Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування машинобудівних цехів і заводів.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Відділення для переробки стружки.

Сучасні верстати, оснащені десятками різальних інструмент і працюючі на високих швидкостях, дають до 100 кг стружки в годину. У цілому на машинобудівних підприємствах країни в цей час утворюється 6 – 7 млн. т. стружки в рік. Це зробило необхідним розробку багатьох спеціальних засобів для збирання й утилізації стружки. Найбільш ефективний спосіб переробки стружки – її брикетування. Брикет має форму циліндра (140 – 180 мм, h = 40 – 100 мм, масою 5 – 8 кг.

Стружка може перероблятися також у пакети, однак по ефективності вони уступають брикетуванню. Особливі труднощі викликає переробка сталевий витой (зливальний) стружки, яка попередньо повинна дробитися для обробки на верстаті шляхом застосування спец. стружколомов, екранів і т.п.

Схема збирання стружки.

  1. Дроблення на верстаті.

  2. Транспортування в люк або короб.

  3. Транспортування від верстата до збірних коробів (у проїздів).

  4. Транспортування у відділення.

  5. Переробка стружки в брикети (пакети).

Для збирання стружки з робочої зони сучасні багатошпиндельні верстати мають спеціальні пристрої шнекового, скребкового або інерційного типу, які переміщають стружки в короб або люк, розташовані з тильної сторони верстата.

Т

Рис. Секция винтового конвейера.

ранспортування стружки від верстатів до збірних коробів або бункерів проводиться за допомогою електровізків і навантажувачів, електротельферів на монорейці, мостових кранів, кран-балок, транспортерів. Збірні короби транспортуються у відділення для переробки стружки тими ж транспортними засобами. Найбільш ефективне застосування транспортерів або конвеєрів, розташованих під підлогою. У цьому випадку застосовуються конвеєри наступних типів: шнекові (гвинтові), скребкові, ершово-штангові, ланцюгові, пластинчасті, стрічкові, інерційні, гідравлічні, пневматичні й ін.

Г

Рис. Секция скребково-штангового конвейера.

винтовий (шнековий) конвеєр складається з нерухливої ринви. усередині якого обертається вал із гвинтом. Недолік – мала довжина стружки й обмежена довжина гвинта (3 – 4 м).

Скоребково-штанговий конвеєр складається з ринви 1, штанги 2 із шарнірно закріпленими на ній шкребками 3 планки, що направляє, 4 і при русі штанги в напрямку стрілки, шкребки, упираючись тильною стороною в штангу займають вертикальне положення й зрушують спереду, що лежати попереду. При русі штанги назад шкребки, зустрічаючи опір стружки, повертаються навколо осей 6 і сковзають по поверхні стружки. Приводом служить пневмо- або гідроциліндр із золотниками. Застосовується для чавунної стружки, можна встановлювати конвеєр під кутом до 30(, що забезпечує механізоване навантаження в тару.

Ершово-Штанговий конвеєр має похилі шипи 1, приварені до штанги 2, яка робить зворотно-поступальні рухи по ринві 3. На внутрішній стороні ринви є приварені шипи 4.

При робочому русі штанги кручена стружка захоплюється шипами 1 і проштовхується по ринві. При зворотному русі штанги шипи 1 прослизають крізь стружку, не захоплюючи її, а шипи 4 утримують стружку.

Недоліки механічних конвеєрів – швидке зношування, складність ремонту, обмежене застосування. Тому в ряді випадків більш вигідно застосовувати гідравлічні й пневматичні конвеєри.

Гідроконвеєри – служать для транспортування дрібної стружки з будь-якого металу при достатку СОЖ.

Пневмоконвейеры – для транспортування чавунної й дрібної алюмінієвої й сталевої стружки.

Площа відділення для збору й переробки стружки визначається залежно від кількості виробничого устаткування цеху по таблиці.

Табл.

Кіл-У верстатів

до 60

60 – 100

100 – 200

200 – 300

300 – 400

Sотд, м2

65 – 75

75 – 85

85 – 105

110 – 125

130 – 180

Рис. Секция ершово-штангового конвейера