Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam rob.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

6. Митні збори

Податки і збори, що застосовуються у міжнародній оптовій торгівлі, поділяються на прикордонні та внутрішні.

Прикордонні податки - це непрямі податки, що мають зрівняльний характер (акциз, податок на додану вартість).

Внутрішні податки регулюються чинним податковим законодавством країни.

До митних зборів відносяться : збір на відправлення митних процедур, збір на переміщення територією країни, гербовий, фіто санітарний, ортів та інші місцеві збори.

Митним законодавством окремих країн передбачені також особливі види митних податків і зборів. Так ,подекуди транзитні переміщення товарів супроводжуються внесенням податкової застави, векселя або гарантії фінансово-страхової установи.

Питання до самоконтролю

  1. Що таке державна митниця?

  2. Державне регулювання зовнішньоторговельної діяльності .

  3. Що таке митний склад?

  4. Що таке спеціальна зона?

  5. Що таке ліцензування?

  6. Що таке генеральна ліцензія?

  7. Що таке квота?

  8. До митних зборів відноситься….

Тема3.3. Організація підготовки і проведення оптових операцій зі закордонними контрагентами

План

1. Підготовчо-передконтрактна робота суб’єктів зовнішньоторговельної діяльності.

2. Переговорно-контрактна робота учасників міжнародної оптової торгівлі.

3. Організація виконання зовнішньо-торговельних контрактів.

Література:

1. Комерційна діяльність: Підручник/ За ред. проф. В.В. Апопія. – К 63 Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 5580с.

Ключові терміни

Перед контрактний етап, експортери, запити, замовлення, імпортер, експортер, комерційні переговори, комерційне листування, телефонно-електронні переговори, зовнішньоторговельний контракт, особисті зустрічі, міжнародний ринок

1. Підготовчо-передконтрактна робота суб’єктів зовнішньоторговельної діяльності

Успішне проведення комерційних операцій на міжнародному оптовому ринку є можливим за умови професійного виконання низки комерційних і технологічних заходів і процедур, які можна об'єднати в три групи: підготовчо-передконтрактна робота, переговорно-контрактна робота і виконання зовнішньоторговельних контрактів.

Діяльність суб'єктів комерційної діяльності на міжнародному оптовому ринку розпочинається підготовчим (передконтрактним) етапом. Основним завданням цього етапу є вибір зовнішньоторговельного партнера з великої кількості потенційних контрагентів, розосереджених на світовому ринку.

Для того, щоб правильно обрати потенційного закордонного контрагента, необхідно вивчити і проаналізувати великий масив інформації, яка стосується багатьох аспектів комерційної діяльності: стану і динаміки конкретного товарного ринку, його місткості й рівня монополізації; основного контингенту виробників і посередників на даному ринку і усталеної системи реалізації основної частки аналогічного товару; ознайомлення з усталеними на спеціалізованому ринку чи в регіоні торговельними звичаями (навичками); вивчення особливостей зовнішньоторговельної політики окремих країн. Під час вибору зовнішньоторговельного партнера важливого значення набуває з'ясування його платоспроможності, бізнесового іміджу на ринку і відповідності масштабам запланованої оптової операції.

Сформувавши і обмеживши коло потенційних зовнішньоторговельних партнерів, учасник міжнародної оптової торгівлі вступає з ними в попередній контакт для з'ясування їх намірів щодо подальшої співпраці. Отримавши підтвердження про бажання співпрацювати, зацікавлений суб'єкт повинен з'ясувати у контрагента особливості регулювання зовнішньоекономічної діяльності державними установами його країни: наявність урядових обмежень і заборон (ліцензії, квоти, протекціоністські й антидемпінгові ставки тощо); митні обмеження (мито і збори); вимоги податкових і фінансових установ країни (податки, пільги); вимоги ветеринарних, санітарно-епідеміологічних служб, служб стандартизації.

Подальший перебіг процедури підготовчого етапу відрізняється залежно від експортного або імпортного спрямування запланованої торговельної операції.

Експортери матеріальних благ концентрують свої зусилля на таких напрямках завершення передконтрактної роботи:

  • рганізація рекламно-інформаційної роботи серед потенційних імпортерів із залученням різноманітних засобів реклами;

  • розсилання комерційних пропозицій, або оферт (проектів контракту), загальновідомим покупцям даного товару;

  • участь у комерційних ярмарково-виставкових заходах національного та міжнародного масштабу;

  • участь у комерційних торгах і тендерах, біржових і аукціонних торгах;

  • підтвердження пролонгування чинних контрактів з традиційними контрагентами;

  • прийняття і підтвердження замовлень і запитів закордонних покупців.

Якщо ініціатива проведення комерційної операції виходить від експортера (продавця), то вона знаходить своє відображення в його комерційній пропозиції— оферті (твердій або вільній). За умови зацікавленості покупця в купівлі товару він надсилає продавцю запит або замовлення.

Запит — це комерційне звернення потенційного покупця до експортера з проханням надіслати йому поточну оферту.

Замовлення — це спрощена форма проекту контракту, що надсилається покупцем (імпортером) продавцеві Цекспортеру) і містить детальний опис необхідного товару та основні умови перспективного контракту, крім ціни. У міжнародній торговельній практиці ціну повинен назвати продавець товару. Якщо замовлення імпортера приймається продавцем, він надсилає підтвердження замовлення — передконтрактний комерційний документ, який засвідчує безумовне прийняття замовлення до виконання.

Передконтрактна робота завершується імпортерами за допомогою таких комерційно-технологічних заходів:

  • розсилання запитів виробникам і продавцям необхідного товару;

  • організація комерційних торгів або тендерів на необхідний обсяг товарів;

  • участь у міжнародних оптових ярмарках, виставках і салонах;

  • налагодження комерційних контактів на основі отриманих рекламно-інформаційних матеріалів, комерційних листів або оферт;

  • безумовне акцептування найкращої з отриманих оферт експортерів;

  • надсилання потенційному продавцю замовлення на необхідний товар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]