Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лікування емп.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
247.3 Кб
Скачать

2.3 Магнітотерапевтичні апарати локального впливу

Магнітотерапевтичні апарати (МТА) локального впливу можна розділити на портативні – індивідуального користування та переносні – загального користування. В основі ділення лежить взаєморозташування блока управління та кінцевого пристрою.

В якості першого МТА розглянемо “Маг-30”. Він призначений для впливу синусоїдальним МП одної інтенсивності. Пристрій являє собою індуктор П-подібної форми з двома котушками в пластмасовому корпусі і живиться безпосередньо від мережі. Його відмінною особливістю є відсутність блоку управління як такого. Апарат випускається 4-х типорозмірів: 130х115х130 мм, 105х80х54 мм, 115х80х47 мм, 110х72х34 мм, потужність, що споживається, не більше 50 Вт.

Наступний апарат МТА “Магнитер” формує синусоїдальне та пульсуюче магнітні поля і виконаний в вигляді суміщених в єдиному конструктиві індуктора-електромагніта та перетворювача. Перетворювач являє собою пристрій, який формує імпульси струму, які живлять обмотку електромагніта. Регулювання інтенсивності проводиться комутацією виводів обмотки. Апарат має габарити 243х93х48 мм і споживає потужність не більше 30 Вт.

Перетворювач

Індуктор-електромагніт

Рис. 2.2. Структурна схема МТА “Магнитер”

МТА “Полюс-2Д” формує пульсуюче МП з плавно наростаючим фронтом та спадом імпульсу. Індуктор складається з 4-х електромагнітних котушок, включених послідовно. Особливістю апарата є наявність загального феромагнітного екрану. Потужність не більше 4 Вт.

Переносна магнітотерапевтична апаратура локального впливу представлена широким спектром приборів. Так, сімейство апаратів “Полюс” нараховує більше п’яти найменувань. “Полюс-1” призначений для впливу на пацієнта синусоїдальним або пульсуючим однонапівперіодним МП промислової частоти в неперервному або переривчастому режимах. Апарат має 4-х ступінчате регулювання інтенсивності МП. Відмінною особливістю є наявність таймера та пристрою індикації, який складається з сигнальних ламп, включених послідовно з індукторами. Завдання переривчастого режиму здійснюється пристроєм управління, виконаного по схемі мультивібратора. В комплект індукторів входять електромагніти 3-х типів: циліндричний, прямокутний, полосний. Циліндричний індуктор являє собою котушку з П-подібним сердечником (110х60 мм), полюси якого є робочою поверхнею. Прямокутний індуктор має в якості робочої поверхні не тільки передню, але й торцові та бічні стінки (160х47х50 мм). На сердечнику закріплені 2 послідовно з’єднані котушки. Полосний індуктор являє собою котушку, всередині якої розміщений сердечник (25х165 мм). Потужність, що споживається, не більше 130 Вт.

Апарат “Полюс-101” призначений для впливу синусоїдальним МП промислової частоти і має 4 ступеня регулювання інтенсивності МП. Комплект індукторів складається з двох соленоїдів (220х264х35 мм). Передбачений режим позмінного включення індукторів в переривчастому режимі. Споживана потужність не більше 50 Вт. Особливістю даного апарату є те, що індуктори та послідовно з’єднані з ними конденсатори створюють резонансні контури, що дозволяє отримати економію в споживанні потужності.

Рис. 2.3. Структурна схема МТА “Полюс-101”

Іншою відмінною рисою є те, що для отримання струму синусоїдальної форми в індукторах використовується не мережа, а напруга, що формується окремим генератором (рис. 2.3).

МТА “Полюс-2” призначений для впливу синусоїдальним та пульсуючим МП з 4-ма ступенями регуляції інтенсивності та частоти імпульсів МП. В комплект апарата входять 3 типи індукторів: циліндричний, прямокутний, внутрішньополосний, індуктор-соленоїд. Циліндричний індуктор виконаний в вигляді 4-х окремих котушок з сердечниками, розміщеними по периметру індуктора. Відмінною рисою апарата є автоматичне узгодження інтенсивності МП індуктора при його заміні з генератором та наявність формувача імпульсів МП, який дозволяє отримувати експоненційну форму струму в колі індуктора з регулюванням часу спаду (рис. 2.4).

Рис. 2.4. Структурна схема МТА “Полюс-2”

МТА “Градієнт” призначений для впливу синусоїдальним та пульсуючим одно- та двохнапівперіодним МП частотою 50, 100 Гц в неперервному та переривчастому режимах з 8 ступенями регулювання інтенсивності МП. В комплект приладу входять три типи індукторів електромагнітів. Всі індуктори МП розміщені в сталевому екрані. Прилад має вбудовані цифровий індикатор інтенсивності МП та таймер. Відмінними особливостями є: живлення індуктора струмом, модульованим прямокутними імпульсами, та можливість роботи від зовнішнього джерела синусоїдального та імпульсного сигналу.

Перелік серійних апаратів локального впливу, їх порівняльні характеристики та основні особливості наведені в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]