Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистичне забезпечення / 5. Методичка КР-СЗМ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Робоча програма, контрольні завдання та методичні вказівки

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр

напряму підготовки 6.030507 «Маркетинг»

заочної форми навчання

КИЇВ КНУТД 2012

Статистичне забезпечення маркетингу. Робоча програма, контрольні завдання та методичні вказівки для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр напряму підготовки. 6.030507 «Маркетинг» заочної форми навчання / Упор.: О.І. Лабурцева, О.А. Виноградов. – К.: КНУТД, 2012. – 27 с. Укр. мовою.

Упорядники д.е.н., доцент О.І. Лабурцева, к.е.н. О.А. Виноградов

Відповідальний за випуск завідувач кафедри маркетингу д.е.н., доцент О.І. Лабурцева

Затверджено на засіданні кафедри маркетингу, протокол № 10 від 17.05.12

Методичний посібник «Статистичне забезпечення маркетингу. Робоча програма, контрольні завдання та методичні вказівки» призначений для студентів заочної форми навчання і вміщує такі розділи:

  • робоча програма з розподілом навчального часу між основними темами;

  • перелік теоретичних питань по варіантах контрольної роботи;

  • практичні завдання по варіантах контрольної роботи та методичні вказівки до їх виконання;

  • питання до іспиту;

  • перелік рекомендованої літератури з дисципліни.

Загальні вимоги до виконання контрольної роботи: робота виконується у шкільному зошиті або друкується на одній стороні стандартного аркуша формату А4; номер варіанта теоретичного питання та практичного завдання обирається згідно останній цифрі особистого шифру студента (номера залікової книжки та студентського квитка). В кінці роботи наводиться перелік використаної літератури та проставляється особистий підпис студента.

На запитання студентів щодо виконання контрольної роботи, які надіслані поштою, викладач надає письмові відповіді. Особисту консультацію можна отримати на кафедрі маркетингу (ауд. 4-1105, тел. (044) 256-29-97).

ВСТУП

Дисципліна «Статистичне забезпечення маркетингу» у навчальному плані підготовки бакалаврів за напрямом 6.030507 «Маркетинг» віднесена до циклу вибіркових навчальних дисциплін професійної підготовки.

Мета дисципліни – формування системи знань про методичні та методологічні аспекти формування, аналізу й прогнозування статистичних показників, які становлять інформаційне підґрунтя маркетингової діяльності.

Завдання навчальної дисципліни: всебічне дослідження розвитку економічної кон’юнктури галузей, регіонів, окремих ринків; надання статистичного забезпечення для аналізу і прогнозування поведінки споживачів та ринкового попиту; створення статистичної бази для прийняття управлінських рішень на основі аналізу маркетингової інформації.

Предметом навчальної дисципліни є вивчення кількісних характеристик взаємозв’язків фірми з її зовнішнім оточенням (споживачами, постачальниками, посередниками, конкурентами) з метою розкриття кількісного змісту цих взаємозв’язків та обґрунтування управлінських рішень.

Метод маркетингової статистики полягає у послідовній реалізації трьох стадій дослідження:

  • статистичне спостереження (отримання значень досліджуваних ознак);

  • статистичне зведення і групування (перевірка та систематизація даних, розрахунок показників, підбиття підсумків, побудова графіків та таблиць);

  • аналіз статистичної інформації (розкриття причинно-наслідкових зв’язків між явищами, визначення впливу та взаємодії різних чинників, обґрунтування управлінських рішень).

Маркетингова статистика використовує такі основні поняття і категорії.

Ознака – відмінна риса, властивість, якість окремих об'єктів або явищ. Так, ознаками ринку можуть бути річний об'єм продажів в натуральному і вартісному вимірі, чисельність споживачів тощо. Ознаки поділяються на якісні (атрибутивні) і кількісні, а також на варіаційні (ті, які можуть змінюватися) і постійні.

Варіантами називають окремі значення варіаційної ознаки.

Статистична сукупність – це велика кількість об'єктів або явищ, об'єднаних будь-якими загальними властивостями, які піддаються статистичному виміру (наприклад, сукупність підприємств України).

Одиницями сукупності називають окремі об'єкти або явища, що утворюють сукупність.

Під статистичним показником розуміють узагальнену кількісну характеристику явищ або процесів. Сукупність показників, які всесторонньо характеризують процес або явище, називають системою показників.

Дисципліна «Статистичне забезпечення маркетингу» розрахована на 90 годин, з яких 14 аудиторних (6 лекційних та 8 практичних) та 76 годин самостійної роботи студентів. З даного курсу студенти складають іспит.

Соседние файлы в папке Статистичне забезпечення