820 с. – ISBN 966–554–108–0.

  19. Деякі питання врегулювання міжбюджетних відносин : постанова КМУ вiд 31 груд. 2004 р. № 1782 [Електронний ресурс] / Кабінет Міністрів України. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main. cgi?nreg =1782-2004-%D0%BF.

  20. Домулен И. И. Всемирная торговая организация / И. И. Домулен. – М.: ЗАО “Издательство “Экономика”. – 2003. – 271 c.

  21. Дудкіна К. А. Кластери як форма ринкової централізації в умовах сучасних світогосподарських відносин : дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : спец. 08.05.01 “Світове господарство і міжнародні економічні відносини” / К. А. Дудкіна ; Національна академія наук України, Інститут світової економіки і міжнародних відносин. – К, 2004. – 180 с.

  22. Економічний розвиток України: інституціональне та ресурсне забезпечення: монографія / О. М. Алимов, А. І. Даниленко, В. М. Трегобчук [та ін.]. – К. : Об'єднаний ін-т економіки НАН України, 2005. – 540 с.

  23. Журба О. С. Соціально-економічні засади формування системи міжбюджетних відносин в Україні : дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : спец. 08.00.01 “Економічна теорія та історія економічної думки” / О. С. Журба ; Державний вищий навчальний заклад “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”. – К, 2007. – 164 с.

  24. Про Державний бюджет України на 2011 рік: закон України від 23.12.2010 року № 2857-VІ // Відомості Верховної ради України. – 2010. – № 78. – ст. 52.

  25. Про Державний бюджет України на 2012 рік: закон України від 22.12.2011 року № 4282- VІ // Офіційний вісник України. – 2011. – № 100/1. – ст. 369.

  26. Запатріна І. В. Програмно-цільовий метод бюджетування / І. В. Запатріна//Фінанси України.- 2006.- №10 – ст. 156-178.

  27. Земельний кодекс України // Урядовий кур'єр. – 2001. – 15 листоп. – № 211-212. – ст. 3-14.

  28. Кириченко О.А. Сутність бюджетування. Українські реалії / О. А. Кириченко // Фінанси України. – 2007. – № 2. – С. 138-141.

  29. Конституція України : прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 черв. 1996 р. – К. : Просвіта, 1996. – 80 с.

  30. Копилов, В. Моніторинг реалізації бюджетної стратегії та її коригування / В. Копилов // Економіка України. – 2008. – №3. – С. 33-39.

  31. Кухар В. П. Проблеми України – перехід до сталого розвитку [Електронний ресурс] / В. П. Кухар. – Режим доступу : http://www.medved.kiev.ua/ arhiv_mg/ stat_98/98_3_1.htm.

  32. Лісовий А. В. Впровадження заходів адміністративно-територіальної реформи на рівні сільських районів / А. В. Лісовий // Економіка АПК. – 2008. – № 12. – С. 152-156.

  33. На порозі економіки знань (світова практика науково-інноваційного розвитку) / відп.ред. А. А. Динкін. –М. : ІСЕМВ РАН, 2004. –214 с.

  34. Наказ Мінекономіки від 01.11.2010 № 1379  [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://document.ua/pro-prisvoennja-oblikovih-kodiv-derzhavnim-cilovim-programam-doc40109.html

  35. Наказ Мінекономіки від 04.12.2009 № 1367 «Про Порядок обміну інформацією між виконавцями державних цільових програм та координації цієї роботи» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1251-09

  36. Наказ Мінекономіки від 19.10.2009 № 1149 «Про виконання завдань і заходів Державної цільової економічної програми розвитку внутрішнього ринку на період до 2012 року» 1379  [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://document.ua/pro-vikonannja-zavdan-i-zahodiv-derzhavnoyi-cilovoyi-ekonomi-doc10759.html

  37. Наказ Мінекономіки від 20.05.2011 № 444 [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://me.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=169680&cat_id=32854

  38. Наказ Мінекономіки від 29.01.2010 № 58 [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://document.ua/pro-prisvoennja-oblikovih-kodiv-derzhavnim-cilovim-programam-doc12949.html

  39. Наказ Мінекономрозвитку від 27.03.2012 № 411 [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://document.ua/pro-prisvoennja-oblikovih-kodiv-derzhavnim-cilovim-programam-doc93513.html

  40. Наказ Мінекономрозвитку та Мінфіну від 15.03.2011 № 9/350 «Про затвердження паспортів бюджетних програм на 2011 рік» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://cct.com.ua/2011/id2011.htm

  41. Наказ Мінекономрозвитку та Мінфіну від 16.05.2011 № 10/359 «Про затвердження паспорта бюджетної програми на 2011 рік» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://cct.com.ua/2011/id2011.htm

  42. Наказ Мінекономрозвитку та Мінфіну від 20.04.2012 № 492/485 «Про затвердження паспорта бюджетної програми на 2012 рік» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://govuadocs.com.ua/docs/3446/index-7785.html

  43. Наказ Мінекономрозвитку та Мінфіну від 20.12.2012 № 1465/1378 «Про внесення змін до паспорта бюджетної програми на 2012 рік» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://windocs.com.ua/docs/index-253494.html?page=4

  44. Оприсок М.Д. Основні складові стратегічного менеджменту в регіональній системі підтримки підприємництва / М. Д. Оприсок // Всеукраїнська науково-практична конференція ―Теорія і практика стратегічного управління розвитком регіональних суспільних систем‖

  45. Плескач. В.Л. Концептуальні підходи щодо створення інформаційно-аналітичної системи моніторингу доходів і видатків бюджетів регіонів / В. Л. Плескач // Фінанси України. – 2009. – №5. – С. 41-55.

  46. Порядок проведення органами державної контрольно-ревізійної служби державного фінансового аудиту діяльності суб’єктів господа-рювання / Постанова Кабінету Міністрів України від 25 березня 2006 року № 361 // Юрист + закон. Информ. бюл. - 2007. – Июнь. – CD-ROM.

  47. Порядок проведення органами державної контрольно-ревізійної служби аудиту ефективності виконання бюджетних програм, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 2004 р N 1017 [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1017-2004-п

  48. Постанова Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 № 828 «Про затвердження Державної цільової економічної програми розвитку внутрішнього ринку на період до 2012 року [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/828-2009-п

  49. Постанова Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 № 1018 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 № 828 року [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1018-2011-п

  50. Постанова Кабінету Міністрів України від 12.09.2011 № 1130 «Про затвердження Державної програми розвитку внутрішнього виробництва» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1130-2011-п

  51. Постанова Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 № 1001 «Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1001-2011-п

  52. Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні: Закон України // Закони України: В 11 т. / Верховна Рада України: Ін-т законодавства. — К., 1996.—Т. 5. —С. 13-20.

  53. Програма економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» » [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://municipal.gov.ua/articles/show/article/54

  54. Програма розвитку інвестиційної та інноваційної діяльності в Україні [Електронний ресурс] : Постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 389. –Режим доступу : http://www.kmu.gov.ua.

  55. Прохорова В.В., Таранець О.О. Бюджетування як прогресивна технологія фінансового планування та оперативного контролінгу [Електронний ресурс]: 12 квітня 2009 р. – Режим доступу:http://www.confcontact.com/2008dec/15_prohorova.htm/

  56. Радул Л.І. Сутність та проблематика бюджетування в Україні [Електронний ресурс]: 10 лютого 2010 р. – Режим доступу: http://intkonf.org/radul-li-sutnist-ta-problematika-byudzhetuvannya-vukrayini/

  57. Райзберг Б. А. Програмно-цільове планування і управління [Текст] / Б. А. Райзберг,А. Г. Лобко. –М. : ИНФРА-М, 2002.–С. 8–10.

  58. Рожкова Л. В. Програмно-цільове планування показників бюджету / Л. В. Рожкова // Вісник податкової служби. – 2008. – № 41. – С. 48-50.

  59. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.07.2008 № 947 «Про схвалення Концепції проекту Загальнодержавної цільової економічної програми розвитку промисловості на період до 2017 року» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/947-2008-р

  60. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.11.2011 № 1152-р «Питання Міністерства економічного розвитку і торгівлі» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1152-2011-р

  61. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.07.2011 № 670 «Про затвердження орієнтовного плану законопроектних робіт на 2011 рік» [Електронний ресурс]. – Офіц. веб-сайт М-ва економіки України. – Режим доступу:http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/670-2011-р

  62. Сажин Д. Державна підтримка розвитку промисловості і технологій у США [Текст] /Д. Сажин // Світова економіка та міжнародні відносини. –1999. –№ 12. –58 с.

  63. Сисоєв О. Проблеми бюджетування в Україні /О. Сисоєв // Вісник НБУ. –2007. – № 1. – С. 52-53.

  64. Слободян, Л. Моніторинг бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіонах України і державах ЄС / Л. Слободян, Н. Руда // Регіональна економіка. – 2006. – №2. – С. 166-175.

  65. Соціальні індикатори рівня життя населення : стат. збірник / Держ. ком. статистики України, 2007. – 232 с.

  66. Тронь В. Адміністративно-територіальна реформа в Україні: оптимальний підхід в умовах невизначеності, ризику і багатокритеріального компромісу / В. Тронь // Економічний Часопис-XXI. – 2008. – № 3-4.

  67. Троян В. Інновації в Німеччині [Текст] / В. Троян // Наука та інновації –2005. –№ 1. – С. 125–129.

  68. Указ Президента України від 12.03.2012 № 187 «Про затвердження Національного Плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

  69. Україна в 2007 році: внутрішнє і зовнішнє становище та перспективи розвитку : експертна доповідь. – К. : НІСД, 2007. – 264 с. – ISBN 966-554-116-1.

  70. Україна в 2009 році: щорічні оцінки суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку : монографія / за заг. ред. Ю. Г. Рубана. – К.: НІСД, 2009. – 538 с. – ISBN 966-554-109-9.

  71. Цукерман В. А. Проблеми та перспективи інноваційно-технологічного розвитку економіки Півночі [Текст] / В. А. Цукерман // Економіка і управління. –2007. –№ 6. –С. 76–78.

ДОДАТКИ

Додаток А

Таблиця 2.1.

Державні цільові економічні програми розвитку внутрішнього ринку

Номер положення

Зміст положення

КПКВК 1201220

«Збереження та функціонування національної еталонної бази, забезпечення функціонування державних служб, прикладні наукові і науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням у сфері стандартизації, метрології та еталонної бази, гармонізація національних стандартів з міжнародними та європейськими»

КПКВК 1202030

«Прикладні наукові та науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням у сфері стандартизації, метрології та еталонної бази»

КПКВК 1202070

«Гармонізація національних стандартів з міжнародними та європейськими»

1

2

Продовження таблиці 2.1.

КПКВК 1202140

«Проведення незалежної експертизи (випробувань) якості товарів, сировини матеріалів, напівфабрикатів та комплектуючих виробів»

КПКВК 1202060

«Здійснення державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів»

Додаток Б

Таблиця 3.2.

Типи програм в США

1. Прямі

федеральні

програми

Програми у відповідності до яких послуги надаються здебільшого

працівниками Федерального уряду, наприклад, Національна

установа прогнозу погоди, візові та консульські послуги

2. Програми

грантів, що

надаються на

конкурсній

основі

Програми, які надають кошти урядам штатів, місцевим урядам,

організаціям чи особам, або іншим утворенням за результатами

конкурсу, наприклад Центри здоров’я

3. Програми

блокових або

формульних

грантів

Програми, які надають кошти урядам штатів, місцевим урядам,

організаціям або іншим утворенням по формульним або блоковим

грантам, наприклад, програма Будівництва з урахуванням

кліматичних особливостей

4. Регуляторно-

базовані

програми

Програми, які виконуються шляхом розробки правил, що

впроваджують, тлумачать або передбачають прийняття закону чи

впровадження стратегії або описують вимоги до процедури чи

практики, наприклад, Програма безпечної їжі та інспекційні

послуги

1

2

Продовження таблиці 3.2.

5. Програми

розвитку

основних

фондів та

придбання

послуг

Програми, мета яких досягається шляхом розвитку і придбання

основних фондів(таких як: земля, будівлі, обладнання та

інтелектуальна власність) або придбання послуг (таких як

обслуговування, або інформаційні технології), Наприклад,

суднобудівництво для Міністерства оборони та

Адміністрування енергетичних запасів

6. Кредитні

програми

Програми, які надають підтримку громадянам через позики,

позикові гарантії та прямі кредити, наприклад, довгострокові

гарантії Експортно-імпортного банку

7. Науково-дослідницькі

програми

Програми, спрямовані на створення знань або їх застосування

для створення систем, методів, матеріалів або технологій,

наприклад, Програма Міністерства енергетики з використання

сонячної енергії, та Програма НАСА з дослідження Марсу

Додаток В

Таблиця 4.1

Порівняння розрахованої розпорядниками коштів потреби в коштах, планових та фактичних обсягів фінансування в розрізі бюджетних програм та років (тис.грн.)

Рік

Визначено Державною Програмою

КПКВК

Розпорядник коштів

Дані звітів про виконання паспортів бюджетних програм

Дані бюджетних запитів

Передбачено

Профінансовано

Повернуто до бюджету

Заборго-ваність

Потреба

Не забезпечено граничним обсягом

2010

29351,4

1202140

Держспоживстандарт

1800

-

4,7

10000

8200

всього

29351,4

1800

-

4,7

10000

8200

2011

1202140

-«-

1710

1477

172,4

19200

17490

2011

1202070

-«-

11400

-

27600

16200

2011

1202030

-«-

224,6

224,6

13265

13040,4

всього

58466,3

13334,6

1701,6

172,4

60065

46730,4

2012

1202060

-«-

6779,3

5550,1

3375,1

1827,1

23000

16220,7

2012

1201220

11400

-

42037

31007

всього

59177,3

18179,3

5550,1

3375,1

182

65037

47227,7

загалом

146995

33313,9

7251,7

3547,5

1831,8

135102

102158,1

Додаток Г

Таблиця 4.3.

Сукупній пропозиції продукції на внутрішньому ринку

 

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Товари текстильні та галантерея

45,1

37,7

38,2

47,8

46,4

41,1

42,7

34,2

Одяг зі шкіри, хутра та інші вироби з них

81,2

61,8

41,6

24,5

28,5

12

12,8

9,3

Взуття шкіряне, текстильне, включаючи спортивне

8,8

6,5

4,2

4,5

6,4

4,2

3,6

2,8

Засоби для миття, догляду

54,6

48,5

46,9

50,2

48

43,4

41,1

38,5

Товари парфумерно-косметичні

30,5

28,9

25,5

28

27,7

25,8

26

22,7

Меблі

73,8

71,9

69,1

63,6

62,1

56,7

55

54,2

Килими, покриття для підлоги

9,9

28,7

44,6

44,4

51,7

47,5

48,1

46,1

Прилади електропобутові

8,1

8,8

8,9

10,5

14,8

11,4

11

10,7

Автомобілі та автотовари

23,1

34,9

38,8

31,5

24,3

18,6

14,6

12,6

Комп'ютерна та обчислювальна техніка

22,5

18,8

16,7

11,4

11,7

6,1

3

1,2

Додаток Д