Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прикл мех Oснови констр дет маш Харьков.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
8.79 Mб
Скачать

Механічний факультет

Кафедра «Механіка і проектування машин»

В.І. Мороз, В.В. Захарченко, О.В. Братченко, О.В. Надтока

ОСНОВИ КОНСТРУЮВАННЯ ДЕТАЛЕЙ МАШИН

Опорний конспект лекцій з дисципліні

«ПРИКЛАДНА МЕХАНІКА»

Частина ІІ

Харків, 2005

Мороз В.І., Захарченко В.В., Братченко О.В.,. Надтока О.В. Основи конструювання деталей машин: Опорний конспект лекцій з дисципліни «Прикладна механіка».ч. 2, Харків: УкрДАЗТ, 2005. – 114 с.

Розглянуті основні принципи розрахунку та конструювання деталей машин загального призначення: роз’ємних і нероз’ємних з’єднань, механічних передач, валів та осей, підшипників ковзання та кочення, муфт.

Рекомендований для студентів всіх форм навчання з дисципліни «Прикладна механіка» та «Деталі машин».

Іл. 69, табл.3, бібліогр.:7назв.

Конспект лекцій розглянутота рекомендовано до друку на засіданні кафедри «Механіка і проектування машин» 24 листопада 2004 р., протокол № 3.

Рецензент

к.т.н., доцент В.І. Іщенко.

Вступ 4

1 Загальні питання конструювання деталей машин 5

1.1 Критеріальні вимоги до деталей машин 5

1.2 Матеріали для виготовлення деталей машин 11

1.3 Технічні умови на виготовлення деталей машин 17

1.4 Основи попередньо проектних та перевірочних розрахунків деталей машин 30

1.5 Перспективи використання САПР для конструювання деталей сучасних технічних засобів 32

2 З’єднання деталей машин 39

2.1 Роз’ємні з’єднання 39

2.2 Нероз’ємні з’єднання 46

3 Механічні передачі 51

3.1 Загальні відомості 51

3.2 Зубчасті передачі 54

3.3 Механізми з гнучкими ланками 74

4 Вали та осі 90

4.1 Загальні відомості 90

4.2 Проектний розрахунок валів 91

4.3 Перевірочний розрахунок валів 92

5 Підшипники 94

5.1 Призначення і класифікація 94

5.2 Підшипники ковзання 94

5.3 Підшипники кочення 98

6 Муфти 104

Література 111

Вступ

Подальший розвиток самостійної роботи студентів визначає необхідність розроблення і ефективного використання відповідного методичного забезпечення до вивчення усіх передбачених діючими навчальними планами дисциплін. Особливого значення набуває розв’язання цієї задачі для загальноінженерних дисциплін, типові і робочі програми яких містять значну кількість складних для самостійного вивчення тематичних модулів.

За діючими в академії навчальними планами до основних загальноінженерних дисциплін належать дисципліна “Деталі машин” (ДМ) та її скорочена версія “Основи конструювання деталей машин” (ОКДМ) – один з головних розділів дисципліни “Прикладна механіка”. Вони містять і формують у майбутніх інженерів науково-практичну базу для проектувальних розрахунків і конструювання складових частин сучасних технічних засобів (ТЗ) – відповідних деталей, збірних одиниць, агрегатів та ін. Тому вивчення типажу, конструкції і критеріїв працездатності деталей машин, збірних одиниць (вузлів) і агрегатів з урахуванням умов їх сумісної роботи в транспортних технічних засобах, придбання навичок практичного використання отриманих знань при розв’язанні інженерних задач з використанням сучасної комп’ютерної техніки складають основні задачі для студентів при засвоєнні цих дисциплін.

Складність самостійного вивчення дисциплін, що розглядаються, визначається їх теоретичною багатокомпонентністю, яка відзеркалюється у відповідних підручниках. Вони базуються на математичному апараті досліджень з математики; методах аналізу сил, напружень і деформацій з Теоретичної механіки і опору матеріалів; урахуванні властивостей та механічних характеристиках конструкційних матеріалів з матеріалознавства; загальних методах проектування різних технічних засобів з теорії механізмів і машин; методах прогнозування ресурсу деталей і вузлів машин з теорії надійності, трибомеханіки, механіки руйнування та ін.

Це визначило доцільність розроблення і використання в навчальному процесі методичного забезпечення самостійної роботи – даного конспекту лекцій з дисципліни «Деталі машин». Він містить стисле висвітлення необхідного теоретичного матеріалу за виділеними тематичними модулям, а також рекомендації до його практичного використання та поглибленого вивчення за допомогою відповідних літературних джерел та засобів систем автоматизованого проектування (САПР).