Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лікування емп.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
247.3 Кб
Скачать

2 Апаратура для лікування електромагнітними випромінюваннями

2.1 Загальний принцип побудови

У всіх відомих на сьогоднішній день магнітотерапевтичних апаратах та системах змінне електромагнітне поле збуджується за допомогою індукторів- соленоїдів, або за допомогою індукторів-електромагнітів в діапазоні частот від інфранизьких до 10 кГц. Довжина хвилі, яка відповідає частоті 10 кГц, складає 30 км. Отже, у всіх апаратах для магнітотерапії, які застосовуються в медицині, вплив здійснюється практично чистим магнітним полем. Більш того, з теоретичної точки зору, враховуючи геометричні розміри людини, індуктивні джерела електромагнітного випромінювання будуть володіти подібною дією на частотах до 10 МГц (довжина хвилі 30 м).

2.2 Класифікація промислових магнітотерапевтичних апаратів

В основу класифікації серійно випускаємих магнітотерапевтичних приладів та апаратів положено ступінь локалізації поля впливу на пацієнта, так як це є найбільш значним фактором з точки зору побудови самого апарату, його складності, а також кінцевого пристрою формування електромагнітного поля. Таким чином, можна виділити три класа локалізації впливу:

  • локального (місцевого) впливу;

  • розподіленого впливу;

  • загального впливу.

До першого класу віднесені апарати, які містять один чи два індуктора, необхідні для опромінення магнітним полем деякого органу чи ділянки тіла пацієнта. До них же віднесені апарати магнітопунктурної дії з можливістю опромінення в будь-який момент часу тільки одної біологічно активної точки. Особливістю цього класу є відсутність просторового переміщення магнітного поля. До них же відносяться магнітотерапевтичні вироби з постійними магнітами: браслети, таблетки, кліпси і т.п., які в даній роботі не розглядаються.

До другого класу віднесені апарати, які мають ряд (три і більше) індукторів, за допомогою яких можна охватити ряд органів пацієнта або значну область тіла пацієнта і навіть розмістити на різних частинах тіла. Цей клас характеризується можливістю переміщення поля в просторі навколо пацієнта.

В третій клас віднесена апаратура з найбільш об’ємним кінцевим пристроєм, в якому повинен розміщуватись вся людина. В цих апаратах забезпечується загальний вплив, і, як правило, в такій апаратурі передбачується переміщення поля в просторі та зміна його в часі.

В перших двох класах безпосередньо випромінювачі магнітного поля мають нескладну конструкцію і часто організовані “розсипом”, тому при лікуванні вони можуть встановлюватись довільно, в залежності від бажання врача-фізіотерапевта або в відповідності з медицинськими методиками. При цьому в загальній вартості апарата випромінювачі складають малу частину в порівнянні з електронною частиною, яка генерує силові струми. Особливо це характерно для апаратів розподіленої дії і менш справедливо для апаратів локального впливу, де нерідко використовуються найпростіші перетворювачі струму промислової частоти.

В апаратах третього класу використовують стаціонарні, достатньо об’ємні кінцеві пристрої, в яких розміщується пацієнт. Їх конструкція може бути самою різноманітною – від магнітного скафандра до магнітної кімнати. Тут вартість кінцевих пристроїв інколи перевищує вартість електронного блоку управління, який генерує весь ансамбль силових струмів. Саме такі апарати є системами комплексної магнітотерапії.

Аналіз принципів побудови промислових магнітотерапевтичних апаратів (МТА) дозволяє представити їх узагальнену структурну схему (рис.2).

Блок

упраління

Формувач

Кінцевий

пристрій

Об’єкт

Від зовнішнього

пристрою

Рис. 2.1. Узагальнена структурна схема МТА

За допомогою блока управління задається набір біотропних параметрів електромагнітного поля. Функціональний блок може містити задатчики частотно-часових параметрів, параметрів синхронізації, інтенсивності поля та ін.

Формувач необхіден для отримання струму визначеної форми в індукторах і в самому найпростішому випадку може містити перетворювач струму живлення індуктора в вигляді випрямляючого діода. Як правило, в склад формувача входить підсилювач потужності.

Кінцевий пристрій необхіден для формування магнітного поля і являє собою індуктор або набір індукторів (випромінювачів магнітного поля), виконаних в вигляді електромагнітів, соленоїдів, коротких (плоских) котушок індуктивності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]