Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Річні норми споживання непродовольчих товарів у розрахунку на людину

Вид товару

Кількість

Тканини,кв.м

58

Трикотажні вироби, шт.

8,25

Для використання перспективних норм раціонального споживання непродовольчих товарів і фізіологічних норм споживання харчових продуктів для прогнозування попиту необхідно, насамперед, визначити, в якому році для прогнозованого товару буде досягнута ця норма. Розрахунки здійснюються шляхом інтерполяції — визначенням показників, відсутніх у динамічному ряду явищ, на основі встановленої взаємозалежності членів ряду.

Прогноз середньодушового споживання Yк на будь-який рік, що передує року досягнення перспективної норми раціонального споживання, можна розрахувати за формулою

де Ук — прогноз споживання товару на рік к; Уф — фактичне споживання товару в базовому році; Уп — перспективна норма споживання товару; к — кількість років, на які прогноз випереджає фактичні дані.

Еластичністю попиту називають його здатність змінюватися під впливом зміни доходів, ціни та інших економічних факторів. Показником еластичності є відношення між відносною зміною попиту і відносною зміною фактора, що його формує (доходи, ціна тощо).

Так еластичність попиту залежно від доходів може бути виражене рівнянням

E=(Y/X)*(X/Y),

де E — коефіцієнт еластичності попиту від доходів;

Y — приріст попиту на душу населення;

X — приріст доходів на душу населення;

Y — середньодушові розміри попиту;

X — середньодушові розміри доходу.

Коефіцієнт попиту від доходів показує, на який відсоток зміниться попит за зміни доходу на 1 %.

Математичне моделювання процесів формування попиту являє собою опис цих процесів за допомогою математичних формул, рівнянь та нерівностей. Вони повинні адекватно відображати реальні зв'язки, характерні для формування попиту. Звичайно, математичні моделі не можуть передбачити всі особливості формування попиту. Однак вони можуть досить докладно описати їх суть і служити більш надійним інструментом для прогнозування, ніж звичайна екстраполяція динамічних рядів.

Експертні оцінки як основа для прогнозування попиту використовуються переважно у довгострокових прогнозах або за відсутності достатньої надійної інформації. Якщо порівняти і певним чином обробити відповіді незалежних експертів на питання формування попиту в майбутньому, то можна отримати надійні прогнози.

На другому етапі складається план оптових закупівель товарів. Якщо план надходження товарів повинен визначити які товари і в якій кількості треба закупити, то план закупівель має містити вказівки щодо джерел цих закупівель, строків їх здійснення та відповідальних за проведення закупівель. Даний план складається за формою таблиці:

План оптових закупівель товарів підприємством

Найменування товарних груп

Найменування джерел закупівель

Сума

Відповідальний за закупівлю

Терміни

подання замовлень

укладання договору

уточнення специфікації

1

2

3

4

5

6

7

Плани надходження товарів на підприємство і оптових закупівель за­тверджуються керівником підприємства або начальником комерційного відділу.

Запитання для самоконтролю

  1. Що таке екстраполяція?

  2. Яка мета оперативного планування?

  3. Що називається вихідним етапом оперативного планування?

  4. Що таке еластичність попиту?

  5. Назвати джерела закупівель товарів?

  6. Завдання вибору постачальників?

  7. Які критерії вибору постачальників?

  8. Хто такі постачальники?

  9. У чому полягає суспільне значення оптових закупівель товарів?

  1. Які основні методи використовуються для прогнозування попиту населення на товари народного споживання і в чому їх суть?

Тема 2.1. Особливості закупівельної діяльності сільськогосподарських підприємств

План

1.1.Суть, планування закупівельної діяльності сільськогосподарських підприємств

2. Визначення потреби в товарах виробничо-технічного призначення

2.1. Визначення потреби в обладнанні, інструментах

2.2. Визначення потреби в обладнанні для проведення ремонтних робіт

2.3. Визначення потреби в інструменті

2.4. Визначення потреби в спецодязі

2.5. Визначення потреби в будматеріалах

2.6. Визначення потреби в паливно-мастильних матеріалах

Література:

  1. Комерційна діяльність: Навчальний посібник для аграрних вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації / Старожилова Г.М., Озима В.В., Стайоха Т.Б. – К., 2007.- 360с.

Ключові терміни:

матеріально-технічні ресурси, закупівельна діяльність, план постачання, товари виробничо-технічного призначення, обладнання, інструменти, спецодяг, будматеріали, паливо-мастильні матеріали

1.1.Суть, планування закупівельної діяльності сільськогосподарських підприємств

В умовах розвитку ринкових відносин при закупівлі матеріальних ресурсів підприємства повинні керуватись свободою ціноутворення, максимальною ініціативою та підприємництвом, рівністю партнерів в комерційних взаємовідносинах, брати до уваги економічну відповідальність при закупівлі матеріалів та сировини, враховувати конкуренцію серед постачальників та вміти вибрати економічно вигідного постачальника. При закупівлі матеріально-технічних ресурсів підприємство повинно вивчати ринок сировини та матеріалів, знати динаміку цін на цьому ринку, витрати на доставку, можливості ефективної заміни одних матеріалів на інші. Тому закупівельна комерційна діяльність на підприємстві складається із наступних етапів:

  1. Дослідження ринку сировини і матеріалів та організація комер­ційних зв'язків з постачальниками;

  2. Складання плану закупівель матеріально-технічних ресурсів;

  3. Організація закупівель матеріальних ресурсів;

  4. Розрахунки з постачальниками за куплену продукцію;

  5. Вартісний аналіз заготівельної сфери.

Під вартісним аналізом розуміють метод системного дослідження функцій кожного матеріалу, направлений на мінімізацію витрат на всіх стадіях виробництва продукції при високій її якості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]