Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen z OP.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
147.77 Кб
Скачать

78. Долікарняна меддопомога потерпілим при пошкодженні м’яких тканин

При забитті (ушиб) на місці ураження доцільно прикласти «холод», накласти тугу пов’язку і створити спокій в місці забиття.

При вивиху суглоба першою допомогою є знерухомлення кінцівки в такому положенні, якого вона набула після травми, шляхом накладання шини. Не рекомендується самим виправляти вивих. Це кваліфіковано зробить лікар.

При переломі кінцівок пошкоджену кінцівку прибинтовують до шини або неушкоджених частин тіла, забезпечуючи тим самим нерухомість кісток місця пошкодження. Шини завжди накладаються поверх одягу і взуття.

При переломі ключиці верхні частини рук зв’язують за спиною для розведення обломків ключиці.

При переломі хребта і таза потерпілого вкладають спиною на тверду рівну поверхню (фанеру, широку дошку). При болях ушийному відділі хребта закріплюють голову і шию шляхом обкладання їх з боків м’якими предметами (подушками).

При падінні з висоти і ударі можливі важкі переломи основи черепа,які супроводжуються кровотечею з вух і рота, глибокою і стійкою втратою свідомості.

Потерпілого потрібно покласти на спину, до голови прикласти «холод», щоб зупинити внутрішньочерепну кровотечу, та забезпечити спокій. Якщо потерпілий знепритомнів, поїти його водою чи рідкими ліками категорично заборонено, бо рідина може потрапити в дихальні шляхи і спричинити задушення (асфіксію).

При переломах нижньої щелепипотерпілого перевозять у положенні обличчям вниз, щоб не западав язик.

79. Зупинка кровотечі з рани

При поверхневих ранах виникає незначна капілярна кровотеча, яку можна зупинити, туго наклавши стерильну ватно-марлеву пов’язку і бинт. При бинтуванні руки або ноги виток бинта повинен йти знизу вгору - від пальців до тулуба.

При глибоких ранах виникає венозна кровотеча: вона інтенсивніша, колір крові темно-червоний.

Необхідно підняти вгору поранену кінцівку і після дезінфікування шкіри навколо рани йодом накласти тугу пов’язку.

При пораненнях шийних вен потрібно негайно притиснути підключичну вену до ключиці, щоб не всмоктало повітря в венозне русло, де тиск нижчий за атмосферний.

Артеріальна кровотеча найнебезпечніша. Вона частіше виникає при глибоких рубаних або колотих ранах. Артеріальна кров тече під високим тиском і б’є струменем у ритмі пульсу.

Якщо кровотечу не вдається зупинити тугою пов’язкою, потрібно притиснути судину пальцями, а також накласти джгут або закрутку. Перед накладанням джгута кінцівку треба підняти на 2-3 хв. для знекровлення. Джгут накладається на місце, вкрите тканиною, щоб не пошкодити шкіру кінцівки. Джгут накладають вище рани, але якнайближче до неї, щоб при необхідності його можна було перенести вище. Час накладання джгута (година і хвилина) вказують на видному місці, наприклад на одязі, білизні чи шкірі, адже папірець може при транспортуванні загубитися. Тримати накладений джгут понад 2год. не дозволяється, бо це може спричинити омертвіння кінцівки або навіть смерть.

При носовій кровотечі потерпілого слід посадити, закинувши голову назад, розстібнути комір, покласти на перенісся мокру холодну ганчірку, в ніс вставити ватний тампон, замочений 3%розчином перекису водню, і затиснути пальцями ніс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]