Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen z OP.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
147.77 Кб
Скачать

23. Обов’язки комісії з розслідування нв.

До складу комісії включаються: спеціаліст служби ОП (голова комісії), керівник структурного підрозділу підприємства, на якому стався нещасний випадок(начальник цеху, служби), представник Фонду (за згодою), представник профспілки підприємства.

У разі настання нещасного випадку з тяжкими наслідками, у т.ч. з можливою інвалідністю потерпілого, до складу комісії обов’язково включається представник Фонду.

До складу комісії не може включатися керівник робіт, який безпосередньо відповідає за стан ОП на робочому місці, де стався нещасний випадок.

Потерпілий або особа, яка представляє його інтереси, не включається до складу комісії, але має право брати участь у її засіданнях, висловлювати свої пропозиції, давати пояснення.

Комісія зобов’язана протягом трьох діб:

  • обстежити місце нещасного випадку, одержати пояснення потерпілого, якщо це можливо, опитати свідків н. в. і причетних до нього осіб;

  • визначити відповідність умов праці та її безпеки вимогам законодавства про ОП;

  • з’ясувати обставини і причини н. в.; визначити, чи пов'язаний цей випадок з виробництвом; установити осіб, які допустили порушення вимог законодавства про ОП, розробити заходи щодо запобігання подібним н. в.;

  • скласти акт розслідування н.в. за ф. Н – 5 у трьох примірниках, а також акт про н.в., пов'язаний з виробництвом, за ф. Н – 1 у 6 примірниках (або акт форми НВП, якщо н.в. не пов'язаний з виробництвом) і передати їх на затвердження роботодавцю.

24. Які дані вносяться в акт форми н-1?

ПІБ потерпілого, адреса проживання, адреса підприємства де працює потерпілий, адреса місця і час настання н.в. дані про потерпілого, дати прийому на роботу, проходження медоглядів, інструктажів; обставини, за яких стався н.в., причини н.в; діагноз медичного закладу; ПІБ винних осіб; ПІБ свідків н.в; заходи щодо усунення причин н.в; підписи членів комісії.

Нещасний випадок, про який своєчасно не було повідомлено безпосереднього керівника чи роботодавця потерпілого або якщо втрата працездатності настала не одразу ,розслідується і береться на облік протягом місяця після надходження заявки потерпілого (незалежно від строку, коли він стався).

У разі реорганізації підприємства, на якому стався такий випадок, розслідування проводиться його правонаступником, а у разі ліквідації підприємства встановлення факту н.в. розглядається у судовому порядку.

25. Кому видається акт форми н-1 і порядок його зберігання?

  • По примірнику затверджених актів ф. Н–5 і Н–1 (або ф. НПВ) і матеріали розслідування надсилаються роботодавцем в службу ОП підприємства., працівником якого є потерпілий. По примірнику актів ф. Н-5 і Н – 1 надсилаються роботодавцем:

  • Потерпілому або особі, яка представляє його інтереси.

  • Фонду соцстрахування від н. в.

  • Примірник затвердженого акта ф. Н – 1 (або ф. НПВ) протягом трьох діб надсилається роботодавцем:

  • Керівникові структурного підрозділу, де стався н.в., для здійснення заходів щодо запобігання подібним випадкам.

  • Територіальному органу ДГПН.

  • Профспілковій організації підприємства.

Копія акта ф. Н – 1 надсилається органу, до сфери управління якого належить підприємство.

Матеріали розслідування н. в. підлягають зберіганню на підприємстві. протягом 45 років, у разі реорганізації – передаються правонаступникові, а у разі ліквідації підприємства – до державного архіву. У Фонді акти ф.Н- 5 і Н- 1 підлягають зберіганню протягом 45 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]