Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

2. Види суб'єктів комерційної діяльності на товарному ринку.

Комерційну діяльність на ринку товарів і послуг здійснюють організації і підприємства різних організаційно-правових форм. З юридичної точки зору, одні з них мають право юридичної особи, інші право фізичної особи (приватні підприємці).

У главі 5 Цивільного кодексу України "Фізична особа-підприємець" визначені права фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності, відповідальність, умови визнання банкрутом.

У підрозділі 2 Цивільного кодексу України дається поняття юридичної особи, видів юридичних осіб, їх організаційно-правові форми, порядок створення, реєстрації, найменування, правоздатність, відповідальність за своїми зобов'язаннями, припиненим дії та Порядок ліквідації.

Основними ознаками підприємства, що має примо юридичної особи є наявність:

  • свідоцтва про державну реєстрацію;

  • свідоцтва про реєстрацію платника податку па до (ану вартість;

  • довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Залежно від мети діяльності юридичні особи можу її. бути комерційними або некомерційними організаціями. Комерційні організації основною метою своєї діяльності передбачають отримання прибутку, який розподіляється між їх учасниками.

Юридичні особи можуть мати організаційно-правові форми, визначені ст. 83 85 Цивільного кодексу України, тобто створюватись у формі:

  • товариств;

  • установ;

  • в інших формах, встановлених законом.

Товариством є організація, створена шляхом об'єднання осіб (його учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створено однією особою, якщо інше не встановлено законом.

Товариства поділяють на підприємницькі та непідприємницькі (споживчі кооперативи, об'єднання громадян тощо).

Установою є організація, створена однією або кіп.кома особами, які є її засновниками. Засновники виділяють і об'єднують своє майно для досягнення мети, беруть участь в управлінні.

Для створення юридичної особи її засновники повинні розробити установчі документи в письмовій формі, підписати їх і подати на державну реєстрацію.

Установчим документом товариства е його статут або засновницький договір.

Установчим документом установи є індивідуальний або спільний установчий акт.

Юридична особа вважається створеною з дня її державно реєстрації.

Юридична особа повинна мати своє найменування, що відображає її організаційно-правову форму. Підприємницькі товариства можуть мати комерційне (фірмове) найменування, яке вказується в установчих документах і вноситься до Єдиного державном реєстру.

У разі зміни найменування юридична особа зобов'язана помістити оголошення в друкованих засобах масової інформації т повідомити про це всім особам, з якими попа перебуває у договірні відносинах.

Юридичні особи мають власне майно, самостійний баланс розрахунковий та інші рахунки в банках, печатку, самостійно підбирають кадри, розподіляють прибутки, укладають угоди, виступають позивачами та відповідачами в суді.

Основу роздрібної та оптової торгівлі становлять торговельні підприємства. Згідно з чинним законодавством такі підприємства пунктами продажу товарів і виступають як самостійні господарюю суб'єкти на основі статуту з метою отримання прибутку.

До складу торговельних підприємств можуть входит торговельні одиниці: кіоски, базари, павільйони тощо, які не мають права юридичної особи.

Торговельні підприємства можуть бути засновані на різни формах власності: державній, приватній, колективній (акціонери кооперативні).

Торговельні підприємства можуть об'єднуватись в асоціації корпорації, спілки (Господарський кодекс України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]