Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

2. Організація збуту продукції рослинництва

    1. Організація збуту зерна

Ринок зерна в Україні регулюється Законом України " Про зерно та ринок зерна в Україні". Власник зерна може реалізувати його в інтервенційний фонд, за договором застави, в рахунок оплати праці реалізувати через власні магазини, видати пайовикам. Вартість зерна значною мірою залежить від ретельності .формуванню « Партія зерна — це відповідна кількість однорідної за якістю зернової маси, призначеної для зберігання чи реалізації. За вологістю формування партії зерна - сухе, середньої сухості, вологе та сире; за засміченістю чисте, середньої чистоти, засмічене.

Від господарств зерно приймається за обмежувальними: (граничні норми, за якими ще можливе приймання зерна), а проводять за базисними нормами, які характеризують рівень якості, який забезпечує збережуваність, нормальні харчові та фуражні якості можливість одержанім з зерна високоякісної продукції після пере-яке відповідає базисним нормам, оплачується за встановленими закупівельними цінами. Зерно, прийняте за обмежувальними нормами, оплачується з урахуванням відповідних знижок і надбавок.

Партії зерна формують на току за ступенем стиглості, вологістю і засміченістю. Вологість є визначальним показником збережуваності зерна. При здаванні-прийманні зерна його вологість впливає на залікову масу. На продовольчому ринку особливо цінуються сильні пшениці. Такими пшеницями є пшениці першого, другого, третього підтипів І і IV типів та першого підтипу ІІІ і V типів. Пшениці II і VI типів використовують для виготовлення макаронних виробів та крупів. 2ля зерна ячменю важливим показником якості є вміст білка; підвищений вміст білка призводить до зниження його технологічної цінності як сировини пивоварної промисловості.

У господарствах перед відправкою зерна слід організовувати власну органолептичну оцінку партії. Зерно сильних і твердих пшениць приймають за сортовими документами. Якщо в партії тверда пшениця має до 15 відсотків м'якої, розрахунок проводиться за цінами на тверду пшеницю; якщо домішка м'якої пшениці понад 15 відсотків-за пінами на м'яку пшеницю. Якщо в партії пшениці чи жита домішки вівса, проса, гороху, гречки становлять понад 15 відсотків - вона реалізується за ціною ячменю кормового.

Визначаючи залікову масу зерна, за якою проводять розрахунки, враховують, крім показників вологості, сміттєву домішку за середньо-лобовим зразком. Залікову масу кукурудзи в качанах визначають за фізичною масою качанів, з урахуванням виходу зерна, його вологості з засміченості.

    1. Організація збуту продукції насіння олійних культур

Кожна партія насіння олійних культур повинна супроводжуватись документом про якість з даними про назву селекційного сорту, за кислотним числом, ушкодженість хворобами.

2.3. Організація збуту овочів

Збутова партія хмелю супроводжується разом з накладною, даними лабораторних аналізів на вміст альфа-кислоти, вміст хмельових домішок, насіння. Вологість сировини повинна бути в межах 11-13 відсотків.

Пік реалізації зерна врожаю поточного року припадає на липень -вересень. Це можна пояснити потребою товаровиробників у коштах, відсутністю власних сховищ.

На ринку овочів склалась ситуація штучного перенасичення. Значні - обсяги овочевої продукції сільськогосподарські підприємства видають своїм працівникам у рахунок оплати праці та плати пайовикам Господарства населення, фермери реалізують овочеву продукцію на міських ринках, торгових майданчиках.

Основним постачальникам картоплі на продовольчий ринок є господарства населення, які продають її посередникам, здійснюють бартерний обмін або реалізують на міських ринках. Сільськогосподарські підприємства реалізують картоплю за традиційними каналами; заготівельним організаціям (до 11 %), для потреб громадського харчування (16%), на ринку та через власні магазини (до 26%), за іншими каналами (до 40%).

Партія картоплі, призначена для реалізації, має бути сформована одним ботанічним сортом або сортотипом і супроводжуватись одним документом про якість. Якщо картопля оцінюється як високоцінна, до накладної необхідно додавати сортовий документ. Нормативними показниками якості картоплі є: зовнішній вигляд; смак; запах; розмір: кількість позеленілих, менших за встановлені розміри, механічно пошкоджених, уражених дротяником бульб; вміст землі. Якщо картоплю здають на спиртові, крохмале-патокові заводи, нормуються показники зовнішнього вигляду, розміри, крохмальність. Спиртозаводи без обмежень приймають позеленілу, прив'ялу, пошкоджену дротяником, оспорозом та паршею картоплю. Розрахунки за картоплю проводять за закупівельними цінами з урахуванням оцінки партії. Якщо картопля реалізується безпосередньо в магазини, заклади громадського харчування, лікувальні заклади, розрахунок проводиться за роздрібними цінами з вирахуванням торгової знижки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]