Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

5. Реєстрація учасників зовнішньоекономічної діяльності

Кожна комерційна операція, що має місце в практиці міжнародного оптового ринку, потребує відповідного митного оформлення, що може бути забезпечене спільними зусиллями як суб'єктів зовнішньоекономічної діяль­ності (ЗЕД), так і відповідних митних органів. При цьому всі учасники митного забезпечення переміщення товарів і послуг повинні чітко дотри­муватися чинних правил і процедур, передбачених митними режимами країн — контрагентів зовнішньоторговельного контракту (резидента і не­резидентів).

У практиці здійснення вітчизняної комерційної діяль­ності учасниками зовнішньоекономічної діяльності мо­жуть виступати фізичні або юридичні особи України та інших країн (їх представники) усіх форм власності за умови дотримання ними двох основних умов:

— здійснення реєстрації в якості суб'єкта господарю­вання відповідно до чинного законодавства країн-резидентів;

  • належної реєстрації вітчизняного господарського формування як суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності.

Реєстрація іноземних фізичних і юридичних контрагентів-нерезидентів відбувається відповідно до чинних законодавств тих країн, представника-ми-резидентами яких є закордонні комерційні партнери українських учас­ників міжнародних комерційних операцій. Підтвердження належної ре­єстрації закордонні контрагенти подають вітчизняним суб'єктам комерції в процесі проведення комерційних переговорів та укладення міжнародних контрактів.

Для вітчизняних і підприємницьких формувань первинною умовою участі в міжнародних оптових операціях є реєстрація суб'єкта підприєм­ництва в загальноприйнятому порядку в місцевому (районному або місько­му) органі виконавчої влади. У цьому зв'язку фізична або юридична особа повинна формалізувати власний правовий статус, попередньо отримати відповідні реєстраційні підтвердження в місцевих підрозділах міліції, ста­тистики, установах банківської системи, податкової адміністрації, загаль­нодержавних фондів тощо.

Наявність повного пакету згаданих вище реєстраційних документів дає змогу будь-кому із суб'єктів господарювання подавати, згідно зі встанов­леним порядком ведення обліку суб'єктів ЗЕД у митних органах, заявку про реєстрацію його в якості суб'єкта ЗЕД до найближчого територіально­го відділку митного органу (регіональної митниці, митниці, митного по­ста). Така заявка повинна містити наступні відомості:

— заяву про акредитацію;

— довідку установи банку про відкриття розрахункового та валютних (відповідно до переліку І групи вільноконвертованих валют) рахунків;

— довідку із Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), внесену територіальним підрозділом Держком-стату України за місцем реєстрації заявника відповідно до установ­чих документів;

— довідку про декларування валютних цінностей, доходів і майна, що належать резиденту України і знаходяться за її межами (надається обласним відділенням Національного банку України за місцем ре­єстрації заявника);

— нотаріально повірені копії установчих (засновницьких) документів;

— автентичні дані, запропоновані заявником до облікової картки суб'єк­та зовнішньоекономічної діяльності.

Отримані від заявника первинні дані вносяться до проекту облікової картки за встановленою формою і у подальшому використовуються мит­ними органами для координації співпраці з відповідним суб'єктом ЗЕД.

Взаємовідносини учасників ЗЕД із митними органами будуються ви­ключно через уповноважених осіб — декларантів. У якості декларантів органи митниці розглядають юридичних та фізич­них осіб (їх представників), що заявляють (декла­рують) матеріальні блага, за умови їх пред'явлен­ня до митного оформлення з метою переміщення через митний кордон або всередині митної тери­торії України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]