Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді екзамен.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
363.86 Кб
Скачать

9 Технологічні допуски та похибки вимірювань. Методи вимірювань т.Д

Для об’єктивної оцінки рівня якості швейних виробів і матеріалів для їх виготовлення та дотримання заданих режимів обробки на різних етапах технологічного процесу необхідна точна й достовірна інформація, яку отримують за допомогою вимірювань. Виходячи з цього, важливе значення набуває вибір методів вимірювань та обробка результатів вимірювань.

Метод вимірювання – це сукупність засобів вимірювальної техніки та принципу вимірювань для створення вимірювальної інформації (ДСТУ 2681-94). В залежності від способу застосування засобів вимірювання розрізняють методи безпосередньої оцінки (абсолютні методи) та методи порівняння з мірою (відносні методи).

При вимірюванні методом безпосередньої оцінки шукане значення величини визначають безпосередньо на відліковому пристрої засобу вимірювання прямої дії, яке проградуйоване у відповідних одиницях. До цього методу відносяться: вимірювання довжини та ширини текстильних матеріалів, розмірів деталей швейних виробів, визначення розривального зусилля швейних ниток, матеріалів, швів на розривних машинах, вимірювання маси тіл на циферблатних терезах тощо. На основі цього методу побудована робота вольтметрів, амперметрів, ватметрів, газових і електричних лічильників та багатьох інших приладів, що забезпечують контроль технологічних процесів.

Метод порівняння з мірою передбачає порівняння вимірюваної величини з величиною, яка відтворюється засобом вимірювання (наприклад, порівняння маси на важільних терезах зрівноважуванням гирями). Характерною рисою методів порівняння є безпосередня участь міри у процедурі вимірювання, у той час як у методі безпосередньої оцінки міра в явному вигляді при вимірюваннях не присутня, а її розміри перенесені на відліковий пристрій (шкалу) засобу вимірювання наперед, при його градуюванні.

-За способом зв’язку з вимірюваним об’єктом відрізняють засоби вимірювання, які працюють на основі безконтактного або контактного методу вимірювань.

Лінійки вимірювальні металеві призначені для лінійних вимірювань безпосереднім порівнянням вимірюваних розмірів зі шкалою міри. Лінійки виготовляють завдовжки 150, 300, 500 і 1000 мм із сталевої пружної термічно

обробленої стрічки. Металеві лінійки з границею вимірювання 1000 мм можуть мати дві шкали, направлені в протилежні боки.

Рулетки металеві, як і лінійки, призначені для прямих вимірювань. Вони являють собою сталеву стрічку, на якій з одного боку нанесено штрихову шкалу з міліметровими, сантиметровими, дециметровими і метровими позначками.

Шаблони загального призначення служать для оцінки рівноти або величини скривлення прямих ліній, утворених швами і строчками, перевірки частоти стібків у строчці на одиницю довжини, а також установлення відповідності розташування шва, строчки, петель, країв шліци тощо заданому напрямку.

Спеціалізовані шаблони застосовують для контролю правильності форми, розміру або розташування якоїсь конкретної лінії, деталі, конструкторсько-декоративного елементу тощо.

Похибка вимірювань

Застосування вимірювальних інструментів, при дотриманні унормованих методик вимірювання, забезпечує належну для практичних цілей точність вимірювань. Точність вимірювання є головною характеристикою якості вимірювання, що відображує близкість результату вимірювання до істинного значення вимірюваної величини. Але при вимірюванні у розмір обов’язково вносяться похибки внаслідок деформування текстильних матеріалів при проведенні вимірювання можливості неточного зчитування одержаного результату з вимірювальної шкали, похибки самого вимірювального інструменту тощо. Похибки можуть бути систематичними, інструментальними, грубими (промах), випадковими і визначаються як абсолютні або відносні.

Систематичними називають похибки, що залишаються сталими або закономірно змінюються при повторному виготовленні виробів або вимірюваннях тієї ж самої фізичної величини. Це такі похибки, фізична природа та закономірність яких, а також причина їх виникнення може бути розкрита, вивчена, і вони повністю або частково можуть бути усунені. Здебільшого систематичні похибки зумовлюються неточностями виготовлення чи спрацюванням приладів, неправильним градуюванням шкали, похибкою установочних мір тощо. У ряді випадків їх можна зазделегідь визначити і виключити шляхом атестації вимірювальних засобів та корегування методів випробування.

Інструментальна похибка обумовлена похибкою засобу вимірювання. У деяких випадках їх відносять до систематичних похибок.

Грубою похибкою або промахом називають похибку результату окремого вимірювання, що входить до ряду вимірювань, яка для даних умов різко відрізняється від інших результатів цього ряда.

Випадкові помилки не мають сталих значень за величиною та знаком. Вони є результатом дії випадково діючих незалежно одне від одного чинників: неоднорідність за структурою матеріалу чи пакету; коливання режиму вимірювання; обмежена чутливість вимірювального приладу; різна оцінка тією самою або іншою особою розмірів поділки шкали. Кожний з цих чинників не є домінуючим. Виходить сумарна похибка, величину й знак якої не можливо установити зазделегіть. Випадкові помилки не можуть бути враховані або виключені з результатів вимірювань як систематичні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]