Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mekhanika_2_Redaktsiya / ЗМ_модуль2.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
10.92 Mб
Скачать

Якісні задачі Перший закон Нюютона

  1. Нитка в стані спокою витримує тіло, що висить на ній. Якщо ж це тіло підняти і потім дати йому можливість вільно падати, нитка розривається. Пояснити причину розриву нитки.

  2. Чому при струшуванні запорошеного килима з нього віддаляється частина пилу?

  3. Яке значення має маховик в поршневих двигунах?

  4. Людина, що біжить, спіткнувшись, падає вперед, людина, що посковзнулася, падає назад. Пояснити явище.

  5. При повільному переміщенні предмети, що знаходяться на підкладці, пересуваються разом з нею, а при швидкому висмикуванні вони залишаються на місці. Чому?

  6. Чому молоток, що розхитався, щільніше насаджується на рукоятку, якщо вільним кінцем рукоятки стукнути об який-небудь твердий предмет?

  7. Чому предмет, скинутий з літака, що горизонтально летить, не падає вертикально вниз, а здійснює рух по складній траєкторії (параболі)?

  8. Чому спортсмен, що долає перешкоду, заздалегідь повинен розбігтися?

  9. Чому не слід стрибати на ходу з підніжки трамвая або з кузова автомобіля?

  10. Чому під час льодоходу на поворотах річки утворюються затори льоду?

Другий закон Ньютона

  1. Чи виникає прискорення одночасно з початком дії сили; б) чи досягає прискорення свого граничного значення відразу після початку дії сили або для цього потрібний час?

  2. Для чого ковальські ковадла роблять завжди масивними? Маса ковадла зазвичай завжди не менше 50 кг

  3. Чим більше маса оброблюваної деталі тим більше зусилля повинен розвивати електродвигун при пуску верстата. Чому?

  4. Що можна надати про величини мас тіл, у яких дія однакових сил викликає різні прискорення?

  5. Від чого залежить величина додаткового навантаження, що випробовується людиною, що піднімається в ракеті, від прискорення або від швидкості, з якою він летить в кожен момент часу?

  6. Вода з банки, що має в дні маленький отвір, витікає тонкою цівкою. Якщо цій банці з водою дати можливість вільно падати, витікання води припиняється. Пояснити чому.

  7. Для якої мети у далекобійних гарматах роблять довгі стволи?

  8. Чому швидкість поїзда при русі по горизонтальному шляху не зростає нескінченно, хоча сила тяги двигуна діє неперервно?

  9. Вантажі P і Q знаходяться в рівновазі. Чи з однаковим прискоренням рухатимуться вантажі, якщо на один з них покласти додатковий вантаж р?

  10. Як виміряти масу тіла в стані невагомості?

Третій закон Ньютона

  1. Океанський лайнер при зіткненні з маленьким пароплавом може потопити його майже без всяких для себе пошкоджень. Як це узгоджується із законом рівності дії і протидії?

  2. Вкажіть сили, що діють і протидіють, в наступних випадках: 1) трамвайний вагон стоїть на середині опуклого моста; 2) вантаж висить на тросі; 3) човен плаває на воді.

  3. Сила тяги, що діє на автомобіль, рівна 1000 Н, а опір руху 500 Н. Як це узгоджується із законом рівності сил дії і протидії?

  4. Чому важко вбити цвях в хитку огорожу?

  5. Чому птах, що летить вгору і вперед махає крилами?

  6. Чи однаково стискаються буфера при зіткненні двох вагонеток на залізниці: 1) якщо одна з них знаходиться у спокої; 2) якщо обидві рухаються; 3) якщо одна вагонетка навантажена, – а інша порожня? Жорсткість буферних пружин у вагонеток однакова.

  7. Дві людини тягнуть мотузок в протилежні сторони з силою 30 Н. Чи розірвется мотузок, якщо він витримує навантаження 40 Н?

  8. Що відбудеться з космонавтом при вільному польоті космічного корабля, якщо він випустить з рук масивний предмет? якщо він кине його?

  9. Об вітрове скло рухомого автомобіля ударився комар. Порівняти сили, що діють на комара і автомобіль під час удару.

Соседние файлы в папке Mekhanika_2_Redaktsiya