Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

3. Основні підрозділи комерційної служи та їх функції

Формування організаційної структури відділів які входять до комерційної служби підприємства, повинно включати декілька аспектів:

• Визначення місця підрозділу у структурі управління;

• Розподіл функцій між окремими підрозділами та працівниками.

На побудову організаційної структури відділів, які входять в комерційну службу впливають фактори:

1. Технічні - вплив техніки, технології, галузевої структури, призначення та кількість випущеної продукції, а також МТР які споживаються.

2. Економічні - рівень попиту на випущену продукцію, обсяг виробничої програми, форми розрахунку за закупівель МТР та продукцію, яка реалізується, поставка на експорт (кількість партій).

3. Організація виробництва - тип виробництва, індивідуальне, дрібносерійне, серійне, крупносерійне, масове; рівень спеціалізації, територіальне розміщення складів.

Значна кількість факторів, яка впливає на визначення структури комерційних служби, призводить до різноманітних схем організаційної структури відділів маркетингу, збуту, закупівель, матеріально - технічного забезпечення.

На підприємствах з невеликою номенклатурою, великими або середнім обсягом виробництва продукції, структура відділу збуту визначається, як функціональною.

Комерційний директор

Начальник відділу маркетингу

Група

обстеження

ринку

Група планування

асортименту

продукції

Група реклами та стимулювання

збуту

Група сервісного

обслуговування

покупця

Функціональна структура орієнтує підприємство на досягнення поточного ефекту, але не сприяє освоєнню нових видів продукції.

Функціональна маркетингова структура є 6озовою для решти.

Для підприємств, які випускають велику кількість різноманітної продукції розробляють більш доцільну структуру організації маркетингу за товарним асортиментом, хоча вона ї дорожча - вимагає більше витрат на оплату праці у зв'язку із збільшенням кількості працюючих.

Комерційний директор

Начальник відділу

Група маркетингу

товару А

Група маркетингу

товару Б

Група маркетингу

товар В

Група маркетингу

товар Г

Другим елементом комерційної діяльності є МТЗ - це організація закупівель сировини матеріалів, палива і т. д. При визначенні організаційної структури відділу МТЗ виділяють дві головні схеми:

1. Функціональна спеціалізація підрозділів, які входять до відділу МТЗ. Відповідно цій схемі характерно виконання функцій планування потреби в МТР, оперативно - заготівельна робота, складування і т. д.

2. Передбачає створення матеріальних груп (бюро), які виконують всі функції в межах закріпленої за ним номенклатури матеріалів. Організація закупівель матеріальних ресурсів впливає на ефективність комерційної діяльності, а саме на:

- якість продукції, яка виробляється;

- продуктивність парці;

- собівартість продукції;

- прибуток.

Відділ МТЗ вивчає ринок сировини і матеріалів з метою закупівлі більш дешевих матеріальних ресурсів; при відповідальних умовах має можливість накопичувати замовлення з метою формування великих партій та отримання відповідних знижок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]