Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування машинобудівних цехів і заводів.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Планування складального цеху.

При плануванні відділень, ділянок і робочих місць складання повинне бути передбачене наступне устаткування:

  • верстати, столи;

  • складальні автомати й напівавтомати;

  • стенди;

  • р

    Рис. Использование тележек при сборке

    1 - зона подачи узлов и деталей; 2 – начало сборки; 3 – тележка; 4 – цепь конвейера; 5 – передача объекта на другую ветвь конвейера; 6 – выдача собранного изделия.

    ейкові й безрейкові візки, конвеєри, наземні рейкові шляхи, автоматичні й напівавтоматичні складальні верстати й лінії, а також інше необхідне в конкретних умовах устаткування. Слід також передбачити місця розташування збирачів і можливість їх переміщення.

Ширина прольотів складальних цехів ухвалюється залежно від габаритних розмірів, що збираються машин, устаткування й площ робочих місць і інших умов.

Таблиця

Габарити виробів

Ширина прольоту, м

Малі (верстати для інструментального виробництва, прилади, швейні машини й т.п.)

18

Середні (верстати, двигуни, автомобілі, трактори й т.п.)

18, 24

Великі двигуни, локомотиви, вагони й т.п.

24, 30

Особливо великі (важкі верстати, металургійне устаткування й т.п.)

30, 36

Відстань між колонами в поздовжньому напрямку (крок колон) 6, 9 і 12 м. Довжина прольоту визначається також, як і для механічного цеху, тобто сумою розмірів ( по довжині), уважаючи по його осі, послідовно розташованих виробничих і допоміжних відділень, проходів і інших ділянок цеху. Довжина прольоту повинна бути кратна розміру кроку колон. Висота складальних цехів ( від підлоги до головки підкранової рейки) при наявності мостових кранів повинна бути не менш 6,15 м; при відсутності мостових кранів висота не менш 6 м.

Табл.

Норми відстаней між складальними столами й між верстатами.

Робочі місця

Норми відстаней у мм при складанні вузлів розміром

Наимено-Вание

Розташування

Ескіз

до 800  800 мм

800  800 – 1500  1500 мм

Сбороч-Ные столи

«у потилицю» (а)

1000

1700

попарно по фронту (в)

2000

2500

Верстати

«у потилицю» (а)

1000

-

попарно по фронту (в)

2000

-

Компонування складального цеху.

Складальний цех розташовується звичайно в одному будинку з механічним цехом, рідше – в окремому будинку. Найбільш раціональне розташування цехів в одному будинку; у цьому випадку зменшується пробіг деталей, швидше здійснюється подача деталей до складальних місць, спрощується й удешевляется транспорт. Крім того, у цьому випадку можливе об'єднання проміжних і інших складів, що обслуговують приміщень; полегшує й прискорюється взаємозв'язок між обома цехами.

Найкоротший пробіг деталі після обробки буде в тому випадку, якщо місце остаточної операції механічної обробки примикає до складального конвеєра в тій його позиції, де ця деталь ставиться в агрегат, що збирається, або машину.

Цьому розташуванню відповідає таке компонування механічного й складального цехів, коли складальний цех розташований у прольоті, перпендикулярному прольотам механічного цеху. Приклад такого компонування наведений на мал. ______ .