Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen z OP.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
147.77 Кб
Скачать

18. Суть і порядок проведення оперативного контролю за станом охорони праці на підприємстві

Оперативний контроль з охорони праці - це регламентований порядок перевірки стану охорони праці і звітів керівників нижчих за рангом та профспілкових організацій перед вищими про стан охорони праці і заходи вжиті для його поліпшення.

Метою оперативного контролю з охорони праці є поліпшення організації роботи з охорони праці, посилення уваги до безпеки праці з боку роботодавців, головних спеціалістів, керівників структурних підрозділів і профспілок, підвищення особистої відповідальності роботодавців за стан охорони праці, вирішення поточних і перспективних питань охорони праці на підприємстві.

Оперативний контроль першого ступеня проводить виконавець робіт разом з громадським інспектором з охорони праці щоденно перед початком зміни. Вони перевіряють стан охорони праці на робочих місцях і вживають відповідних заходів щодо усунення виявлених недоліків. Про допущені порушення під час роботи записують у спеціальний журнал 1-го ступеня.

Оперативний контроль другого ступеня здійснюють керівники цехів разом з головою дільничного комітету профспілок і старшим громадським інструктором з охорони праці. Вони один раз на 10 днів перевіряють виробничі дільниці, контролюють стан охорони праці, виконання контролю 1-го ступеня, встановлюють строк усунення недоліків з призначенням виконавців. Виявлені недоліки записують у журналах ІІ-го ступеня.

Оперативний контроль ІІІ-го ступеня один раз на місяць проводить комісія, до складу якої входить роботодавець, голова профкому, інженер з охорони праці та головні спеціалісти. Комісія здійснює комплексну перевірку окремих підрозділів, заслуховує звіти керівників цих підрозділів і виконання заходів передбачених І і II ступенями. Результати перевірки стану охорони праці ІІІ-го ступеня оформлюються протоколом.

У строки, передбачені положенням про оперативний контроль, проводяться інші ступені, результати яких обговорюються на нарадах з оформленням відповідного протоколу і наказу.

На кожному підприємстві незалежно від його розмірів, структури і організації праці складають і затверджують схему проведення оперативного контролю з охорони праці. В цій схемі мають бути чітко визначені службові особи, яким належить проводити відповідні ступені контролю. Дану схему оперативного контролю складає служба охорони праці за погодженням з роботодавцем та головою комітету профспілки.

19. Які нещасні випадки підлягають розслідуванню?

Розслідування проводиться у разі раптового погіршення стану здоров’я працівника, одержання ним поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострого професійного захворювання і гострого професійного та інших отруєнь, одержання теплового удару, опіку, обмороження, у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха, контакту з представниками тваринного і рослинного світу, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, у разі зникнення працівника під час виконання ним трудових обов’язків, а також у разі смерті працівника на підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]