Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л17.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

4. Методи і способи доступу до даних

Виділяють наступні методи доступу до даних таблиць :

  • послідовний;

  • прямій;

  • індексно-послідовний.

При послідовному методі виконується послідовний перегляд усіх записів таблиці і пошук потрібних з них. Цей метод доступу є украй неефективним і призводить до значних витрат часу на пошуки, які прямо пропорційні розміру таблиці (числу її записів). Тому його рекомендується використовувати тільки для відносно невеликих таблиць.

При прямому доступі потрібний запис вибирається з таблиці на підставі ключа або індексу. При цьому перегляд інших записів не виконується. Нагадаємо, що значення ключів і індексів розташовуються у впорядкованому виді і містять посилання, що вказує на розташування відповідного запису в таблиці. При пошуку запису виконується не послідовний перегляд усієї таблиці, а безпосередній доступ до запису на підставі посилання.

Індексно-послідовний метод доступу включає елементи послідовного і прямого методів доступу і використовується при пошуку групи записів. Цей метод реалізується тільки за наявності індексу, побудованого по полям, значення яких мають бути знайдені. Суть його полягає в тому, що знаходиться індекс першого запису, що задовольняє заданим умовам, і відповдний запис вибирається з таблиці на підставі посилання. Це є прямим доступом до даних. Після обробки першого знайденого запису здійснюється перехід до наступного значення індексу, і з таблиці вибирається запис, відповідний значенню цього індексу. Таким чином послідовно перебираються індекси усіх записів, що задовольняють заданим умовам, що є послідовним доступом.

Вказані методи доступу реалізуються СУБД і не вимагають спеціального програмування. Завданням розробника є визначення відповідної структури БД, в даному випадку - визначення ключів і індексів. Так, якщо для поля створений індекс, то при пошуку записів по цьому полю автоматично використовується індексно-послідовний метод доступу, інакше - послідовний метод.

При виконанні операцій з таблицями використовується один з наступних способів доступу до даних:

  • навігаційний;

  • реляційний.

Навігаційний спосіб доступу полягає в обробці кожного окремого запису таблиці. Цей спосіб зазвичай використовується в локальних БД або у віддалених БД невеликого розміру. Якщо необхідно обробити декілька записів, то усі вони обробляються по черзі.

Реляційний спосіб доступу заснований на обробці відразу групи записів, при цьому якщо необхідно обробити один запис, то обробляється група, що складається з одного запису. Оскільки реляційний спосіб доступу грунтується на SQL -запитах, то його також називають SQL - орієнтованим. Цей спосіб доступу орієнтований на виконання операцій з віддаленими БД і є переважним при роботі з ними, хоча його можна використовувати також і для локальних БД.

Спосіб доступу до даних вибирається програмістом і залежить від засобів доступу до БД, використовуваних при розробці додатка. Наприклад, в приложени-ях, що створюються в C++Builder , реалізацію навігаційного способу доступу можна здійснити за допомогою компонентів Table або Query, а реляційного - за допомогою компонента Query.

Таким чином, методи доступу до даних визначаються структурою БД, а способи доступу - додатком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]