Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Орг зах прав спож

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

виробникові (продавцеві) інші вимоги, відповідно до частини першої цієї статті.

11.Вимоги споживача розглядаються після пред'явлення споживачем розрахункового документа, а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк, – технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

Під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.

У разі втрати споживачем технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, їх відновлення здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

12.Виробник зобов'язаний відшкодувати всі збитки продавця

(підприємства, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті), який розглядає претензію споживача до придбаного товару.

Продавець (виробник) товарів зобов'язаний у місячний строк відшкодувати підприємству, що виконує його функції, збитки, яких воно зазнало у зв'язку із задоволенням вимог споживача, передбачених цією статтею.

13.Вимоги, встановлені частиною першою цієї статті щодо товарів, виготовлених за межами України, задовольняються за рахунок продавця (імпортера).

14.Вимоги споживача, передбачені цією статтею, не підлягають задоволенню, якщо продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) доведуть, що недоліки товару виникли внаслідок порушення споживачем правил користування товаром або його зберігання. Споживач має право брати участь у перевірці якості товару особисто або через свого представника.

Стаття 10. Права споживача у разі порушення умов договору про

виконання робіт (надання послуг)

1. Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов'язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

Якщо значну частину обсягу послуги чи робіт (понад сімдесят відсотків загального обсягу) вже було виконано, споживач має право розірвати договір лише стосовно частини послуги або робіт, що залишилася.

2. Якщо під час виконання робіт (надання послуг) стане очевидним, що їх не буде виконано з вини виконавця згідно з умовами договору, споживач має право призначити виконавцю відповідний строк для

91

усунення недоліків, а в разі невиконання цієї вимоги у визначений строк – розірвати договір і вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення недоліків третій особі за рахунок виконавця.

3. У разі виявлення недоліків у виконаній роботі (наданій послузі) споживач має право на свій вибір вимагати:

1)безоплатного усунення недоліків у виконаній роботі (наданій послузі) у розумний строк;

2)відповідного зменшення ціни виконаної роботи (наданої послуги);

3)безоплатного виготовлення іншої речі з такого ж матеріалу і такої ж якості чи повторного виконання роботи;

4)відшкодування завданих йому збитків з усуненням недоліків виконаної роботи (наданої послуги) своїми силами чи із залученням третьої особи;

5)реалізації інших прав, що передбачені чинним законодавством на день укладення відповідного договору.

Зазначені вимоги підлягають задоволенню у разі виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) або під час

їївиконання (надання), а в разі неможливості виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) – протягом гарантійного чи іншого строку, встановленого договором, чи протягом двох років з дня прийняття виконаної роботи (наданої послуги) у разі відсутності гарантійного чи іншого строку, встановленого законодавством або договором.

4. За наявності у роботі (послузі) істотних недоліків споживач має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

Якщо істотні недоліки було виявлено в роботі (послузі), виконаній з матеріалу споживача, споживач має право вимагати на свій вибір або виконання її з такого ж матеріалу виконавця, або розірвання договору і відшкодування збитків.

Зазначені вимоги можуть бути пред'явлені споживачем протягом строків, передбачених нормативно-правовими актами та нормативними документами, умовами договору, а в разі відсутності таких строків – протягом десяти років.

5. У разі коли виконавець не може виконати (прострочує виконання) роботу (надання послуги) згідно з договором, за кожний день (кожну годину, якщо тривалість виконання визначено у годинах) прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством. У разі коли вартість роботи (послуги) не визначено, виконавець сплачує споживачеві неустойку в розмірі трьох відсотків загальної вартості замовлення.

Сплата виконавцем неустойки (пені), встановленої в разі

невиконання,

прострочення виконання або іншого неналежного виконання

зобов'язання,

не звільняє його від виконання зобов'язання в натурі.

92

6. Виконавець не несе відповідальності за невиконання, прострочення виконання або інше неналежне виконання зобов'язання та недоліки у виконаних роботах або наданих послугах, якщо доведе, що вони виникли з вини самого споживача чи внаслідок дії непереборної сили.

7.Про відступи від умов договору та інші недоліки в роботі (послузі), що не могли бути виявлені при звичайному способі її прийняття, споживач зобов'язаний повідомити виконавцеві не пізніше трьох діб після їх виявлення.

8.Виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи

(наданої послуги) зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги).

9.Виконавець зобов'язаний протягом місяця відшкодувати збитки, що виникли у зв'язку з втратою, псуванням чи пошкодженням речі, прийнятої ним від споживача для виконання робіт (надання послуг). Виконавець не звільняється від відповідальності, якщо рівень його наукових і технічних знань не дав змоги виявити особливі властивості речі, прийнятої ним від споживача для виконання робіт (надання послуг).

Якщо виконання робіт (надання послуг) вимагає використання додаткових матеріалів, такі матеріали повинні відповідати вимогам безпеки, встановленим законодавством до таких матеріалів.

10.Виконавець несе відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, обладнання, приладів, інструментів, пристосувань чи інших засобів, необхідних для виконання ним робіт (надання послуг), незалежно від рівня його наукових і технічних знань, що дає змогу виявити їх властивості, згідно із законодавством.

11.Якщо під час виконання робіт (надання послуг) виникає необхідність у додаткових роботах (послугах), що не були передбачені умовами договору, виконавець зобов'язаний одержати від споживача дозвіл

на виконання таких робіт (надання послуг).

Будь-які додаткові роботи (послуги), виконані (надані) виконавцем без згоди споживача, не створюють для споживача будь-яких зобов'язань щодо їх оплати.

12.Якщо після укладення договору стане очевидним, що роботи (послуги), зважаючи на їх ціну (вартість) та характеристики або інші обставини, явно не задовольнятимуть інтереси або вимоги споживача, виконавець зобов'язаний негайно повідомити про це споживача.

Виконавець зобов'язаний таким же чином повідомити споживача, якщо вартість робіт (послуг) може істотно зрости, ніж можна було очікувати під час укладення договору.

Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) без штрафних санкцій з боку виконавця у разі виникнення обставин, передбачених в абзацах першому та другому цієї частини.

13.Вимоги цієї статті не поширюються на виконання робіт з гарантійного ремонту.

93

Наслідки продажу товарів неналежної якості. Порядок пред'явлення і розгляду вимог споживачів з приводу якості придбаного

товару

Покупець, якому проданий товар неналежної якості, якщо воно не було обумовлене продавцем, має право по своєму вибору вимагати:

1)безвідплатного усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем або третьою особою;

2)відповідного зменшення купувальної ціни;

3)заміни на товар аналогічної марки (моделі, артикулу);

4)заміни на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу) з відповідним перерахунком купувальної ціни;

5)розірвання договору купівлі-продажу; причому споживач

зобов'язаний повернути товар з недоліками.

При цьому споживач має право вимагати також повне відшкодування збитків, заподіяних йому унаслідок продажу товару неналежної якості. Збитки відшкодовуються в терміни, встановлені Законом «Про захист прав споживачів», для задоволення відповідних вимог споживача.

Вказані вище вимоги пред'являються споживачем продавцю або організації, що виконує функції продавця на підставі договору з ним.

Споживач також має право пред'явити перераховані вимоги виробнику або організації, що виконує функції виготівника на підставі договору з ним.

Замість пред'явлення цих вимог споживач має право повернути виробнику товар неналежної якості і зажадати повернення сплаченої за нього суми.

У разі придбання споживачем товару неналежної якості, на який встановлений термін придатності, продавець зобов'язаний виробити заміну цього товару на товар належної якості або повернути споживачу сплачену їм суму, якщо недоліки товару знайдені в межах терміну придатності.

Вимоги споживача розглядаються при пред'явленні споживачем товарного або касового чека, а відносно товарів, на які встановлені гарантійні терміни, - технічного паспорта або іншого замінюючого його документа.

Продавець зобов'язаний видати споживачу товарний чек або інший документ, що засвідчує факт покупки.

Продавець (виробник) на підставі договору з ним, зобов'язані прийняти товар неналежної якості у споживача, а у разі потреби провести перевірку якості товару. Споживач має право брати участь в перевірці якості товару.

При виникненні суперечки про причини виникнення недоліків товару продавець (виробник) або організація, що виконує функції продавця (виробника) на підставі договору з ним, зобов'язані провести експертизу товару за свій рахунок. Споживач має право оспорити висновок такої експертизи в судовому порядку.

94

Якщо в результаті експертизи товару встановлено, що недоліки виникли після передачі товару споживачу унаслідок порушення ним встановлених правил використання, зберігання або транспортування товару, дій третіх осіб або непереборної сили, споживач зобов'язаний відшкодувати продавцю (виробнику) на підставі договору з ним, витрати на проведення експертизи, а також пов'язані з її проведенням витрати на зберігання і транспортування товару.

Продавець (виробник) на підставі договору з ним, зобов'язані задовольнити вимоги споживача, якщо вони не доведуть, що недоліки товару виникли після його передачі споживачу унаслідок порушення їм встановлених правил використовування, зберігання або транспортування товару, дій третіх осіб або непереборної сили.

Доставка великогабаритного товару і товару вагою більше 5 кг для ремонту, зниження ціни, заміни і повернення їх споживачу здійснюються силами і за рахунок продавця (виробника) на підставі договору з ним. У разі невиконання даного обов'язку, а також за відсутності продавця (виготівника) або організації, що виконує функції продавця (виготівника) на підставі договору з ним, в місцезнаходженні споживача доставка і повернення вказаних товарів можуть здійснюватися споживачем. При цьому продавець (виготівник) на підставі договору з ним, зобов'язані відшкодувати витрати споживачу, пов'язані з доставкою і поверненням вказаних товарів.

3 Гарантійний термін, термін придатності на різні види товарів

Споживач має право пред'явити встановлені ст. 18 Закону про захист прав споживачів вимоги відносно недоліків товару, якщо вони знайдені протягом гарантійного терміну або терміну придатності, встановлених виготівником відповідно до ст. 5 Закону.

Відносно товарів, на які гарантійні терміни або терміни придатності не встановлені, споживач має право пред'явити вказані вимоги, якщо недоліки товарів знайдені протягом шести місяців з дня передачі їх споживачу, а відносно нерухомого майна - в течію не більш два роки з дня передачі його споживачу, якщо триваліші терміни не встановлені законом або договором.

Гарантійний термін товару, а також термін його служби обчислюються з дня продажу товару споживачу. Якщо день продажу товару встановити неможливо, ці терміни обчислюються з дня виготовлення товару.

Для сезонних товарів (взуття, одягу і ін.) ці терміни обчислюються з моменту настання відповідного сезону, термін настання якого визначається відповідно суб'єктами РФ виходячи з кліматичних умов місцезнаходження споживачів.

При продажу товарів по зразках, поштою, а також у випадках, якщо момент укладення договору купівлі-продажу і момент передачі товару споживачу не співпадають, ці терміни обчислюються з дня доставки товару

95

споживачу, а якщо товар потребує спеціальної установки (підключенні) або в збірці, – з дня його установки (підключення) або збірки. Якщо день доставки, установки (підключення) або складки товару встановити неможливо, ці терміни обчислюються з дня укладення договору купівліпродажу.

Відносно нерухомого майна гарантійний термін і термін служби обчислюються з моменту державної реєстрації договору купівлі-продажу нерухомого майна.

Термін придатності товару визначається періодом, обчислюваним з дня виготовлення товару, протягом якого він придатний до використовування, або датою, до настання якої товар придатний до використовування.

Тривалість терміну придатності товару повинна відповідати обов'язковим вимогам до безпеки товару, встановленим стандартами.

Гарантійні терміни можуть встановлюватися на комплектуючі вироби і складові частини основного товару. Гарантійні терміни на комплектуючі вироби і складові частини обчислюються в тому ж порядку, що і гарантійний термін на основний товар.

Гарантійні терміни на комплектуючі вироби і складові частини основного товару не можуть бути менше гарантійного терміну на основний товар. Якщо на комплектуючий виріб встановлений гарантійний термін більшої тривалості, ніж гарантійний термін на основний товар, споживач має право пред'явити вимоги відносно недоліків товару за умови, що недоліки комплектуючого виробу знайдені протягом гарантійного терміну на цей виріб незалежно від закінчення гарантійного терміну на основний товар.

Вказані терміни доводяться до відома споживача в інформації про товар, що надається споживачу відповідно до ст. 10 Закону «Про захист прав споживачів». У разі виявлення істотних недоліків товару, допущених з вини виготівника, споживач має право пред'явити виготівнику вимогу про безвідплатне усунення недоліків товару після закінчення гарантійного терміну, встановленого на товар виготівником, або після закінчення термінів. Вказана вимога може бути пред'явлене протягом встановленого терміну служби товару або протягом 10 років з дня передачі товару, якщо термін служби товару не встановлений. Якщо дана вимога не задоволена протягом 20 днів з дня пред'явлення споживачем такої вимоги, споживач має право по своєму вибору пред'явити виготівнику інші вимоги.

Коли гарантійний термін або термін придатності не встановлений, передбачені єдині для будь-якого товару інші терміни, але в межах двох років з дня передачі товару споживачу, якщо триваліші терміни не встановлені законом або договором. Який повинен визначатися розумний термін, юридичні наслідки його порушення, законодавством не розкрито. Практично можна вважати, що термін виявлення недоліків товару, що дає право споживачу пред'явити відповідні вимоги, рівний двом рокам. Оскільки при встановленні гарантійного терміну або терміну придатності недоліки повинні бути знайдені в межах цих термінів, виготівнику і продавцю доцільно їх встановлювати. Більш того, встановлення виготівником терміну

96

придатності на певні товари є обов'язковим згідно законодавству, а невиконання цього обов'язку вабить несприятливі наслідки.

Згідно п. 5 ст. 19 Закону «Про захист прав споживачів» у випадках, коду передбачений договором гарантійний термін складає менше двох років і недоліки товару знайдені споживачем після закінчення гарантійного терміну, але в межах двох років, споживач має право пред'явити вимоги, передбачені ст. 18 Закону, як продавцю, так і виготівнику, якщо доведе, що недоліки товару виникли до його передачі споживачу або з причин, що виникли до цього моменту.

Проте якщо в договорі вказаний гарантійний термін виготівника, продавець, що задовольнив обгрунтовані вимоги споживача, має право пред'явити регресні вимоги виготівнику, якщо доведе, що недоліки товару виникли з вини останнього. Якщо ж в договорі вказаний гарантійний термін продавця тривалістю менше двох років, але триваліший, ніж гарантійний термін, встановлений виготівником, відповідальність останнього перед продавцем повинна наступати, якщо недоліки знайдені в межах встановленого виготівником гарантійного терміну.

У разі виявлення істотних недоліків товару споживач має право пред'явити виготівнику (уповноваженій організації або уповноваженому індивідуальному підприємцю, імпортеру) вимогу про безвідплатне усунення таких недоліків, якщо доведе, що вони виникли до передачі товару споживачу або з причин, що виникли до цього моменту. Вказана вимога може бути пред'явлене, якщо недоліки товару знайдені після закінчення двох років з дня передачі товару споживачу, протягом встановленого на товар терміну служби або протягом 10 років з дня передачі товару споживачу у випадку якщо термін служби не встановлений. Якщо вказана вимога не задоволена протягом 20 днів з дня його пред'явлення споживачем або знайдений їм недолік товару є неусувним, споживач по своєму вибору має право пред'явити виготівнику (уповноваженій організації або уповноваженому індивідуальному підприємцю, імпортеру) інші передбачені п. 3 ст. 18 Закону про захист прав споживачів вимоги або повернути товар виготівнику (уповноваженій організації або уповноваженому індивідуальному підприємцю, імпортеру) і зажадати повернення сплаченої грошової суми.

Усунення недоліків товару виготівником (продавцем). Якщо термін усунення недоліків товару не визначений у письмовій формі угодою сторін, ці недоліки повинні бути усунені виготівником (продавцем, уповноваженою організацією або уповноваженим індивідуальним підприємцем, імпортером) негайно.

Недоліки, знайдені в товарі, повинні бути усунені виготівником (продавцем) або організацією, що виконує функції виготівника (продавця) на підставі договору з ним, протягом 20 днів з дня пред'явлення споживачем вимоги про усунення недоліків товару.

Відносно товарів тривалого користування виготівник (продавець) або організація, що виконує функції виготівника (продавця) на підставі договору з ним, зобов'язані при пред'явленні споживачем вказаної вимоги в семиденний

97

термін безвідплатно надати споживачу на період ремонту аналогічний товар, забезпечивши доставку за свій рахунок.

Уразі усунення недоліків товару гарантійний термін на нього продовжується на період, протягом якого товар не використовувався. Вказаний період обчислюється з дня поводження споживача з вимогою про усунення недоліків товару до дня видачі його після закінчення ремонту.

При усуненні недоліків товару за допомогою заміни комплектуючого виробу або складової частини основного товару, на які встановлені гарантійні терміни, гарантійний термін на новий комплектуючий виріб або складову частину основного товару обчислюється з дня видачі споживачу цього товару після закінчення ремонту.

При дозволі суперечок, пов'язаних з ремонтом протягом гарантійного терміну куплених товарів тривалого користування, необхідно керуватися гл. 3 Закону про захист прав споживачів, оскільки право на гарантійний ремонт витікає з придбання товару неналежної якості. Договір на виконання робіт або надання послуг з гарантійного ремонту у вказаних випадках споживачем не полягає.

Від цих суперечок слід відрізняти виниклі після закінчення встановленого виготівником гарантійного терміну на товари тривалого користування спори, витікаючі з договору підряду, зокрема на абонементне обслуговування, ув'язненого споживачем з майстровими по ремонту і обслуговуванню телевізорів, побутової техніки, виробляючими в процесі ремонту заміну різних деталей і вузлів, на які встановлені гарантійні терміни (наприклад, кінескопів, моторів). У разі виходу з ладу таких деталей і вузлів при виникненні суперечки, пов'язаної з ремонтом протягом гарантійного терміну, необхідно керуватися гл. 3 Закону, регулюючої питання захисту прав споживачів при виконанні робіт і наданні послуг, оскільки споживачем в даному випадку не полягав договір купівлі-продажу окремого вузла або деталі виробу, що знаходиться в ремонті.

Уразі продажу товару неналежної якості споживачу належить право вибору виду вимог, які відповідно до Закону про захист прав споживачів можуть бути пред'явлені до продавця при продажу товару неналежної якості, якщо його недоліки не були обумовлені продавцем.

При цьому споживач має право вимагати заміни товару або розірвання договору незалежно від того, наскільки істотними були відступи від вимог до якості товару, (за винятком дорогих або технічно складних товарів, заміна яких можлива лише за умови істотного порушення їх якості). Виняток становлять також випадки реалізації товару неналежної якості через роздрібні комісійні торгові підприємства.

Дія цієї норми розповсюджується на товари, продані споживачам роздрібними комісійними торговими підприємствами незалежно від форм власності, а також іншими продавцями за умови, що ці товари були прийняті ними від громадян за договором комісії.

4.Порядок обміну товарів неналежної якості

98

Згідно цивільному законодавству (ст. 502 ГК РФ і ст. 25 Закону про захист прав споживачів) споживачу надане право обміняти протягом 14 днів з моменту передачі непродовольчий товар належної якості на аналогічний товар у продавця, у якого цей товар був придбаний. Споживач має право здійснити це, якщо вказаний товар не підійшов формою, габаритам, фасону, забарвленню, розміру або з інших причин не може бути використаний споживачем за призначенням. Обмін непродовольчого товару належної якості виробляється, якщо вказаний товар не був у вживанні, збережені його товарний вигляд, споживацькі властивості, пломби, фабричні ярлики, а також товарний чек або касовий чек, видані споживачу разом з проданим вказаним товаром.

Перелік товарів, що не підлягають обміну, затверджується ВР України. У випадку, якщо аналогічний товар відсутній у продажу на день обігу

споживача до продавця, споживач має право за власним вибором розірвати договір купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за вказаний товар грошової суми або обміняти його на аналогічний товар при першому надходженні відповідного товару в продаж.

Підкреслимо, що це право діє саме 14 днів, а не 7 або 3, як іноді пишуть продавці в гарантійних талонах або договорах купівлі-продажу.

Вимога покупця про обмін або про повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у вживанні, збережені його споживацькі властивості і є доказу придбання його у даного продавця (товарний або касовий чек, інший документ, підтверджуючий оплату товару).

Перш ніж скористатися даним правом, необхідно врахувати, що є перелік товарів, які не підлягають обміну.

Перелік непродовольчих товарів належної якості, не підлягаючих поверненню або обміну на аналогічний товар інших розміру, форми,

габариту, фасону, забарвлення або комплектації:

1)товари для профілактики і лікування захворювань в домашніх умовах (предмети санітарії і гігієни з металу, гуми, текстиля і інших матеріалів, інструменти, прилади і апаратура медичні, засоби гігієни порожнини рота, лінзи очкові, предмети по догляду за дітьми, лікарські препарати);

2)предмети особистої гігієни (зубні щітки, гребінці, шпильки, бігуді для волосся, парики, шиньйони і інші аналогічні товари);

3)парфюмерно-косметичні товари;

4)текстильні товари (бавовняні, льняні, шовкові, шерстяні і синтетичні тканини, товари з нетканих матеріалів типу тканин - стрічки, тасьма, мережива і ін.); кабельна продукція (дроти, шнури, кабелі); будівельні і обробні матеріали (лінолеум, плівка, килимові покриття і ін.) і інші товари, що відпускаються на метраж;

5)швейні і трикотажні вироби (вироби швейні і трикотажні білизняні, вироби панчішно-шкарпеткові);

99

6)вироби і матеріали, що контактують з харчовими продуктами, з полімерних матеріалів, зокрема для разового використовування (посуд і приладдя столові і кухонні, місткості і пакувальні матеріали для зберігання і транспортування харчових продуктів);

7)товари побутової хімії, пестициди і агрохимікати;

8)меблі побутові (меблеві гарнітури і комплекти);

9)вироби з дорогоцінних металів, з коштовними каменями, з дорогоцінних металів зі вставками з напівкоштовного і синтетичного каміння, ограновані коштовні камені;

10)автомобілі і мотовелотовари, причепи і номерні агрегати до них; мобільні засоби малої механізації сільськогосподарських робіт; прогулочні судна і інші плавзасоби побутового призначення;

11)технічно складні товари побутового призначення, на які встановлені гарантійні терміни (верстати металоріжучі і деревообробні побутові; електропобутові машини і прилади; побутова радіоелектронна апаратура; побутова обчислювальна і розмножувальна техніка; фото- і кіноапаратура; телефонні апарати і апаратура факсиміле; електромузичні інструменти; іграшки електронні; побутове газове устаткування і пристрої);

12)цивільна зброя, основні частини цивільної і службової вогнепальної зброї, патрони до нього;

13)тварини і рослини;

14)неперіодичні видання (книги, брошури, альбоми, картографічні і нотні видання, листові ізоїзданія, календарі, буклети, видання, відтворені на технічних носіях інформації).

Представлений перелік товарів є вичерпним і не може бути розширений продавцем на свій розсуд.

Законодавством не передбачено відшкодування яких-небудь витрат продавцю товару у зв'язку з реалізацією покупцем даного права. За відсутності необхідного для обміну товару належної якості споживач має право повернути придбаний товар продавцю і одержати сплачену за нього грошову суму.

При заміні товару неналежної якості на товар аналогічної марки (моделі, артикулу) перерахунок ціни товару не виробляється. При заміні товару неналежної якості на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу) у випадку, якщо ціна товару, що підлягає заміні, нижча за ціну товару, наданого натомість, споживач повинен доплатити різницю в цінах. У випадку, якщо ціна товару, що підлягає заміні, вища за ціну товару, наданого натомість, різниця в цінах виплачується споживачу. У вказаних розрахунках

уразі підвищення ціни товару, що підлягає заміні, застосовується його ціна на день пред'явлення вимоги споживача, у разі пониження ціни – на день покупки його споживачем.

При розірванні договору купівлі-продажу, або при поверненні товару неналежної якості виготівнику, або при задоволенні вимоги споживача про зменшення купувальної ціни розрахунки із споживачем виробляються у разі підвищення ціни на товар виходячи з ціни товару на день задоволення

100