Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригинал1_khrom_matovy.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
3.3 Mб
Скачать

2.2.3 . Б) Вимоги до поверхні

На поверхні перед поліруванням не допускаються ніякі дефекти . Глибокі ризики і раковини , легко виявлені в початковій стадії полірування , необхідно усунути за допомогою дрібнозернистих шліфувальних кругів або абразивних стрічок і тільки після цього продовжити цикл полірування . Полірування зазвичай починають на ділянках найбільш ймовірного знаходження дефектів. Наприклад , при поліруванні зварних труб обробку треба починати з поздовжнього шва , тому що в ньому найчастіше зустрічаються раковини і тріщини. Потрібна якість поверхні полірованої деталі досягається у декілька переходів з послідовним зменшенням зернистості абразиву поліруючого інструменту. Для зменшення витрати абразиву та підвищення продуктивності полірування здійснюють з найменшим числом переходів . На кількість переходів , а отже , і на час полірування робить значний вплив вихідна шорсткість поверхні. Чим краще підготовлена ​​поверхню під полірування , тобто чим вище клас вихідної чистоти поверхні , тим менше переходів буде потрібно при поліруванні і тим швидше буде обробка .

2.2.3. В). Основні методи механічного полірування

Механічне полірування виконується еластичними колами, абразивними стрічками, струменем абразивної рідини (гідрополірування), в обертових барабанах і віброконтейнерах, а також спеціальнимиполірувальниками. Найбільш поширеним є спосіб полірування деталей еластичними колами. Він відрізняється простотою застосування, універсальністю, але не забезпечує високої продуктивності, але для домашніх умов це найоптимальніший спосіб. Найбільш продуктивними методами полірування можна вважати полірування в обертових барабанах і віброконтейнерах. Полірування в віброконтейнерах отримало найбільш широке поширення в промисловості, особливо в умовах масового і великосерійного виробництва.

2.2.4. Обробка стисненим повітрям з абразивним матеріалом.

В якості абразивного матеріалу використовуються сталевий дріт, наждачний порошок, карборунд різної зернистості. Обробка сухим кварцовим піском забороняютьчерез його шкідливість. Натомість застосовується гідропіскоструминнеочищення або очищення вологим піском. Абразивна обробка стисненим повітрям використовується для очищення виробів, покритих товстим шаром окалини, іржі. Оброблені деталі мають матовий сірий колір і однорідну зажорсткістюповерхню. Для отримання декоративної напівматової (сатинованої) поверхні поліровані деталі обробляються електрокорундою

№ 12.

2.2.5. Крацювання.

Цей процес являє собою очищення поверхні виробів металевими щітками для видалення травильного шламу, окислів, а також для ущільнення гальванічних покриттів. Для твердих металівзастосовуються щітки зі сталі, для м'яких - з тонкоголатунного дроту. Частота обертання щіток - 1500-2000 об / хв.

2.3. Знежирення

2.3.1. Знежирення в органічних розчинниках.

В даний час широко застосовуються негорючі розчинники - трихлоретилен, тетрахлоретилен та інші хлоровані вуглеводні - фреон-113, фреон-30. Однак три хлоретилен не рекомендується застосовуватидля деталей з титану, алюмінієвих сплавів, мідних сплавів і з срібними покриттями. Тетрахлоретилен не рекомендуєтьсязастосовуватидля деталей з титанових сплавів. Не допускається знежирення деталей, змочених водою.

Знежирення відбувається в спеціальних закритих апаратах спочатку в нагрітому розчиннику, а потім в паровій фазі.