Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді екзамен.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
363.86 Кб
Скачать

6 Номенклатура стандартів дсту iso 9000

Система управління якістю – це система управління, яка спрямовує та контролює діяльність організації щодо якості. Впровадження системи управління якістю сприяє діяльності підприємств у напрямі підвищення задоволеності споживачів або замовників, що потребують продукцію, характеристики якої задовольняють їх вимоги та очікування. Термін «замовник» визначається як «організація чи особа, яка отримує продукцію» [ДСТУ ISO 9000:2007]. При цьому замовником може бути споживач, клієнт, кінцевий користувач, роздрібний торговець, пільговий покупець і покупець. Стосовно організації замовник може бути внутрішнім (кожний наступний етап виробництва вважається замовником попереднього) або зовнішнім.

Змінення потреб і очікувань, а також конкурентний тиск і технічний прогрес змушують підприємства постійно вдосконалювати свою продукцію та процеси її виготовлення. Нормативні вимоги до системи управління якістю, які спрямовують на задоволення вимог споживачів шляхом підвищення якості процесів, продукції та менеджменту, встановлюють стандарти ДСТУ ISO серії 9000. Згідно цих стандартів проблема підвищення якості має вирішуватись шляхом попередження, а не виявлення дефектів. Відтак, центр ваги з контролю якості готового виробу переміщується на контроль якості технологічних процесів із застосуванням результативних та ефективних процесів вимірювань і моніторингу. До угруповання стандартів ДСТУ ISO серії 9000 належать: ДСТУ ISO 9000:2007; ДСТУ ISO 9001–2001; ДСТУ ISO 9004–2001; ДСТУ ISO 19011:2003.

ДСТУ ISO 9000:2007 «Системи управління якістю. Основні положення та словник» описує основні положення системи управління якістю та визначає термінологію стосовно цих систем;

Таким чином, стандарти ДСТУ ISO серії 9000 формують узгоджене угруповання стандартів стосовно системи управління якістю. Вони скеровані на підвищення якості процесів та продукції, якості менеджменту, на забезпечення вимог споживачів, а також сприяють взаєморозумінню в національній та міжнародній торгівлі.

Характерною особливістю цих систем управління якістю є високий ступінь документованості. Комплекс документації складається з державних нормативних документів, що стосуються діяльності підприємств (закони та законодавчі акти країни, нормативні акти уряду, державні стандарти тощо), і власних нормативних документів підприємства, які регламентують його діяльність у галузі якості, а також інформаційних документів підприємства щодо системи управління якістю

Система управління якістю охоплює всі стадії «життєвого циклу» продукції. Життєвий цикл продукції – це послідовні та взаємопов’язані етапи на стадіях її виробництва, реалізації та експлуатації. Функціонування Системи управління якістю ілюструється за допомогою так званої «петлі якості» або спіраль якості, на якій позначені типові стадії життєвого циклу продукції: вивчення та аналіз ринку, проектування та розроблення продукції, планування та розроблення процесів, виробництво або надання послуг, перевірка, пакування і складування, збут та продаж, монтаж та здача в експлуатацію, технічна допомога та обслуговування, експлуатація, утилізація або вторинна переробка після закінчення терміну служби.

сертифікація системи управління якістю, яку іноді називають реєстрацією. Сертифікована система управління якістю (СУЯ) дає найбільшу впевненість у здатності підприємства забезпечувати стабільний випуск продукції потрібного рівня якості. Перевага сертифікованої СУЯ полягає у тому, що в деяких випадках вона є основою для сертифікації продукції або замінює у визначених ситуаціях необхідність сертифікації продукції. Цей вид сертифікації спирається на стандарти ДСТУ ISO серії 9000, які увібрали в себе позитивний досвід, накопичений економічно розвиненими країнами.

Процес сертифікації СУЯ складається з таких етапів:

 попередня (заочна) оцінка СУЯ на підставі обстеження виробництва;

 остаточна перевірка шляхом здійснення спостережень на ділянках, що перевіряються, і оцінка СУЯ, яка встановлюється на основі аналізу фактичного матеріалу, отриманого в ході обстеження та його порівняння з інформацією з інших джерел. Якщо підприємство має атестат виробництва, оцінка стану виробництва може не проводитися;

 оформлення результатів перевірки. При позитивних висновках у звіті орган з сертифікації оформляє і реєструє сертифікат визначеного зразка та видає підприємству-заявникові. Термін дії сертифіката визначає орган з сертифікації, але він не може перевищувати п’ять років;

 технічний нагляд за сертифікованою СУЯ протягом усього терміну дії сертифіката відповідності.

Серед швейних підприємств є чимало таких, що впровадили СУЯ, яка відповідає вимогам ДСТУ ISO серії 9000, і отримали сертифікат відповідності. Цей сертифікат гарантує, що на підприємстві діє досконала СУЯ, яка забезпечує високий технічний рівень, стабільність заданих якісних характеристик та конкурентоспроможну собівартість продукції.

Для окремих видів продукції у відповідних технічних регламентах викладені процедури підтвердження відповідності, що засновані на модульному принципі. Такий підхід надає можливість вибору альтернативних варіантів процедур підтвердження відповідності, враховуючи технічну та фінансову спроможність виробника чи постачальника продукції, наявність у нього сертифікованої системи управління якістю згідно з ДСТУ ISO серії 9000, а також специфіку продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]