Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

5. Кодування товарів

Кодування— це надання кожному виду товарів номенклатурного номера (коду). Код — це знак, сукупність знаків, цифр, букв або їх сполучення, штрихи й т. ін. Код — це єдина світова «мова», за допомогою якої можуть порозумітися суб'єкти міжнародної торгівлі.

Послідовність знаків у коді визначається його розміром, а кількість знаків у коді без урахування прогалин — його довжиною.

Розрізняють такі методи кодування:

  • порядковий;

  • серійно-порядковий;

  • послідовний (ієрархічний);

  • паралельний (фасетний).

Класифікація і кодування необхідні при здійсненні автоматизованої обробки економічної інформації, для вивчення ринку товарів, розробки прейскурантів і каталогів, для статистичного аналізу виробництва і товарообігу на всіх рівнях управління.

Методи класифікації і кодування використовуються при створенні класифікаторів.

Класифікатор — це затверджений офіційний документ, в якому наводиться систематизований перелік найменувань і кодів груп і об'єктів класифікації.

В Україні розроблено класифікатор продукції України. Він адаптований до аналогічних зарубіжних класифікаторів і охоплює всю продукцію, яка регламентується стандартами і технічними умовами та іншими нормативними документами.

Важливим групуванням товарів є асортимент. Асортимент — це сукупність товарів і виробів певного призначення, об'єднаних у групи за класифікаційними ознаками.

Асортимент може бути груповий, видовий і міжвидовий.

Асортимент може характеризуватись широтою, глибиною, гармонійністю, повнотою. Всі ці характеристики використовуються при формуванні товарного асортименту і товарної політики підприємства.

Номенклатура промислової продукції — це систематизований перелік продукції в натуральному вигляді зі встановленими кодами, що використовується при автоматизованій обробці економічної інформації.

Питання для самоконтролю:

  1. Назвіть основні об’єкти КД

  2. Визначити основні вимоги до об’єктів КД

  3. Що таке конкурентоспроможність?

  4. Які фактори впливають на якість товарів?

  5. З якою метою здійснюють кодування товарів?

  6. Назвіть основні види суб’єктів КД

  7. За якими ознаками класифікуються суб’єкти КД?

Тема1.4. Дослідження ринку товарів та послуг

План

  1. Завдання і структура маркетингового дослідження.

  2. Вибір маркетингової стратегії на ринку.

  3. Тактика маркетингу.

  4. Роль маркетингового дослідження в підвищенні ефективності комерційної діяльності.

Література:

  1. Апопій В.В., Міщук І.П., „Організація торгівлі” К., Центр учбової літератури, 2009р. ст. 95-100.

Ключові терміни:

Маркетинг, комерційні заходи, маркетингове дослідження, маркетингова стратегія, наступальна стратегія, оборонна стратегія, цільовий ринок, тактика маркетингу, отримання результату, ринкове середовище, альтернативні рішення

1.Завдання і структура маркетингового дослідження

Перехід від традиційно сформованої системи організації торгівлі і переведення її в ринковий режим тісно пов'язані з застосуванням теорії і практики маркетингу.

Завдання маркетингу полягає в тому, щоб усі комерційні, технологічні і збутові заходи, пов'язані з доведенням товару до споживача, розглядалися комплексно, з урахуванням власних господарських можливостей підприємств. Спираючись на налагоджені прямий і зворотний зв'язки між оптовим підприємством і оптовими покупцями, маркетинг дозволяє об'єктивно визначати необхідний асортимент товарів, зміни в його структурі і попиті на нові товари.

Досвід роботи підприємств показує, що багато з них процвітають завдяки використанню цілеспрямованого маркетингового дослідження ринку товарів. Структуру маркетингового дослідження ринку наведено на рис. 1.

Рис. 1. Структура маркетингового дослідження

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]