Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування машинобудівних цехів і заводів.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Транспортні пристрої, застосовувані при складанні.

Потокове рухливе складання проводиться на різних транспортних пристроях, до яких належать конвеєри, рольганги, підвісні монорейкові шляхи з тельферами, візки, карусельні столи та ін.

Конвеєри для складальних робіт:

  • напольные конвеєри візкові – вертикально-замкнені й горизонтально замкнені;

  • підвісні ланцюгові;

  • крокуючі пульсуючі;

  • стрічкові;

  • пластинчасті й ін.

Застосовуючи те або інший транспортний пристрій можна одержати пряму або кільцеву лінію потоку при безперервному або переривчастому (періодичн, що пульсує) русі.

В

Рис. Вертикально замкнутый тележечный конвейер.

ізкові вертикально-замкнені конвеєри застосовуються для прямих складальних ліній, у яких перша операція перебуває на початку конвеєра, а остання – наприкінці його. Зворотна галузі цих конвеєрів розташовується під робочою галузями, над або під підлогою; технологічні операції можна робити по обидві сторони конвеєра. Ці конвеєри бувають із перекидними й неперекидними візками.

Горизонтально-замкнені візкові конвеєри застосовуються для кільцевих складальних ліній, коли процес складання складається з великої кількості технологічних операцій. Завдяки круговому руху в цих конвеєрів використовується вся довжина його ходової частини.

Довжина візкових конвеєрів для складання буває 15 – 200 м, при ширині 0,25 – 3,5 м. Швидкість періодично діючих конвеєрів – 4 – 5 м/хв, безперервно діючих – 0,02 – 4 м/хв.

Підвісні ланцюгові конвеєри являють собою замкнений тяговий пристрій у вигляді підвіски для вантажів. Широко застосовуються в потоковім виробництві для передачі деталей з одного робочого місця до іншого й в інші цехи на заводах автомобільного, тракторного й сільськогосподарського машинобудування.

Ухил при підйомах і спусках допускається до 45(, радіус закруглення – 1 – 1,5 м. Швидкість тягового ланцюга – 0,1 – 10 м/хв.

П

Рис. Горизонтально замкнутый тележечный конвейер.

Рис. Подвесной цепной конвейер.

ульсуючий конвеєр – поєднує гідності рухливого й стаціонарного складання. складається із твердої металевої рами, яка опирається на гідравлічні домкрати вантажопідйомністю Р = 1 – 3 т.

Складання проводиться на нерухливих стендових плитах, установлених на фундаментах. Пульсуючі пересування конвеєра здійснюється на 1 крок ( від 0,5 до 1,2 м). Широко розповсюджений у крупносерийном виробництві при складанні верстатів.

Крім того, у якості транспорту при складанні використовуються стрічкові конвеєри, рольганги, візки (у т.ч. рейкові), і інші види транспорту.

При складанні на стрічкових конвеєрах можуть застосовуватися або довгі вузькі верстати (шириною,4 – 0,6 м), розташовані уздовж лінії складання, або індивідуальні робітники столи, установлені перпендикулярно лінії складання. Другий варіант зручніше при складанні легенів і точних виробів.

Рис. Пульсирующий конвейер

П

Рис. Расположение верстаков при сборке относительно конвейера.

1 – конвейер; 2 – верстаки.

ри потоковім складанні часто використовуються складальні візки, на яких закріплюють вироби, що збираються; візка послідовно пересувають від одного робочого місця до іншого зі швидкістю 10 – 15 //хв.