Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen z OP.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
147.77 Кб
Скачать

60.Дія ел. Струму на організм людини і попередження випадків ел. Травматизму

Дія електричного струму на організм людини залежить від сили струму, який протікає через людину, частоти струму, тривалості дії, умов навколишнього середовища, стану шкіряного покриву, віку людини, площі контакту з джерелом струму

Постійний струм діє з меншою силою, ніж змінний струм тієї ж величини. Безпечною для людини вважається сила змінного струму до 10міліАмпер, постійної 50мА. Мінімальний розрахунковий опір людського організму 1000 Ом, розрахункова безпечна напруга 10В. Дія електроструму на організм людини може бути механічною (розрив тканин, пошкодження кісток), тепловою (опік), хімічною (електроліз), біологічною (порушення електричних процесів які властиві живій матерії і з якими пов’язана її життєздатність).

Для попередження випадків електротравматизму необхідно:

  • Влаштовувати електроустановки так, щоб струмопровідні частини їх були недоступні для випадкового доторкання, що досягається розташуванням їх на недосяжній висоті, огородження, розміщення с спеціально ізолюючу оболонку

  • Влаштовувати захисне заземлення

  • Застосовувати спеціальні схеми захисного покриву

  • Застосовувати блокувальні пристрої, що перешкоджають випадковому проникненню людини в середину апаратури, елементи яких перебувають під напругою

  • Застосовувати захисні засоби при обслуговуванні електроустановок

  • Проводити планові профілактичні умови і профілактичні випробування електрообладнання

  • Забезпечувати безпеку при проведенні перемикань і ремонтних робіт

  • Спеціально навчати працівників, які обслуговують електроустановки

61.Захисні засоби від дії ел. Струму

Електрозахисні засоби – переносні засоби, призначені для захисту людей, котрі працюють з електроустановками, від ураження електрострумом, від дії електричної дуги та електромагнітного поля.

Ізолювальні ЕЗЗ призначені для ізоляції людини від частин електрообладнання, які знаходяться під напругою, а також від землі. До них належать: ізолювальні та вимірювальні штанги, кліщі, показчики напруги, ізольовані ручки інструменту, діалектричні рукавиці, боти, гумові килимки, доріжки, підставки…

Огороджувальні ЕЗЗ призначені для тимчасового огородження струмопровідних частин обладнання. Це ширми, щити, бар’єри, клітки, ковпаки, тимчасові та переносні заземлення, попереджувальні плакати.

62.Заходи безпеки при підготовці до проведення зхемляних робіт

Земельні роботи – одні з найбільш важких і трудоємких будівельних робіт. Це зумовлює необхідність проводити їх механізованими методами. Застосування ручної праці на земроботах допускається лише у виняткових випадках, якщо їх неможливо виконати з допомогою механізмів або якщо об’єм робіт незначний.

Під поверхнею грунту розміщуються різні комунікації: електрокабелі, водопровід, каналізація, газопровід та інші. Тому до початку земробіт необхідно отримати дозвіл (ордер) на право проведення їх. Ордер отримують в місцевих органах влади і цей ордер погоджують з усіма організаціями, які експлуатують підземні комунікації.

Після отримання ордера на земроботи необхідно встановити знаки в місці знаходження комунікацій на території будівництва. Роботи повинні проводитися під контролем виконроба (майстра БМО). Відкривати місця перетину траншеї з підземними комунікаціями необхідно в присутності представників цих організації.

Нерідко до початку робіт необхідно виконати підготовчі роботи по видаленню дерев, кущів, пеньків. Після підготовчих робіт проводиться розбивка на місці положення траншеї і закріплення в натурі, затим приступають до земробіт.

Траншеї, котловани можна виконувати з вертикальними стінками без кріплень, з вертикальними стінками з кріпленнями і з відкосами без кріплень. У всіх випадках повинна бути забезпечена повна стійкість стінок. Найбільшу небезпеку становить розробка виїмок з вертикальними стінками без кріплень. Риття таких виїмок можна вести тільки в грунтах природної вологості, непорушеної структури, при відсутності грунтових вод; причому поблизу не повинно бути підземних споруд.

При цих умовах глибина виїмки без кріплення не може бути більшою:

  • в грунтах піщаних, гравійних – 1м;

  • в супісках - 1,25м;

  • в суглинках, глинах, сухих лесовидних грунтах – 1,5м;

  • в грунтах особливо щільних – 2,0м.

В усіх інших випадках риття виїмок ведуть або з відкосами, або з вертикальними стінками, закріпленими на всю висоту. За станом розроблених траншей і котлованів з вертикальними стінками повинен бути встановлений постійний нагляд техперсоналу БМО. При виявленні ознак втрати стійкості стінок виїмки необхідно одразу вжити заходів, які забезпечують безпеку працюючих (поставити місцеві кріплення, обсипати грунт в небезпечному місці).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]