Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Орг зах прав спож

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

інших учасників процесу. Розгляд справи відбувається в судовому засіданні з обов'язковим сповіщенням осіб, що беруть участь в справі, про час і місце засідання. Справа розглядається і дозволяється судом до закінчення двох місяців з дня надходження заяви в суд, а світовим суддею - до закінчення місяця з дня ухвалення заяви до виробництва.

Суд при розгляді справи зобов'язаний безпосередньо досліджувати докази по справі: заслуховувати пояснення сторін і третіх осіб, свідчення свідків, висновку експертів, консультації і пояснення фахівців, ознайомитися з письмовими доказами, оглянути речові докази, прослуховувати аудіозаписи і проглянути відеозаписи. Розгляд справи відбувається усно і при незмінному складі суддів. У разі заміни одного з суддів в процесі розгляду справи розгляд повинен бути здійснений із самого початку. Судове засідання по кожній справі відбувається безперервно, за винятком часу, призначеного для відпочинку. До закінчення розгляду початої справи або до відкладення його розгляду суд не має права розглядати інші цивільні, кримінальні і адміністративні справи.

Після розгляду справи по суті за правилами, суд віддаляється в дорадчу кімнату для ухвалення рішення, про що головуючий оголошує присутнім в залі судового засідання. Після ухвалення і підписання рішення суд повертається в зал засідання, де головуючий або один з суддів оголошує рішення суду.

Потім головуючий усно роз'яснює зміст рішення суду, порядок і термін його оскарження.

Порядок оскарження рішення суду у порядку касаційного виробництва повністю регламентується нормами цивільно-процесуального законодавства.

Касаційні скарга, заява подаються через суд, що ухвалив рішення, протягом десяти днів з дня ухвалення рішення судом в остаточній формі. Касаційні скарга, заява повинні містити: найменування суду, якому адресуються скарга, уявлення; найменування особи, що подає скаргу або заяву, його місце проживання або місце знаходження; вказівка на рішення суду, яке оскаржить; вимоги особи, що подає скаргу, або вимоги прокурора, що приносить заяву, а також підстави, по яких вони вважають рішення суду неправильним; перелік прикладених до скарги, представлення доказів.

Посилання особи, що подає касаційну скаргу, або прокурора, що приносить касаційну заяву, на нові докази, які не були представлені в суд першої інстанції, допускається тільки у разі обгрунтування в скарзі, представленні того, що ці докази неможливо було представити в суд першої інстанції.

Касаційна скарга підписується особою, що подає скаргу, або його представником, касаційна заява - прокурором. До скарги, поданої представником, повинні бути прикладені довіреність або інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо в справі не є таке повноваження. До касаційної скарги додається документ, підтверджуючий сплату державного мита, якщо скарга при її подачі підлягає оплаті.

141

Суддя після отримання касаційних скарги, заяви, поданих у встановлений термін і відповідних вимогам, що пред'являються, зобов'язаний:

1)не пізніше наступного дня після дня їх отримання направити особам, що беруть участь в справі, копії скарги, заяви і прикладених до них письмових доказів;

2)сповістити осіб, що беруть участь в справі, про час і місце розгляду скарги, уявлення в касаційному порядку у верховному суді, обласному суді, суді міста, окружному (флотському) військовому суді. Про день розгляду скарги, заяви особи, що беруть участь в справі, сповіщаються Верховним Судом України;

3)після закінчення терміну, встановленого для касаційного оскарження, направити справу в суд касаційної інстанції.

142