Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
923.65 Кб
Скачать

1. Питання :

Чи правильні дії державного судового виконавця, який:

1) залучив понятими по справі свого колегу — державного судового вико­навця цього ж самого суду, студента-практиканта юридичного ін­ституту та сестру боржника, передавши їй на збереження описане майно;

2) виконав рішення суду між сторонами, стягувачем, за яким виступав його рідний брат;

2. Рішенням суду за позовом про розділ майна Гутановій виділено дві кімнати з верандою і сарай, корова, дві кози, чотири вівці, деякі носильні речі, постільна білизна, предмети домашнього вжитку. В той же час з справи випливає, що ще до пред’явлення позову в суд між відповідачем Гутановим і його сином був прове­дений розділ майна, за ним закріплювались половина будинку (дві кімнати), корова, теля, чотири вівці, сарай, кухня, п`ять кіз (акт про розділ був затверджений виконкомом сільської Ради), але суд не залучив його до участі в справі. Суд не з'ясував при прийнятті рішення, яка худоба була в господарстві, а також вклю­чив в поділ особисті речі позивачки.

Питання :

Які недоліки має таке рішення суду?

3. В квартиру, яка складається з трьох кімнат, виконком Фрунзівської районної Ради народних депутатів поселив дві сім'ї — Заплітняк та Матушняк. Між Марією Заплітняк та Ольгою Матушняк виникали систематичні сварки, що приводили до бійок, в яких вже брали участь і їх чоловіки. У зв'язку з цим подружжя Заплітняк подало позов про виселення подружжя Матушняк з квратири за неможливістю дальшого спільного проживання.

Після ознайомлення з цими вимогами подружжя Матушняк подало до цього ж суду заяву з аналогічними вимогами

Розглядаючи цей позов, суд, враховуючи можливість сторін провести обмін, прийняв, рішення, яким зобов'язав сторони до 1 серпня цього року провести обмін квартир.

Питання :

Визначте предмет, підставу та вид позову.

Чи правильно вирішив суд, оскільки ні одна із сторін цього не просила?

Що собою являє заява Матушняк?

4. Калита звернувся з позовом в суд до кооперативу «Мо­лодь» про відшкодування понесеного збитку. В підтвердження своїх вимог Калита посилався на те, що в результаті прориву греблі кооперативного ставка, яка була споруджена недоброякісно, його город був повністю знищений водою та мулом.

Питання :

Які процесуальні дії необхідно провести судді по підготовці цієї справи до розгляду?

5. Морік Петро Борисович звернувся до суду з заявою, в якій просив визнати, що трудова книжка на ім'я Моріка Пінкуса Борисовича, довідка № 174 кооперативу «Хімтруд» від 31 січня 1971 р, на ім'я Моріка Пінкуса Берковича, довідка магазину «Гастроном» за № 17 від 17 січня 1976 р. на ім'я Моріка Петра Берковича — належать йому.

Суд відмовив в розгляді цієї справи, порадивши заявнику звернутися до органів міліції, які внесуть в паспорт синоніми його ім'я та по-батькові.

Порадившись з адвокатом Морік звернувся зі скаргою в судову палату в цивільних справах апеляційного суду.

Питання :

На які порушення закону він повинен вказати?

Як називати­меться така скарга?

Яку ухвалу належить винести судовій палаті у цивільних справах апеляційного суду?

ВАРІАНТ 29