Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л18.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Лекція №18

Тема 7. Засоби C++Builder для роботи з базами даних

Створення бази даних за допомогою утиліти DatabaseDesktop. План

  1. Створення таблиць бази даних.

  2. Опис полів.

  3. Завдання індексів.

  4. Завдання обмежень на значення полів.

  5. Завдання посилальної цілісності.

  6. Завдання паролів.

  7. Зміна структури таблиці.

1. Створення таблиць бази даних

Продемонструємо можливості C++Builder по роботі з БД на прикладі створення простої інформаційної системи. Цю інформаційну систему можна разробити навіть без написання коду: усі необхідні операції виконуються за допомогою програми Database Desktop, Конструктора форми і Інспектора об'єктів. Робота над інформаційною системою складається з наступних основних етапів:

  • створення БД;

  • створення додатка.

Окрім додатка і БД, в інформаційну систему також входять обчислювальна система і СУБД. Припустимо, що комп'ютер або комп'ютерна мережа вже існують, і їх характеристики задовольняють потребам майбутньої інформаційної системи. Як СУБД виберемо C++Builder.

У простому випадку БД складається з однієї таблиці. Якщо таблиці вже є, то перший етап не виконується. Відмітимо, що спільно з C++Builder поставляється велика кількість прикладів додатків, у тому числі і додатків БД. Файли таблиць для цих застосувань знаходяться в каталозі c :\Program Files\SharedFiles\Borland Shared\Data. Готові таблиці можна використовувати також і для своїх застосувань.

Для роботи з таблицями БД при проектуванні додатка зручно використовувати програму Database Desktop, яка дозволяє:

  • створювати таблиці;

  • змінювати структури;

  • редагувати записи.

Крім того, за допомогою Database Desktop можна виконувати і інші дії над БД (створення, редагування і виконання візуальних і SQL - запитів, операції з псевдонімами).

Процес створення нової таблиці починається викликом команди File/New/Table (Файл/Нова/Таблиця) і відбувається в інтерактивному режимі. При цьому разробник повинен:

  • вибрати формат (тип) таблиці;

  • задати структуру таблиці.

На початку створення нової таблиці у вікні Create Table (Створення таблиці) вибирається її формат. За умовчанням пропонується формат таблиці Paradoх 7, який ми і використовуватимемо. Для таблиць інших форматів, наприклад dBase IV, дії із створення таблиці практично не відрізняються.

Після вибору формату таблиці з'являється вікно визначення структури таблиці, в якому виконуються наступні дії:

  • опис полів;

  • завдання ключа;

  • завдання індексів;

  • визначення обмежень на значення полів;

  • визначення умов (обмежень) посилальної цілісності;

  • завдання паролів;

  • завдання мовного драйвера;

  • завдання таблиці для вибору значень.

У цьому списку обов'язковою є тільки перша дія, тобто кожна таблиця повинна мати хоч би одне поле. Інші дії виконуються при необхідності. Частина дій, такі як завдання ключа і паролів, виконується тільки для таблиць певних форматів, наприклад, для таблиць Paradox.

При створенні нової таблиці відразу після вибору її формату можна не задавати структуру таблиці, а скопіювати її з іншої таблиці: при натисненні на кнопку Borrow.. (У позику) відкривається вікно Select Borrow Table (Вибір табли-цы для запозичення).

У цьому вікні можна вибрати таблицю (головний її файл) і вказати копійовані елементи структури, встановивши відповідний прапорець, наприклад, Primary index (Первинний індекс) для ключа. Після натиснення кнопки Open з вибраної таблиці в нову копіюються описи полів, а також ті елементи, для яких встановлений прапорець. Якщо який-небудь елемент в структурі копійованої таблиці відсутній, то стан прапорця не має значення.Згодом скопійовану структуру можна настроювати, змінюючи, додаючи або видаляючи її окремі елементи.

Після визначення структури таблиці її необхідно зберегти, натиснувши кнопку Save as.. і вказавши розташування таблиці на диску і її ім'я. В результаті на диск записується нова таблиця, спочатку порожня, при цьому усі необхідні файли створюються автоматично.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]