Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. В чому полягає суть організації оптової торгівлі?

  2. Які документи складають при налагодженні зовнішньоекономічних зв’язків?

  3. Що таке комерційна угода?

  4. Назвіть основні різновиди міжнародних комерційних угод

  5. Визначте структуру зовнішньо-торгівельного контракту

  6. В якому документі відображено базисні умови постачання?

  7. Як класифікуються умови ІНКОТЕРМС?

  8. Що необхідно передбачити в розділі зовнішньо-торгівельного контракту „обставини непереборної сили”?

  9. Що таке державна митниця?

  10. Для чого призначена митниця?

  11. Що таке митний штраф?

  12. Хто може виступати учасниками зовнішньоекономічної діяльності при яких умовах?

Тема 3.2.: Поняття про державну митницю

План

  1. Система економіко - адміністративного регулювання міжнародної торгівлі.

  2. Поняття державної митниці .

  3. Поняття ліцензування імпортно-експортних операцій .

  4. Поняття квотування імпортно-експортних

  5. Поняття митного товару.

  6. Митні збори.

Література:

1. Комерційна діяльність: Підручник/ За ред. проф. В.В. Апопія. – К 63 Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: Знання, 2008.

Ключові терміни

Державна митниця, митний склад, спеціальна зона (вільна, спеціальна економічна зона ,зона вільної торгівлі), ліцензування, генеральна ліцензія, індивідуальна (разова)ліцензія, квота ,або контингент, митний тариф, прикордонні податки

1. Система економіко – адміністративного регулювання міжнародної торгівлі.

Регулювання міжнародної торгівельної діяльності відбувається на різних рівнях: міжнародному і національному.

Міжнародне регулювання здійснюють міжпарламентські і міжурядові організації,що діють під егідою ООН або регіональних економічних союзів.

На національному рівні регулювання міжнародною оптовою торгівлею виконують законодавчі й виконавчі органи кожної окремої країни (парламент і уряди) та урядові виконавчі структури (митні, фінансові, податкові органи) .

Система економіко-адміністративних форм і методів регулювання, проходження і контролю за здійсненням міжнародних комерційних операцій становить основу зовнішньоекономічної політики держави.

Державне регулювання зовнішньоторговельної діяльності в нашій країні розпочинається на місцевому рівні з моменту реєстрації господарського формування як учасника зовнішньоекономічної діяльності. Для цього господарюючий суб’єкт не залежно від організаційно-правової форми та фори власності подає до регіонального органу державної митниці реєстраційну картку, підтверджену відповідними документами місцевого відділення Національного банку України, статистичних, банківських і податкових органів після здачі реєстраційної картки вітчизняний господарюючий суб’єкт потрапляє під адміністративне регулювання територіального відділення митниці.

2. Поняття державної митниці

Державна митниця – це сукупність регіональних і територіальних органів, що розміщуються у законодавчо встановлених пунктах перетину державного кордону, а також по території країни і здійснюють регулювання та контроль за переміщенням із країни і в країну матеріальних цінностей .

Регулюють міжнародні комерційні операції товарно-вантажні відділи місцевих митних органів (управлінь, дільниць, постів).

Митні органи охоплюють увесь митний простір країни за рішенням законодавчого органу або уряду із митного простору можуть бути виокремленні митні склади і спеціальні (вільні)зони.

Митний склад - це спеціальним чином улаштовані площі та приміщення, віддані до нагляду і контролю конкретного територіального органу митниці. Доставлений на митний склад товар зберігається в ізольованому режимі й не вважається впущеним до чи випущеним із митного простору країни. За участю працівників митниці на митному складі з товаром можуть здійснюватися операції сортування, перепакування , фасування(зміни товарного вигляду).

Спеціальна зона (вільна, спеціальна економічна зона, зона вільної торгівлі) – законодавчо обмежена частина території країни вилучена із загального митного простору (країни). Ввезення в таку зону партій товарів, не підлягає митному регулюванню протягом терміну перебування або реалізації такого товару в цій зоні.

Товари ,раніше завезені на митні склади і у спеціальні зони, можуть покидати їх з метою імпорту (ввезення в митний простір даної країни)або реекспорту. Імпорт підмитних товарів веде до їх розмитнення – сплати ввізного мита ,зборів і податків, тоді як реекспорт проводиться без дотримання митних формальностей.

Адміністративний вплив на міжнародну торгівлю здійснюється також за допомогою нетарифних методів регулювання зовнішньоторговельної діяльності . До них належить ліцензування та квотування імпортно-експортних операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]