Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригинал1_khrom_matovy.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
3.3 Mб
Скачать

1.3. Ціна хрому на сучасному ринку

Ціна 1 т хрому в 1983 р. становила 3570 р.

Ціна на хром нині становить близько 10 доларів США.

Мінімальна товщина багатошарових гальванічніх покриттів - Таблиця 1

умови роботи

умовне позначення групи покриттів

товщина покриття, мкм

мінімальна

середньо- розрахункова

нікеліевого без підшару

багатошарового мідь-нікель або нікель-мідь- нікель

хромового

сумарна

верхнього шару нікелю

легкі середні жорсткі

Л З Ж

10 30 -

10 30 45

5 10 15

0,5 0,5 0,5

1.4. Характеристика гальванічних покриттів

Гальванічні покриття застосовуються в основному для захисту виробів від корозії і надання їм декоративного виду. Крім того, покриття можуть змінювати якісні характеристики виробів - електропровідність, паяемість, антифрикційні та магнітні властивості, відбивну здатність і т.д.

Вибір виду покриття та його товщини визначається призначенням вироби, матеріалом, з якого вона зроблена, умовами експлуатації. При цьому враховують призначення і властивості покриття (табл.1), допустимість контактів сполучених металів і економічну доцільність.

Умови експлуатації покриття діляться на чотири групи: легкі (л), середні (с), жорсткі (ж) і особливо жорсткі (ож) (ГОСТ 14007-68). Належність до групи і товщина покриття визначаться трьома факторами: забрудненістю середовища сірчистим газом і хлористим солями, кліматичними умовами та умовами розміщення вироби.

2.Підготовка поверхні перед нанесенням покриття

2.1. Вимоги до деталей,що надходять на покриття

Зовнішній вигляд покриваються деталей контролюється візуально з використанням в окремих випадках еталонів порівняння. Шорсткість поверхні деталей згідно ГОСТ 2789-73 повинна відповідати параметру Rz = 40 мкм.

Після механічної обробки на деталях не повинно бути видимого шару мастила, емульсії, металевої стружки і пилу. На поверхні деталей з гарячекатаного металу, литих, кованих і галтованнихдеталях не повинно бути іржі, окалини, задирок; на поверхні шліфованих і полірованих деталей - забоїн, вм'ятин, тріщин. Гострі кути і кромки деталей повинні бути заокруглені або мати фаски, за винятком технічно обгрунтованих випадків. Зварні та паяні шви повинні бути безперервними, зачищених і не мати дефектів.

2.2. Механічна обробка поверхні.

Деталі, які надходять в гальванічний цех для нанесення покриттів, майже завжди мають поверхневі дефекти у вигляді рисок, подряпин, задирок, і т.д. Ці дефекти погіршують зовнішній вигляд виробів і знижують корозійну стійкість покриттів. Для усуненняповерхневих дефектів і отримання гладкої, рівної поверхні перед нанесенням гальванічних покриттів вироби піддають шліфуванню і поліруванню. Для цього застосовують шліфовочні верстати,зпилюванняшліфувальними або полірувальними колами або шліфувальними стрічками.

2.2.1. Шліфування.

Залежно від виглядуповерхні шліфування ділиться на кілька операцій, для яких застосовуються круги з різними за величиною шліфувальними зернами. Величина зерна поступово зменшується від першої операції до останньої (від 12 до 4 по ГОСТ 3647-80). Наждакові порошки наклеюються на круги столярним клеєм або рідким склом.