Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л17.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

6. Механізм транзакцій

Інформація БД у будь-який момент часу має бути цілісною і не містити протиріч. Одним з шляхів забезпечення цього є використання механізму транзакцій.

Транзакція є виконанням послідовності операцій. При цьому можливі дві ситуації.

  • Успішно завершені усі операції. В цьому випадку транзакція вважається успішною, і усі зміни в БД, які були зроблені у рамках транзакції окремими операціями, затверджуються. В результаті БД переходить з одного цілісного стану в інший.

  • Невдало завершена хоч би одна операція. При цьому, уся транзакція вважається неуспішною, і результати виконання усіх операцій (навіть успішно виконаних) відміняються. В результаті відбувається повернення БД в стан, в якому вона знаходилася до початку транзакції.

Таким чином, успішна транзакція переводить БД з одного цілісного стану в інший. Використання механізму транзакцій потрібне

  • при виконанні послідовності взаємозв'язаних операцій з БД;

  • при розрахованому на багато користувачів доступі до БД.

Транзакція може бути неявною або явною. Неявна транзакція стартує автоматично, а після закінчення також автоматично підтверджується або відміняється. Явною транзакцією управляє програміст з використанням компонента Database або засобів SQL.

Часто в транзакцію об'єднуються операції над декількома таблицями, коли виконуються дії з внесення в різні таблиці взаємозв'язаних змін. Для запобігання подібній ситуації операції видалення запису з однієї таблиці і занесення її в іншу таблицю об'єднуються в одну транзакцію. Виконання цієї транзакції гарантує, що при будь-якому її результаті цілісність БД порушена не буде.

Для реалізації механізму транзакцій СУБД існують відповідні засоби.

Бізнес-правила є механізмами управління БД і призначені для підтримки БД в цілісному стані, а також для виконання ряду інших дій, наприклад, накопичення статистики роботи з БД. Відмітимо, що у даному контексті бізнес-правила є просто правилами управління БД і не мають відношення до бізнесу як підприємництва.

В першу чергу бізнес-правила реалізують наступні обмеження БД :

  • завдання допустимого діапазону значень;

  • завдання значення за умовчанням;

  • вимога унікальності значення;

  • заборона порожнього значення;

  • обмеження посилальної цілісності.

Бізнес-правила можна реалізовувати як на фізичному, так і на програмному рівнях. У першому випадку ці правила (наприклад, обмеження посилальної цілісності для пов'язаних таблиць) задаються при створенні таблиць і входять в структуру БД. У подальшій роботі не можна порушити або обійти обмеження, задані на фізичному рівні.

Для програмування в додатку бізнес-правил використовуються компоненти і засоби, що надаються ними. Гідність такого підходу полягає в лег-кости зміни бізнес-правил і визначенні пр

7. Засоби для роботи з базами даних

Хоча C++Builder не має свого формату таблиць БД, вона проте забезпечує потужну підтримку великої кількості різних СУБД - як локальних (наприклад, dBase або Paradox), так і промислових (наприклад, Sybase або InterBase). Засоби C++Builder, призначені для роботи з БД, можна розділити на два види:

  • інструментальні засоби;

  • компоненти.

До інструментальних засобів відносяться спеціальні програми і пакети, що забезпечують обслуговування БД поза застосуваннями, що розробляються.

Компоненти призначені для створення додатків, що здійснюють, операції з БД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]