Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистичне забезпечення / 2. Конспект-СЗМ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

Тема 2. Статистика кон’юнктури ринку

План:

  1. Поняття кон’юнктури ринку і завдання статистики.

  2. Аналіз і прогноз загальноекономічної кон’юнктури.

  3. Кон’юнктурна оцінка ситуації на конкретному ринку.

  4. Аналіз потенціалу і пропорційності ринку.

1. Поняття кон’юнктури ринку і завдання статистики

Кон’юнктура (лат. conjungo – зв’язую, з’єдную) – збіг обставин, ситуація, стан справ, що здатні впливати на хід та результат певного процесу. Кон’юнктура ринку – сукупність взаємопов’язаних умов, що визначають ситуацію на ринку в конкретний момент чи відрізок часу.

Кон’юнктура може вивчатися як для економіки в цілому (загальноекономічна кон’юнктура), так і для конкретних товарних або регіональних ринків.

В кожний даний момент часу кон’юнктура являє собою результат взаємодії довготермінових тенденцій (Т), циклічних (Ц) та сезонних (С) коливань, а також неконтрольованих факторів (Е):

. (2.1)

Довготермінова компонента формується під впливом науково-технічного прогресу та масштабних структурних зсувів у економіці. У її основі лежать так звані «довгі хвилі кон’юнктури», або цикли М.Д. Кондратьєва, тривалість яких становить 45-60 років (табл. 2.1). Ці цикли пов’язані з формуванням нових галузей виробництва (зародження), вдосконаленням характеристик продукції та технологій (зростання, зрілість) та вичерпанням можливостей (занепад). На стадії занепаду вкладення до існуючої галузевої структури стають невигідними – настає так званий «технологічний розрив», а отже, з’являється необхідність у створенні принципово нових галузей.

Таблиця 2.1

Цикли/хвилі М.Д. Кондратьєва у періоді після промислової революції

Тривалість

Технологічні уклади

1) З 1803 до 1841-43 рр.

Текстильні фабрики, промислове використання кам’яного вугілля

2) З 1844-51 до 1890-96 рр.

Вуглевидобуток й чорна металургія, залізничне будівництво, паровий двигун

3) З 1891-96 до 1945-47 рр.

Важке машинобудування, електроенергетика, неорганічна хімія, виробництво сталі й електричних двигунів

4) З 1945-47 до 1981-83 рр.

Виробництво двигунів внутрішнього згорання, автомобілів й інших машин, хімічна промисловість, нафтопереробка, масове виробництво

5) З 1981-83 рр. до ~2018 р.

Розвиток електроніки, робототехніки, обчислювальної, лазерної й телекомунікаційної техніки

6) З ~2018 р. до ~ 2060 р.

Можливо, NBIC-конвергенція (конвергенція нано-, біо-, інформаційних та когнітивних технологій)

Циклічна компонента пов’язана зі зміною співвідношення попиту і пропозиції по стадіях економічного циклу (криза, депресія, пожвавлення, підйом).

Сезонна компонента визначається варіацією попиту впродовж року (по кварталах, місяцях) і властива не для всіх ринків.

Неконтрольовані фактори можуть бути пов’язані з непередбачуваними політичними, психологічними або природними змінами, з військовими діями, стихійними лихами, чутками, панікою тощо.

Головною метою вивчення кон’юнктури є визначення співвідношення між попитом та пропозицією та формування відповідних висновків.

Вивчення кон’юнктури найбільш важливе для фірм, що працюють на промисловому ринку. Коливання ділової активності тут більш відчутні, ніж на породженому стабільними потребами ринку споживчих товарів. Статистика свідчить, що стан ринку машин та обладнання на 90 % визначається показниками загальноекономічної кон’юнктури; для ринків мінеральної сировини частка цих показників сягає 50-75 %, для іншої непродовольчої сировини (ліс, бавовна, вовна, натуральний каучук) – 40-50 %. У той же час для ринків продовольчої сировини провідну роль відіграють специфічні показники, а частка загальноекономічних становить лише близько 25 %.

Соседние файлы в папке Статистичне забезпечення