Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лікування емп.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
247.3 Кб
Скачать

2.4 Магнітотерапевтичні апарати розподіленого впливу

Більшість МТА локального впливу має кілька режимів роботи, в одному з яких можливе здійснення розподіленого впливу. Наприклад, в МТА “Полюс-101” можливе позмінне включення однієї з двох котушок, що приводить як би до переміщення поля у просторі. Але для направленого переміщення, а тим більш для створення біжучого поля або поля, що обертається, необхідно не менше трьох індукторів та трифазного струму.

М

Генератор частоти модуляції

ТА “Атос” (рис. 2.5) призначений для лікування захворювань в офтальмології магнітним полем, яке обертається навколо оптичної вісі ока, яке створюється шестиканальним джерелом, виконаним на базі соленоїдів та генеруючому змінне або імпульсне реверсивне магнітне поле частотою 50 чи 100 Гц.

Формувач

Індуктор

Генератор часу реверса

Рис. 2.5. Структурна схема МТА “Атос”

Особливістю даного апарату є можливість впливу одночасно на 3-х частотах: частотою кожного соленоїда в момент включення, частотою модуляції імпульсного біжучого магнітного поля, частотою комутації сусідніх соленоїдів.

МТА “Алімп-1” є 8-ми канальним джерелом імпульсного біжучого МП частотою 10, 100 Гц з двоступінчатим регулюванням інтенсивності поля. Апарат оснащений комплектом індукторів 3-х типів, які створюють 2 соленоїдні пристрої, які складаються з 5-ти та 3-х індукторів-соленоїдів відповідно, та набору з 8-ми соленоїдів, розташованих в кишенях пакету (720х720х20 мм) (рис. 2.6). перший соленоїдний пристрій являє собою набір з 5 циліндричних котушок, розташованих одна за одною. Другий – конструкцію з 3-х циліндричних котушок, розташованих під кутом одна до одної. Споживча потужність не більше 500 Вт. Відмінною рисою апарату є використання імпульсного біжучого МП, як такого, що володіє більшим терапевтичним ефектом.

Формувач

Формувач

Інлуктор

Індуктор

Рис. 2.6. Структурна схема БТА “Алімп-1”

Апарат “Малахіт-010П” є лікувально-діагностичним комплексом, призначеним для лікувального впливу імпульсним складно модульованим електромагнітним полем на хворий орган та його діагностики. Апарати подібного типу будуються по схемі, зображеній на рис. 2.7.

Рис. 2.7. Структурна схема МТА “Малахіт-010П”

Відмінною рисою пристрою є наявність каналу зв’язку з комп’ютером для автоматичного управління параметрами МП та оптимізації процесу лікування за рахунок зворотного зв’язку. Комплект індукторів складається з 12 електромагнітів.

Перелік апаратів для магнітотерапії розподіленого впливу, які випускаються промисловістю, їх основні технічні характеристики та особливості приведені в табл. 2.2.

2.5 Магнітотерапевтичні апарати загального впливу

Апарати загального впливу є найбільш складними та коштовними пристроями, тому освоєних промисловістю та сертифікованих Мінздравом України та Росії

Таблиця 2.2

Вітчизняна та іноземна апаратура розподіленого впливу

Назва апарата

Вид струму живлення індуктора

Макс. значення індукції, мТл

Частота МП

Тип індуктора

Відмінні риси

1

2

3

4

5

6

Полеміг

Імп.

30

0.5, 1, 4, 7, 10

Соленоїд

-

Малахіт-01

Імп.

10

0.5…100

ЕМ

Автоматичне регулювання параметрів

Малахіт-010П

Імп.,

ск.-мод

15

120

ЕМ

Канал ОС, управління від ЕОМ

ПДМТ-01

ПТ, Sin, Імп. мп і бп

150

25, 50, 75, 100

ЕМ

-

Алімп-01

Імп.

5

10, 100

Соленоїд

Біжуче МП

Атос

Імп.

33

50, 100

Соленоїд

Біжуче МП

Магнетайзер тип М-CHR (Японія)

Sin

20

50

ЕМ

Магнітне поле + вібрація

Магнетайзер тип М-Р3 (Япония)

Sin

15

50

ЕМ

Магнітне поле + вібрація

Магнетодіа-флюкс(Рум.)

ПУ 1п/п і 2п/п

5

50, 100, 50+100

ЕМ, соленоїд

Неритмичний режим роботи

Примітка. В таблиці прийняті наступні позначення струмів: ПТ – постійний; ск.-мод – складно модульований; мп і бп – моно- і біполярний відповідно; остальні позначення такі ж, як в табл. 2.1.

зовсім небагато. До них в даний час можна віднести апарати класу “Автора-МК”, апарати типів “Магнітотурботрон 2М” і “Магнітор-АМП” та комплекс “Біомагніт-4”. МТА “Аврора МК-01” призначений для загального впливу на пацієнта складним динамічним магнітним полем з дуже великим набором можливих конфігурацій МП від “біжучих” до полів, що випадково переміщуються, які наперед програмуються і підбираються для кожного пацієнта індивідуально. Пацієнт розташовується на спеціальній кушетці, де в формі гнучких площин закріпленні системи індукторів: окремо для всіх кінцівок, голови та тулуба людини. Потім кожна з частин охоплюється гнучкими площинам, створюючи замкнений об’єм на зразок скафандра, всередині якого знаходиться пацієнт. Апарати класу “Аврора МК” найбільше відповідають задачі магнітотерапії.

Таблиця 2.3

Вітчизняна та іноземна апаратура

загального впливу, яка випускається серійно

Назва апарата

Вид струму живлення індуктора

Макс. значення індукції, мТл

Частота МП

Тип індуктора

Відмінні риси

Автора МК-01

ПТ, Імп., комбінований

5

0.1…100

ЕМ

Можливість синхронізації від датчика пульсу, комбіноване ІБМП

Магнітор-АМП

Імп., Sin

5

50…160

ЕМ

Управління від ЕОМ, автомат. контроль темп-ри та пульсу

Примітка. В таблиці прийняті позначення струмів такі ж , як в табл. 2.1 і 2.2.

МТА “Магнітор-АМП” призначений для впливу МП, яке обертається, в діапазоні 50…160 Гц з програмуємим автоматичним циклічно-періодичним регулюванням інтенсивності МП від 0 до 7.4 мТл та з модуляцією напруженості по довільному закону на все тіло пацієнта. Індуктор являє собою об’ємний електромагніт, виконаний в вигляді статора 3-х фазної двополюсної електричної машини змінного струму, в якому розміщується пацієнт (рис. 2.8).

Блок перетворення частоти

Індуктор-електромагніт

3-фазн.

мережа

Контрольно- вимірювальний блок

Об’єкт

Рис. 2.8. Структурна схема МТА “Магнітор-АМП”

Контрольно-вимірювальний блок виконаний на базі ПЕОМ. Відмінною рисою апарата є вплив однорідним МП, що обертається, на весь організм пацієнта з одночасним контролем за частотою пульсу та температурою тіла пацієнта. Апарат характеризується великою масою індуктора (біля 500 кг), живленням від 3-фазної мережі, великим споживанням потужності (2.5 кВт).

БТА “Біомагніт-4” (або БМ-4) по пред’явленню виробника впливає на пацієнта “особливим електромагнітним середовищем, створеним відфільтрованим від шкідливої компоненти біоактивним випроміненням при умові повного екранування геоелектричного поля і, частково, геомагнітного поля”. Пацієнт розміщується в прямокутній камері з дверми, які щільно закриваються, де він може сісти на дерев’яне крісло. Управління та діагностика здійснюється від ПЕОМ. В табл. 2.3 приведені основні порівняльні відомості по МТА загального впливу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]