Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л18.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

5. Завдання посилальної цілісності

Поняття посилальної цілісності відноситься до пов'язаних таблиць і проявляється в наступних варіантах взаємодії таблиць :

  • забороняється зміна поля зв'язку або видалення запису головної таблиці, якщо для неї є записи в підлеглій таблиці;

  • при видаленні запису в головній таблиці автоматично видаляються відповідні записи в підлеглій таблиці (каскадне видалення).

Для виконання операцій, пов'язаних із завданням посилальної цілісності, не-обходимо вибрати пункт Referential Integrity комбінованого списку Table Properties. При цьому, як і у разі завдання індексів, з'являються кнопки Define, Modify, Erase і список, в якому виводяться імена створених умов посилальної цілісності.

Умова посилальної цілісності задається для підлеглої таблиці і визначається наступними елементами:

  • полями зв'язку підлеглої таблиці;

  • ім'ям головної таблиці;

  • полями зв'язку головної таблиці;

  • параметрами.

Розробник може створити, змінити або видалити умову посилальної цілісності.

Для завдання умови посилальній цілісності треба натиснути кнопку Define, після чого з'являється вікно Referential Integrity.

У списку Fields слід вибрати поле зв'язку і натисненням кнопки із стрілкою управо перевести його в список Child Fields (Дочірні поля). Якщо полий зв'язки декілька, то ці дії виконуються для кожного з них. Кнопка із стрелкою вліво видаляє вибране поле із списку полів.

У списку Table вказується головна таблиця, імена таблиць вибираються з рабочого каталогу програми Database Desktop. Після вибору таблиці і натиснення кнопки із стрілкою вліво (поряд із списком таблиць) в список Parent's key ав-томатически заносяться ключові поля головної таблиці.

Параметри посилальної цілісності вибираються перемикачами. Група Update rules (Правила зміни) визначає вид взаємодії таблиць при змінах в головній таблиці. Перемикач Cascade встановлює режим каскадного видалення записів в підлеглій таблиці при видаленні відповідного запису головної таблиці. Перемикач Prohibit встановлює режим заборони зміни поля зв'язку або видалення запису головної таблиці, для якої є записи в підлеглій таблиці.

Перемикач Strict referential Integrity (Жорстка посилальна цілісність) встановлює захист таблиць від модифікації з використанням ранніх версій програми Database Desktop (під DOS), які не підтримують посилальну цілісність.

Після установки потрібних прапорців і натиснення кнопки ОК з'являється вікно Save Referential Integrity As, в якому вказується ім'я умови.Після натиснення ОК сформована умова посилальної цілісності додається до таблиці, і його ім'я з'являється в списку умов.

Створену умову посилальної цілісності можна змінити, визначивши новий склад полів і нові значення параметрів. Зміна умови посилальної цілістності не відрізняється від процесу його створення : після виділення імені умови в списку і натиснення кнопки Modify відкривається вікно визначення цілісності посилань. При натисненні кнопки ОК змінена умова посилальної цілісності зберігається під тим же ім'ям.

Для видалення умови посилальної цілісності треба виділити його в списку і натиснути кнопку Erase. Видалення виробляється без видачі застережливих со-общений.

Кнопки Modify і Erase доступні тільки, якщо вибрана умова в списку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]