Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л17.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Лекція №17

Тема 7. Засоби C++Builder для роботи з базами даних

Принципи побудови баз даних. План

  1. Основні поняття і визначення.

  2. Організація бази даних.

  3. Реляційні бази даних.

  4. Методи і способи доступу до даних.

  5. Зв'язок між таблицями.

  6. Механізм транзакцій.

  7. Інструментальні засоби

  1. Основні поняття і визначення

Для успішного функціонування різних організацій потрібна наявність розвиненої інформаційної системи, яка реалізує автоматизований збір, обробку і маніпулювання даними.

Сучасною формою інформаційних систем є банки даних, які включаютьдо свого складу :

  • обчислювальну систему;

  • систему управління базами даних (СУБД);

  • одну або декілька баз даних (БД);

  • набір прикладних програм (додатків БД).

База даних забезпечує зберігання інформації, а також зручний і швидкий доступ до даних. Вона є сукупністю даних різного характеру, організованих за певними правилами. Інформація в БД повинна бути:

  • несуперечливою;

  • не надмірною;

  • цілісною.

Система управління базою даних (СУБД) - це сукупність мовних і програмних засобів, призначених для створення, ведення і використання БД. По характеру застосування СУБД розділяють на персональні і багатокористувальницькі.

Персональна СУБД забезпечує можливість створення локальних БД, що працюють на одному комп'ютері. До персональних СУБД відносяться Paradox, dBase, FoxPro, Access та ін.

Розраховані на багато користувачів СУБД дозволяють створювати інформаційні системи, що функціонують в архітектурі "клієнт-сервер". Найбільш відомими багатокористувальницькими СУБД є Oracle, Informix, SyBase, Microsoft SQL Server, InterBase.

До складу мовних засобів сучасних СУБД входять:

  • мова опису даних, призначена для опису логічної структури даних;

  • мова маніпулювання даними, що забезпечує виконання основних операцій над даними - введення, модифікацію і вибірку;

  • мова структурованих запитів (SQL - Structured Query Language), яка забезпечує управління структурою БД і маніпулювання даними, а також що є стандартним засобом доступу до віддалених БД;

  • мова запитів за зразком (QBE - Query By Example), що забезпечує візуальне конструювання запитів до БД.

Прикладні програми, або додатки, служать для обробки даних, що містять БД. Користувач здійснює управління БД і роботу з її даними саме за допомогою додатків, які також називають додатками БД.

Іноді термін "база даних" трактують в ширшому сенсі і означають їм не лише саму БД, але і додатки для обробки даних.

Хоча система C++Builder і не являється СУБД в буквальному розумінні цього слова, вона проте має цілком розвинені можливості СУБД і надає засоби створення і ведення локальних і клієнт серверних БД, а також розробку додатків для роботи практично з будь-якими БД. Назвати C++Builder звичайною СУБД заважає, напевно, тільки те, що, з одного боку, вона не має свого формату таблиць (мови опису даних) і використовує формати таблиць інших СУБД, наприклад, dBase, Paradox або InterBase. Це навряд чи є недоліком, оскільки названі формати добре себе зарекомендували. З іншого боку, в плані створення додатків різного призначення, у тому числі додатків БД, можливості C++Builder не поступаються можливостям спеціалізованих СУБД, а частенько і перевершують їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]