Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лікування емп.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
247.3 Кб
Скачать

1.2 Штучні електромагнітні поля як антропогенний екологічний фактор

Природні та штучні ЕМП, які виникають хаотично, в більшості випадків впливають негативно на живий організм. В цю групу не слід відносити спеціально організовані штучні ЕМП, які генеруються магнітотерапевтичними та іншими апаратами, які здійснюють доброчинну, лікувальну дію при правильному його використанні.

Більшість технічних пристроїв, які використовуються в промисловості, транспорті та сільському господарстві, генерують ЕМП промислової частоти. Досліди показали, що величина напруженості ЕМП промислової частоти на робочих місцях варіює в широких межах: від сотень до десятків тисяч ампер на метр. В працівників під впливом таких ЕМП відмічаються функціональні розлади нервової та серцево-судинної систем. Доведено, що в їх основі глибокі порушення вуглеводного, нуклеїнового та білкового обмінів, а також структури внутрішніх органів. Перші синдроми порушень появляються вже через кілька годин після початку роботи, в подальшому процес прогресує, що в загальному випадку призводить до загального ангіодистонічного синдрому. Крім того, відмічається підвищена захворюваність та схильність до спазм.

Гемодинамічні та тромбгеморагічні порушення можуть бути викликані штучними ЕМП, які використовують не лише в умовах виробництва, але й в побуті.

Увага багатьох дослідників прикута до вивчення психофізіологічного стану людей, на яких впливає ЕМП. Так, встановлено, що змінне ЕМП (50 Гц) здатне призводити до порушення рівноваги між процесами збудження та гальмування, що проявляється в зміні деяких реакцій. При цьому може проходити порушення ритміки реагування. Відновлення рівня реакції до фонового проходило на протязі 12…15 хв. Після дії МП. ЕМП гальмує протікання нервових процесів. Це підтверджується не тільки збільшенням часу реакції, але й зменшенням швидкості наростання опору шкіри.

В людей, які піддались в умовах виробництва хронічній, а в експериментах – короткочасній дії ЕМП, спостерігалось погіршення пам’яті, нестійкість уваги, змінювалась тривалість запам’ятовування, з’являлась в’ялість та втома.

Погіршення працездатності, зниження пам’яті супроводжується змінами в функціонуванні аналізаторів. В більшості випадків ЕМП викликають достовірне збільшення часу простої рухової реакції, часу рухової реакції на світлові та звукові стимули, а також збільшення часу простої слухової реакції.

Формування вище перерахованих ефектів пояснюється тим, що ЕМП, володіючи високою проникаючою здатністю, викликає зміни не тільки в нейрогліальних клітинах мозку, а при більш довготривалих або інтенсивніших діях здатне впливати на структуру нейронів та кров’яних судин.

Таким чином, геомагнітні та електромагнітні поля діють на живі організми на різних рівнях організації: клітинному, органному, системному та в цілому на функціональний стан організму. При цьому встановлено, що дія ЕМП неоднозначна.

    1. Механізми дії електромагнітних випромінювань на організм

Організм являє собою багаторівневу ієрархічну організацію. Особливості структури кожного з цих рівнів визначають характерну вибірковість взаємодії по різним параметрам ЕМП.

Розглянемо механізми дії ЕМП на організм на наступних рівнях.

      1. Електронно-ядерний рівень

Вивчення організму на квантовому рівні показує, що хімічні реакції мають багато загального з “пробірочними” реакціями, а механізми дій ЕМП основані на адекватній зміні енергії хімічних зв’язків в біологічних процесах. Результатом хімічних реакцій, як правило, є перетворення молекул одних речовин в інші за рахунок перебудови електронних оболонок ядер. Фізичні механізми впливу ЕМП пов’язані з імовірністю протікання елементарних хімічних актів, коли в результаті хімічних перетворень, внаслідок розпарування електронів, з’являються вільно-радикальні продукти реакції з некомпенсованими спінами. Радикальні пари можуть існувати в стані з загальним спіном S = 0 та в стані з загальним спіном S = 1. Перехід між різними спіновими станами пари можливий при дії зовнішнього ЕМП, коли змінюється імовірність протікання хімічних реакцій і, як наслідок, має місце проявлення тих чи інших магнітобіологічних ефектів.

Незважаючи на достаток літератури, яка описує вплив ЕМП на біохімічні процеси, в часності, на активність ферментів, концентрацію продуктів хімічних реакцій, дані зміни можуть виявитись наслідком зовсім іншого, невідомого механізму дії емп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]